Bestelauto of bestelbus met grijs kenteken

De specifieke regeling van grijs kenteken voor bestelauto en bestelbus is met ingang van 2004 geheel komen te vervallen. Een bestelauto was vanaf dat moment een ‘normale auto’ geworden, er kwam een bijtelling op van 14%, 20% of 25%, afhankelijk van de milieu-eisen. De leuke voordelen waren voor veel zzp’ers die er gebruik van maakten helaas voorbij.

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp

Hoe het voorheen was

Grijs kenteken

In plaats van een gewone bestelwagen kon u er ook voor kiezen een bestelauto met een grijs kenteken aan te schaffen.
Een bestelauto of bestelbus met een grijs kenteken kon BPM-vrijstelling krijgen. BPM is de belasting die de eerste eigenaar van een personenauto, bestelauto of motorrijwiel moet betalen. Dat kon een zzp’er dus enorm veel geld schelen. Daarnaast betaalde u met een grijs kenteken minder motorrijtuigenbelasting.

De fiscale voordelen van een grijs kenteken werden toen door de overheid wel stapsgewijs kleiner gemaakt. Het BPM werd verlaagd en het tarief voor motorrijtuigenbelasting werd juist verhoogd. Benzine slurpende auto’s waren het minst voordelig. In 2004 werd de voorheen voordelige regeling geheel afgeschaft en werd het een ‘normale’ auto.

Wat waren de eisen aan de bestelauto?

Niet iedere bestelauto kwam in aanmerking voor een grijs kenteken. Zo moest de laadruimte voorzien zijn van een vaste, vlakke laadvloer over de hele breedte en lengte van de laadruimte. Ook mochten er geen zitplaatsen in de laadruimte zijn. Per type bestelauto waren er nauw omgeschreven aanvullende eisen. Veranderde u iets in uw bestelauto, dan moest u deze eisen nauwkeurig in de gaten houden.

Wat waren de voorwaarden voor de zzp’er?

Naast de eisen die aan de bestelauto gesteld werden, moest u als zzp’er aan twee voorwaarden voldoen:

  • U was ondernemer voor de omzetbelasting en de bestelauto stond op uw naam geregistreerd of op naam van de rechtspersoon van uw bedrijf.
  • U reed meer dan 10 procent van uw kilometers per jaar voor zakelijke doeleinden.

Hoe zat het met de BPM-vrijstelling?

Was u vrijgesteld van BPM, dan moest u de eerste vijf jaar aan alle voorwaarden en eisen blijven voldoen. U mocht uw auto ook niet doorverkopen aan een particulier, ook al was u dat zelf. Deed u dit toch of voldeed u niet meer aan de eisen en voorwaarden, dan moest u de BPM terugbetalen.
Welk bedrag u dan moest terugbetalen was afhankelijk van de auto. U kon wel zonder problemen uw bestelauto doorverkopen aan een andere ondernemer die aan dezelde voorwaarden voldeed. Verkocht u binnen vijf jaar toch de auto aan een particulier, dan kreeg u automatisch een belastingaangifteformulier met het te betalen BPM bedrag.

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?