Financial lease

23 september 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Hoe werkt financial lease en welk voordeel heeft u er als zzp van?

Met financial lease kunt u als zzp’er voordelig een auto leasen, doordat uw zakelijke auto gefinancierd wordt door de leasemaatschappij. Doordat u zelf niet de investering hoeft te doen, houd u zakelijk vermogen over om verder te investeren in uw onderneming. Dit betekent dat u de auto betaalt in termijnen van een maand, waarvan de kosten tegelijkertijd een investering in uw eigen auto zijn.

U wordt met financial lease namelijk direct economisch eigenaar van de auto. Hierdoor kunt u de bedrijfsauto als investering activeren op uw balans, waarmee u als ondernemer kan profiteren van zakelijke fiscale voordelen. Daarnaast houd u door de lage maandelijkse lasten financiële ruimte over voor investeringen.

De voordelen van financial lease

Doordat u zakelijk dus geen groot vermogen hoeft in te leggen is financial lease een interessante optie voor beginnende ondernemers en zzp’ers met een eenmanszaak. U hoeft namelijk geen jaarcijfers in te leveren, de auto zelf geldt als onderpand. Hierdoor heeft de lease maatschappij wel het recht om de auto op te eisen, mocht u de maandelijkse lasten niet meer kunnen voldoen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Recht op investeringsaftrek
 • Maandelijkse vaste, lage lasten
 • BTW terugvordering over de aanschafwaarde
 • Liquiditeit behoud
 • Geen kilometerbeperking

Verschil tussen leasecontracten

In het algemeen wordt met ‘een auto leasen’ de vorm van operational lease aangeduid. Een groot verschil met financial lease is dat u bij operational leasen geen economisch eigenaar wordt van de auto, dat is de leasemaatschappij. Hierdoor heeft u bij deze vorm van leasen een vaste aflossing, bent u niet zelf verantwoordelijk voor schade, maar is de auto ook niet van u nadat u leasecontract is afgelopen.

Daarentegen bent u bij financial lease zelf verantwoordelijk voor wegenbelasting, verzekering en onderhoud van de auto. Wel bent u door de maandelijkse aflossing aan het einde van het leasecontract zelf eigenaar van de auto. Enig risico hierbij is dat de restwaarde van de auto is verminderd. Dit moet u dan uit eigen portemonnee betalen. 

Lease voordelig een luxe auto

Private lease voor zzp

Door financial lease heeft u een keuze uit een groot aanbod leaseauto’s. Zo zijn luxe en elektrische auto’s zoals Tesla, Polestar en Audi een aantrekkelijke optie voor ondernemers geworden. Doordat u zelf niet in één keer hoeft te investeren is de drempel zo een stuk lager.

Daarbij kunt u met dit leasecontract niet alleen zakelijk maar ook privé voordelig elektrisch rijden. Over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde wordt maar 12% bijtelling gerekend in plaats van de gebruikelijke 22%. Met de lage maandlasten kunt u dus eenvoudig investeren in een goede kwaliteit auto.

Bereken uw maandelijkse leasebedrag

De hoogte van maandelijkse lasten is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, maar de meest belangrijke zijn:

 • de hoogte van het financieringsbedrag;
 • looptijd van je leasecontract;
 • de actuele rente.

Vergelijk het met een huis kopen. U sluit een hypotheek af voor een bepaalde tijd en bent vervolgens eigenaar van de woning. Wel blijft het huis onderpand van de bank. Daarbij betaalt de looptijd van de hypotheek en het rentepercentage uw maandelijkse aflossing. Heeft u de hypotheek volledig afgelost over de looptijd, dan is het huis van u! Vaak kan je een vrijblijvende leaseofferte aanvragen om uw maandlasten te berekenen.

Sluit nu uw financial lease contract af

Met financial lease heeft u dus een ruime keuze tussen verschillende luxe modellen auto’s, welke toegankelijk zijn doordat u geen hoge investering hoeft te doen. Daarbij heeft u de vrijheid om de auto te gebruiken en onderhouden zoals u dat wilt, doordat u wel direct economisch eigenaar bent. Zo kunt u de auto voorzien van bijvoorbeeld uw bedrijfslogo. Ook bent u niet gebonden aan een maximaal aantal kilometers.

U profiteert dus van een heleboel voordelen zonder dat het leasecontract grote gevolgen heeft voor de liquiditeit van uw bedrijf. Ook word u voor een groot deel ontzorgt. Nadat u uw wensen hebt doorgegeven regelt de leasemaatschappij de rest. Daarom is financial lease dé optie voor ondernemers en zzp’ers!

Alternatieve vormen van auto leasen

Private lease

Shortlease

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Private Lease voor zzp

Private Lease voor zzp

Wat is private lease en wat kan ik er als zzp'er mee? Toe aan een nieuwe auto of bestelbus en wilt u als zzp'er dan voor een vast maandbedrag in een nieuwe rijden in plaats van er één kopen? Dan kunt u kiezen voor private lease. Vaak zijn dan de vragen: Wat is private...

Lees meer

Zakelijk rijden met privé auto

Als zzp'er zakelijk rijden met uw privéauto? De kosten van het bezit van uw privéauto mag u dan niet bij uw onderneming in rekening brengen. Wel mag u voor zakelijke ritten een vergoeding (0,19 eurocent) per kilometer van uw bedrijfswinst aftrekken. Ook kunt u de btw...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads