Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

15 oktober 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

Als zzp’er zelf boekhouden en/of door een boekhouder?

Voor veel (startende) zzp’ers is de boekhouding niet bepaald een populair onderdeel van het ondernemerschap. Het opstellen van een correcte boekhouding en het doen van belastingaangifte is nu eenmaal verplicht. Wil jij jouw boekhouding zelf doen of uitbesteden? In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van beide keuzes.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 

Wat maakt de boekhouding zo belangrijk?

Eerst even een stapje terug, want waarom is de boekhouding zo belangrijk? Het antwoord op die vraag is simpel: een goed georganiseerde boekhouding geeft jou inzicht in hoe jouw eenmanszaak ervoor staat. Heb jij alle inkomsten, uitgaven, nog niet betaalde facturen, de btw-aangifte, aftrekposten en de winst keurig op een rij, dan kun je – als dat nodig is – op tijd ingrijpen. En natuurlijk vormt jouw boekhouding ook de basis van de jaarlijkse belastingaangifte. Is jouw boekhouding niet volledig en zet je deze niet op tijd om in een belastingaangifte, dan ontvang je fikse boetes van de Belastingdienst. Kan dus best ingewikkeld zijn maar het hoeft niet. Je zou dit kunnen uitbesteden maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen tegen tegenwoordig.

De voordelen van de boekhouding zelf doen

Vooropgesteld: het is voor zzp’ers en eenmanszaken niet verplicht om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Afhankelijk van jouw situatie, financiële kennis en bereidheid om je hierin te verdiepen kun je de boekhouding ook heel goed zelf doen. Zeker nu het sinds 2010 voor eenmanszaken niet meer verplicht is om een jaarrekening op te stellen. Door het zelf te doen, spaar je de kosten van een boekhouder of accountant uit. Waar je wel heel secuur op moet zijn, is op het bewaren van de juiste gegevens. Jouw boekhouding moet voor de Belastingdienst aan een aantal eisen voldoen. Zo is er een bewaarplicht en moet je een aantal onderdelen verplicht bijvoegen, denk aan:

 • jouw urenregistratie;
 • verkoop- en inkoopfacturen;
 • (kassa)bonnetjes;
 • bankafschriften van jouw zakelijke rekening;
 • gemaakte reiskosten;
 • jouw rittenadministratie;
 • offertes, contracten en overeenkomsten;
 • belastingaanslagen (gesplitst in omzetbelasting, inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet);
 • onroerende zaken (wanneer je een bedrijfspand huurt of hebt gekocht).

Je kunt die gegevens simpelweg opslaan op de computer, maar je kunt ook voor een online boekhoudprogramma kiezen. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit, zolang je alles maar goed bewaart en je op tijd jouw belastingaangifte doet.

Tip: heb jij moeite met het kiezen van een boekhoudpakket? Door de keuze uit tientallen pakketten – van full service tot basic – kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gebruik dan mijn boekhoudpakket-vergelijker.

Mijn keuze van een eenvoudig boekhoudpakket voor zzp’ers

 

De voordelen van een boekhouder inschakelen

Kies je er liever voor om jouw boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of account? Eén van de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van de boekhouding is dat het jou een hoop tijd scheelt. Tijd die je kunt wijden aan het runnen van je bedrijf en het vinden van klanten. Een ander belangrijk voordeel is dat je je minder hoeft te verdiepen in allerlei fiscale zaken en belastingregels. Als zzp’er krijg je te maken met de zelfstandigen- en startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en allerlei veranderende fiscale regels. Een boekhouder of accountant kent al deze regels en zorgt ervoor dat jij maximaal van alle belastingvoordelen kunt profiteren. Een laatste voordeel is dat de kosten van een boekhouder zakelijk zijn, en dus aftrekbaar.

Gehele administratie uitbesteden

Kies je ervoor om een boekhouder of accountant in te schakelen, dan kun je natuurlijk alles over de schutting gooien. Je kent vast de verhalen wel over ondernemers die jaarlijks hun schoenendoos vol bonnetjes naar de boekhouder brengen. Zo snijd je jezelf alleen wel in de vingers. Lever je jouw boekhouding goed geordend aan, dan valt de rekening namelijk ook lager uit. Bovendien voorkom je zo dat je slechts één keer per jaar, tijdens de nabespreking bij de boekhouder, inzicht krijgt in hoe jouw eenmanszaak ervoor staat.

Alleen de btw-aangifte en/of indienen inkomstenbelasting uitbesteden

Je zou hem ook alleen kunnen inhuren voor het indienen van de btw-aangifte en het verzorgen van de jaarlijkse inkomstenbelasting. De rest van de administratie kun je eenvoudig zelf doen door gebruik te maken van de vele voordelen van een boekhoudprogramma.

Vergelijk gratis tot 5 offertes van boekhouders

Prijs opvragen van uitbesteden zzp boekhouding

Wil je precies weten wat een boekhouder jouw gaat kosten? Ontvang dan gratis en vrijblijvend tot 5 offertes op maat van administratiekantoren in jouw regio. Hierbij is het mogelijk om precies aan te geven wat je precies aan de boekhouder zou willen uitbesteden en wat je eventueel zelf aan administratie wilt gaan doen.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Boekhoudpakket vergelijken

Boekhoudpakket vergelijken

Vergelijk, kies & probeer ze gratis   Beste online boekhoudprogramma's 2022 voor zzp'ers vergelijken Bovenstaand een overzicht van de meest populaire online boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Ze zijn stuk voor stuk eenvoudig in gebruik en gratis &...

Lees meer
Facturatieprogramma zzp

Facturatieprogramma zzp

Online factuurprogramma’s voor zzp’ers vergelijken Als zzp'er eenvoudig uw factuur maken met het beste online facturatieprogramma? Om u te helpen bij het maken van uw keuze heb ik een aantal populaire programma’s voor u verzameld. De grootste uitdaging is voor jouw...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download