Bespaar als zzp’er tijd, geld en brandstof met automatische rittenregistratie

Maakt u als zzp’er zowel zakelijk als privé gebruik van uw bedrijfsauto? Dan eist de fiscus dat u wel precies kunt aantonen welke ritten er voor privé doeleinden en welke ritten er voor zakelijke doeleinden zijn gebruikt. Dit doet u middels een sluitende rittenregistratie.

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp

Waarom is een sluitende rittenregistratie belangrijk?

Bedrijfsauto’s mogen op kalenderjaarbasis vijfhonderd kilometer privé afleggen. Komen ze over deze grens, dan krijgt u te maken met een forse bijtelling die, afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto, meestal 25% bedraagt van de cataloguswaarde van uw auto. Bijvoorbeeld, bij een auto met een cataloguswaarde van €24.000 per kalenderjaar, bedraagt de bijtelling 25% van € 24.000 = € 6.000. Op maandbasis is dit € 500.

Om boetes van de Belastingdienst te voorkomen, is het van groot belang dat de registratie van kilometers en ritten secuur gebeurt, anders kan de Belastingdienst u zomaar benaderen met een vervelende verzuimboete, die kan oplopen tot € 5.278. Dit bedrag komt dan nog bovenop de bijtelling.

Voordelen van automatische rittenregistratie

Terwijl u bij een handmatige rittenregistratie veel tijd kwijt zult zijn aan het nauwkeurig administreren van iedere rit, wordt dit bij automatische rittenregistratie voor u gedaan.

Bij een automatisch rittenregistratiesysteem worden de ritten via een zogenaamde black box op basis van GPS gegevens automatisch geregistreerd en online inzichtelijk gemaakt.

De voordelen van automatische rittenregistratie mogen duidelijk zijn:

  • Het neemt veel administratieve tijd uit handen zodat u efficiënter kunt werken;
  • Het maakt het controleren van uw buitendienst een stuk makkelijker door altijd op de hoogte te zijn van de ritten die gemaakt zijn;
  • U bespaart brandstof doordat automatische rittenregistratie het mogelijk maakt om direct inzicht te krijgen in het rijgedrag en het bijbehorende brandstofgebruik;
  • Bedrijfsauto’s zijn van straat tot straat te volgen en zo kunnen ze efficiënter worden ingezet op locatie.

Waar let u op bij de aanschaf van een automatisch rittenregistratiesysteem?

Er zijn verschillende systemen op de markt te vinden. Daarom is het belangrijk dat u bij de aanschaf van een rittenregistratiesysteem weet waar u op moet letten. Het is verstandig te kiezen voor een rittenregistratiesysteem dat aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Let daarom op het Keurmerk RRS (Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen).

Rittenregistratiesystemen met het Keurmerk RRS bevatten alle noodzakelijke registratiegegevens van de Belastingdienst, bieden garantie op de privacy en zijn fraudebestendig. Tevens is het prettig wanneer de geregistreerde data in één oogopslag zichtbaar is. Kies daarom voor een systeem met een gebruiksvriendelijke interface en een dashboard waarbij het eenvoudig is om aan te geven of de rit privé of zakelijk was.

U heeft al vanaf € 3,75 per maand een volledig geautomatiseerd rittenregistratiesysteem. Klik hier voor meer informatie over RouteVision.

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?