Werken als zzp’er in de bouw

26 oktober 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

Een kwart van alle werkenden in de bouwsector is zzp’er. Daarvan werkt bijna de helft voor aannemers, de andere helft werkt voornamelijk voor particulieren en kleine aannemingen. Het werk in de bouw is heel divers: u vindt er schilders, stukadoors, tegelzetters, architecten, timmerlieden, metselaars etc.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 
Alhoewel het werk vanwege de crisis een stuk schaarser is geworden en veel zzp’ers het nu moeilijk hebben het hoofd boven water te houden, zijn er volop mogelijkheden in aantocht. Maar de bouwproductie, na bijna stil te hebben gelegen, neemt weer toe, en zal er weer volop werkgelegenheid zijn, helemaal omdat veel werknemers in deze sector de pensioenleeftijd naderen. Er wordt een tekort aan middenkader verwacht, waaronder uiteenlopende beroepen vallen als ontwerper, uitvoerder, tekenaar, projectleider, landmeetkundige, werkvoorbereider, calculator, uitvoerder en opzichter. Het kan dus lonen om u in een van die vakken te specialiseren.

Modelovereenkomst voor bouw zzp’ers

Veel bouwbedrijven moedigen hun personeel aan om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Zo zijn zij flexibeler, maar u verliest uw zekerheid. Denk daarom goed over deze keuze na, u mag zich er nooit toe laten dwingen. Bovendien is de Belastingdienst erg sceptisch wanneer zelfstandigen voor hun voormalige werkgever aan de slag gaan. Vaak wordt zo’n opdracht beschouwd als een hernieuwd dienstverband. Dan moet uw opdrachtgever gewoon loonheffingen afdragen. Dat kunt u voorkomen door een Modelovereenkomst voor zzp’ers (vroegere VAR-verklaring) aan te vragen bij de belastingdienst.

Hoe word ik zzp’er in de bouw?

Als u zelfstandig ondernemer wilt worden in de bouw, zult u wel aan een aantal formaliteiten en regels moeten voldoen voordat u gaat starten als zzp’er. Lees hier de stappenplan

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download