Vertaler worden

9 maart 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Naar een hoger niveau met de beste opleidingen voor vertalers

In Nederland zijn er meer dan 600.000 vertalers. Maar hoe word je vertaler, welke opleidingen zijn er in Nederland te volgen en waarom zou je beëdigd vertaler worden? Vertaler is in Nederland een vrij beroep een daarom heb je volgens de Nederlandse wet geen opleiding nodig om als vertaler te werken. Mede vandaar zijn er op LinkedIn meer dan 600.000 mensen die in hun profiel aangeven vertalingen te doen of dat hebben gedaan.

Veel mensen beginnen als vertaler omdat zij bijvoorbeeld tweetalig zijn opgevoed. Veel professionele vertaalbureaus werken dan ook vaak samen met native vertalers. Het kan echter waardevol zijn om een opleiding te volgen, om zodoende je vaardigheden naar een (nog) hoger niveau te tillen.

Opleidingen vertaler

In Nederland zijn er verschillende opleidingen om vertaler te worden. De bekendste opleiding is die van de Vertaalacademie van Zuyd Hogeschool in Maastricht.

Hier leer je de Nederlandse taal echt te doorgronden. Verder studeer je altijd Engels en kies je daarnaast uit Duits, Frans of Spaans. Deze voltijdopleiding duurt vier jaar.

Opleiding juridische vertalingen

De Stichting Instituut van Gerechtstolken & -Vertalers biedt gespecialiseerde tolk- en vertaalopleidingen die met name gericht zijn om vertalingen bij gerechtelijke en dienstverlenende instanties te verbeteren.

De opleidingen zijn vooral gericht op bijscholing. Daarbij is het wel belangrijk dat je over een vergevorderde talenkennis beschikt. Ervaring als vertaler is een pré, maar niet noodzakelijk.

Opleiding literatuur vertalingen

De Vertalervakschool in Amsterdam (en Antwerpen) biedt opleidingen en cursussen die gericht zijn op literaire vertalingen. Je leert tijdens de opleiding onder meer basistechnieken en hoe je met verschillende genres het beste om kunt gaan.

Naast de meest gangbare talen biedt de Vertalervakschool ook opleidingen en cursussen gericht op het Chinees, Hongaars, Italiaans, Japans en Russisch.

Beëdigd vertaler

Naast een opleiding tot vertaler kun je nog een stap verder gaan en beëdigde vertalingen gaan doen. Mensen kunnen om de volgende reden een beëdigd vertaler nodig hebben:

 • Vertaling van officiële documenten zoals een rijbewijs, paspoort, uittreksel en geboorteakte
 • Vertaling van gerechtelijke stukken als dagvaardingen en bewijsstukken
 • Vertaling van notariële documentatie als testamenten en statuten
 • Vertaling van overeenkomsten voor bijvoorbeeld huur of arbeid
 • Vertaling van documenten als certificaten, bankgaranties en werkgeversverklaringen

Je dient je hiervoor wel in te schrijven in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv), dat sinds 1 juli 2020 is vernieuwd en de mogelijkheid biedt om tolken op C1- en B2-niveau in te schrijven.

Om ingeschreven te worden in het Rbtv op C1-niveau heb je een diploma of certificaat nodig van een:

 • Tolk- of vertaalopleiding op ten minste bachelorniveau
 • Rbtv tolk- of vertaaltoets op C1-niveau
 • SIGV-cursus Gerechtstolk in Strafzaken of Juridisch Vertaler in Strafzaken

Daarbij dient de opleiding of het certificaat hetzelfde te zijn als de talencombinatie of vertaalrichting waarvoor je je wilt inschrijven.

Ook is het mogelijk om als vertaler ingeschreven te worden in het Rbtv als je aan deze zes voorwaarden voldoet:

 • Je hebt een Verklaring Omtrent het Gedrag
 • Je beheert de brontaal op ten minste C1-niveau van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK)
 • Je beheert de doeltaal op minstens C1-niveau van het ERK
 • Je hebt kennis van de cultuur van het land of gebied waarvoor je wilt vertalen
 • Je beschikt over ten minste 420 uur scholing om vertaalvaardigheid en -attitude op minstens de onderdelen tekst en tekstbegrip, tekst en cultuur, technische aspecten van het vertalen en vertaalhouding te ontwikkelen
 • Je hebt ten minste vijf jaar werkervaring als beroepsvertaler in de taal waarvoor je wilt worden ingeschreven, waarvan ten minste één jaar na afronding van de 420 uren scholing

Genoeg mogelijkheden

Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om als vertaler in Nederland aan de slag te gaan. Zoals gezegd hoef je geen opleiding te volgen, maar helpt het je wel om de kwaliteit van jouw vertalingen te verbeteren.

Daarnaast kan het succesvol afronden van een gerichte opleiding of cursus jou een voorsprong geven op andere vertalers bij bedrijven die op zoek zijn naar vertalers.

Hoe kan je als vertaalbureau aan de slag gaan?

Indien je betaalde vertalingen gaat verrichten, dan zal je de opdrachtgever moeten factureren. Dit mag je alleen als bedrijf doen. Je zult dus een vertaalbureau moeten starten. Dit kan in 3 stappen en zo geregeld zijn. Succes!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

De bedrijfstak zakelijke dienstverlening is een belangrijke spil geworden in de Nederlandse economie. Dat komt door zijn omvang, zijn dynamiek en zijn rol bij productiviteitsverbetering van klantbedrijven. De zakelijke dienstverlening is in Nederland harder gegroeid...

Lees meer
Starten in de zakelijke dienstverlening

Starten in de zakelijke dienstverlening

Bezint eer ge begint :). Is het zelfstandige bestaan in de zakelijke dienstverlening echt geschikt voor u? U moet immers niet alleen vakinhoudelijke expertise hebben, maar ook gevoel hebben voor marketing en acquisitie. U zult als zzp'er een administratie bij moeten...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download