Financieringsvorm kiezen

3 maart 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Als zzp’er in 5 stappen naar de juiste financieringsvorm

Als zzp’er ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en misschien wel doorgroeimogelijkheden. Het juiste idee kan van jouw start-up een succes maken of je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen. Naast een goed idee heb je echter ook vaak geld nodig voor het doen van investeringen om verder te komen. Veel gestelde vragen zijn dan: wat zijn de mogelijkheden van financiering en welke financieringsvorm kies je hiervoor?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Voor het krijgen van de benodigde financiering bestaan er gelukkig genoeg mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld direct zakelijk krediet aanvragen bij een financieringsmaatschappij zoals Floryn. Groot voordeel is dat je bij Floryn voor een zakelijke lening geen jaarcijfers hoeft aan te leveren. Ook zijn er meerdere evenementen waar vraag en aanbod op de financieringsmarkt samenkomen. Hier kun je als start-up jouw ‘million dollar idea’ pitchen en meteen een investeerder vinden die bij jou past qua ervaring, kunde, netwerk en persoonlijkheid.

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het verkrijgen van een financiering, moet je jezelf eerst nog een paar kritische vragen stellen. Op die manier zal het eerste contact tussen jou en je potentiële geldverstrekker een stuk soepeler verlopen.

1. Waar is het geld voor bedoeld?

Zonder doel bestaat er geen noodzaak om financiering te zoeken. Dit is dus het uitgangspunt van het financieringstraject. Wil je bijvoorbeeld doorgroeien en innoveren of heb je alleen een eenmalige financiering nodig voor de aankoop van een bedrijfsauto of inkoop van producten of machines?

2. Wat is de financiële positie van je bedrijf?

Voor een geldverstrekker is het van belang om inzicht te krijgen in jouw stand van zaken. Zo zal de beoogde financier altijd willen weten of het bedrijf winst maakt, en zo ja, hoe lang al. Openheid van zaken is hierbij erg belangrijk. Bij het schetsen van een te rooskleurig beeld kunnen later problemen ontstaan. Aan de andere kant kan het niet op orde hebben van deze gegevens ervoor zorgen dat je (een deel van) de financiering misloopt.

3. Hoeveel geld heb je nodig?

Net zoals het belangrijk is om te weten hoeveel je bedrijf waard is, moet je ook voor ogen hebben hoeveel geld je nodig hebt om het bij punt 1 genoemde doel te financieren. Uiteindelijk moet je dit met de financier overeenkomen, maar wat betreft de juiste financieringsvorm speelt de hoogte van het gewenste bedrag uiteraard mee. Zo zal een kleine onderhandse lening van vrienden of familie geschikt kunnen zijn om mee te kunnen werken. Voor grotere bedragen zal het slimmer zijn om met een financieringsmaatschappij te werken. Want al zouden de zaken wat minder gaan en je krijgt wat problemen met aflossen zou dat de relatie met de familie kunnen schaden. Bij een financieringsmaatschappij kan altijd worden gekeken naar oplossingen zonder de relatie te schaden.

Run je je bedrijf alleen of ben je van plan dit te doen? Creëer dan wel een financieel vangnet voor jezelf doormiddel van het afsluiten van een AOV-verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Je verzekeraar keert je dan een maandelijks bedrag uit. Want een aangegane lening zal wel afgelost moeten worden.

4. Ben je bereid om aandelen uit te geven?

Het hoeft voor jou situatie niet van toepassing te zijn, maar het kan een erg belangrijke vraag zijn, vooral omdat dit vaak nog enigszins gevoelig ligt. Bij het uitgeven van aandelen wordt iemand anders namelijk (mede-)eigenaar van jouw bedrijf. Ook komen hierbij weer extra juridische vragen spelen, zoals een aandeelhoudersovereenkomst.

5. Wie zijn je klanten?

Richt jouw bedrijf zich vooral op consumenten of handel je vooral op de business-to-business markt? Zo kun je in het 2e geval bijvoorbeeld denken aan financiering via factoring. Dit is een financieringsvorm waarbij de financiering geschiedt door het verkopen van vorderingen op openstaande facturen.

Vind de beste financieringsvorm voor jouw bedrijf

Buiten het verkrijgen van het geld, is de wijze waarop je de financieringsvorm kiest dus ook van belang. Je kan hierbij de meer  traditionele manieren van financiering – via de bank of leningen van familie – onderscheiden andere nieuwere mogelijkheden. Denk bij die nieuwe varianten bijvoorbeeld aan crowdfunding of Qcredits – een financieringsvorm voor ideeën die door de banken als te risicovol beschouwd worden.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Sparen

Sparen

Hoe kan je het beste geld sparen als zzp'er? Sparen is ook voor zzp'ers een goede manier om financiële zekerheid en stabiliteit te garanderen. Sparen stelt je in staat om je inkomen in de tijd te spreiden, te kunnen anticiperen op en zich voor te bereiden op...

Lees meer
Cryptovaluta en belastingen

Cryptovaluta en belastingen

Hoe werkt cryptovaluta en belastingen in een VOF of eenmanszaak? Er wordt veel gesproken en geschreven over de relatie tussen belastingen en Bitcoin en overige cryptomunten. Voor veel ondernemers, zoals ook zzp'ers, is het niet duidelijk op welke wijze zij hun...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads