Financieringsvorm kiezen

18 juli 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Als zzp’er in 5 stappen naar de juiste financieringsvorm

Als zzp’er ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en misschien wel doorgroeimogelijkheden. Het juiste idee kan van jouw start-up een succes maken of je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen. Naast een goed idee heb je echter ook vaak geld nodig voor het doen van investeringen om verder te komen.

Veel gestelde vragen zijn dan: wat zijn de mogelijkheden van financiering en welke financieringsvorm is de beste en goedkoopste?

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
  • Vergelijk e-Boekhouden
  • Mijn review:
    4.8/5
  • Eenvoudig boekhouden
  • Koppeling Belastingdienst
  • Boekhoud app
  • Helpdesk:
    Uitstekend
  • 0 .00 maand

  • Vergelijk boekhoudprogramma DigiBTW
  • Mijn review:
    4.9/5
  • Eenvoudig boekhouden
  • Koppeling Belastingdienst
  • Boekhoud app
  • Helpdesk:
    Heel goed
  • 10 .00 maand

  • Vergelijk Rompslomp
  • Mijn review:
    4.7/5
  • Eenvoudig boekhouden
  • Koppeling Belastingdienst
  • Boekhoud app
  • Helpdesk:
    Goed
  • 7 .50 maand

Voor het krijgen van de benodigde financiering bestaan er gelukkig genoeg mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld direct zakelijk krediet aanvragen bij een financieringsmaatschappij zoals Floryn. Groot voordeel is dat je bij Floryn voor een zakelijke lening geen jaarcijfers hoeft aan te leveren.

Ook zijn er meerdere evenementen waar vraag en aanbod op de financieringsmarkt samenkomen. Hier kun je als start-up jouw ‘million dollar idea’ pitchen en meteen een investeerder vinden die bij jou past qua ervaring, kunde, netwerk en persoonlijkheid.

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het verkrijgen van een financiering, moet je jezelf eerst nog een paar kritische vragen stellen. Op die manier zal het eerste contact tussen jou en je potentiële geldverstrekker een stuk soepeler verlopen.

1. Waar is het geld voor bedoeld?

Zonder doel bestaat er geen noodzaak om financiering te zoeken. Dit is dus het uitgangspunt van het financieringstraject. Wil je bijvoorbeeld doorgroeien en innoveren of heb je alleen een eenmalige financiering nodig voor de aankoop van een bedrijfsauto of inkoop van producten of machines?

2. Wat is de financiële positie van je bedrijf?

Voor een geldverstrekker is het van belang om inzicht te krijgen in jouw stand van zaken. Zo zal de beoogde financier altijd willen weten of het bedrijf winst maakt, en zo ja, hoe lang al. Openheid van zaken is hierbij erg belangrijk. Bij het schetsen van een te rooskleurig beeld kunnen later problemen ontstaan. Aan de andere kant kan het niet op orde hebben van deze gegevens ervoor zorgen dat je (een deel van) de financiering misloopt.

3. Hoeveel geld heb je nodig?

Net zoals het belangrijk is om te weten hoeveel je bedrijf waard is, moet je ook voor ogen hebben hoeveel geld je nodig hebt om het bij punt 1 genoemde doel te financieren. Uiteindelijk moet je dit met de financier overeenkomen, maar wat betreft de juiste financieringsvorm speelt de hoogte van het gewenste bedrag uiteraard mee. Zo zal een kleine onderhandse lening van vrienden of familie geschikt kunnen zijn om mee te kunnen werken.

Voor grotere bedragen zal het slimmer zijn om met een financieringsmaatschappij te werken. Want al zouden de zaken wat minder gaan en je krijgt wat problemen met aflossen zou dat de relatie met de familie kunnen schaden. Bij een financieringsmaatschappij kan altijd worden gekeken naar oplossingen zonder de relatie te schaden.

Run je je bedrijf alleen of ben je van plan dit te doen? Creëer dan wel een financieel vangnet voor jezelf doormiddel van het afsluiten van een AOV-verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Je verzekeraar keert je dan een maandelijks bedrag uit. Want een aangegane lening zal wel afgelost moeten worden.

4. Ben je bereid om aandelen uit te geven?

Het hoeft voor jou situatie niet van toepassing te zijn, maar het kan een erg belangrijke vraag zijn, vooral omdat dit vaak nog enigszins gevoelig ligt. Bij het uitgeven van aandelen wordt iemand anders namelijk (mede-)eigenaar van jouw bedrijf. Ook komen hierbij weer extra juridische vragen spelen, zoals een aandeelhoudersovereenkomst.

5. Wie zijn je klanten?

Richt jouw bedrijf zich vooral op consumenten of handel je vooral op de business-to-business markt? Zo kun je in het 2e geval bijvoorbeeld denken aan financiering via factoring. Dit is een financieringsvorm waarbij de financiering geschiedt door het verkopen van vorderingen op openstaande facturen.

Wat is de beste financieringsvorm voor jouw bedrijf?

Buiten het verkrijgen van het geld, is de wijze waarop je de financieringsvorm kiest dus ook van belang. Als zzp’er kan het soms lastig zijn om de beste en voordeligste financiering te vinden voor je onderneming. Gelukkig zijn er verschillende financieringsvormen beschikbaar die specifiek gericht zijn op zzp’ers.

Een van de meest voorkomende manieren om geld te lenen als zzp’er is via een zakelijke lening. Hierbij leen je een bepaald bedrag van een financiële instelling en betaal je dit in termijnen terug, inclusief rente. Het is belangrijk om hierbij goed naar de voorwaarden en rentepercentages te kijken.

Daarnaast kun je als zzp’er ook gebruik maken van microkredieten of crowdfunding platforms. Microkredieten zijn kleine leningen die speciaal bedoeld zijn voor startende ondernemers en zelfstandigen. Crowdfunding platforms bieden de mogelijkheid om geld op te halen bij een grote groep investeerders, vaak in ruil voor een beloning of aandeel in je bedrijf. Dit zijn meer financieringsvormen voor ideeën die door de banken als te risicovol beschouwd worden.

Een andere financieringsvorm is het aantrekken van investeerders of het zoeken naar subsidies en overheidsregelingen die specifiek gericht zijn op zzp’ers. Deze kunnen helpen bij het financieren van je onderneming zonder dat je direct geld hoeft te lenen.

Het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen naar de verschillende financieringsmogelijkheden en advies in te winnen bij een financieel expert voordat je besluit welke vorm van financiering het beste past bij jouw situatie als zzp’er.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto

Wat zijn de valkuilen van het beleggen in crypto? Beleggen in crypto's is ook onder zzp'ers erg populair, maar beginners maken soms fouten waardoor ze veel geld verliezen. Eén veelvoorkomende fout is dat ze niet genoeg onderzoek doen voordat ze investeren. Ze kopen...

Lees meer
Beleggen voor je pensioen

Beleggen voor je pensioen

Hoe kan je als zzp'er eerder stoppen met werken door een goed pensioen? Het antwoord is: Beleggen. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, dan weet je hoe belangrijk of het is om tijdig na te denken over je pensioen. Waar de mensen die voor een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads