Keurmerk voor zzp’ers

24 februari 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wanneer consumenten een zzp’er of klusbedrijf kiezen wordt lang niet altijd gekozen voor de goedkoopste aanbieder. Positieve eerdere ervaringen zijn de belangrijkste reden om voor een klusbedrijf te kiezen, zelfs wanneer dit bedrijf een hogere prijs vraagt dan een klusbedrijf waar men geen ervaring mee heeft.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Vertrouwen door keurmerk belangrijk bij keuze klusser

Vertrouwen is dus erg belangrijk voor de consument. Ook het hebben van een keurmerk vormt een grote meerwaarde voor de consument; bij de keuze van een zzp-klusbedrijf is een keurmerk net zo belangrijk als de aanbeveling van vrienden of bekenden. Dit blijkt uit onderzoek dat door USP Marketing Consultancy is uitgevoerd onder bijna 500 consumenten met een koopwoning.

Consument wil meerprijs betalen voor bekend klusbedrijf

Bij de keuze van een klusjesman zijn eerdere ervaringen veruit het belangrijkste. Eigen ervaringen zijn hierin veruit het belangrijkste, maar ook goede ervaringen van vrienden of bekenden leveren een positieve bijdrage in de keuze voor een klusbedrijf.

Op basis van positieve eerdere ervaringen weet men dat een klusbedrijf betrouwbaar is en goed werk levert. Zelfs wanneer men iets meer zou moeten betalen voor een bedrijf waar men eerdere ervaringen mee heeft, dan nog kiest men voor dit bedrijf en niet voor een goedkoper klusbedrijf dat men niet kent. Dit is met name het geval wanneer men zelf eerdere ervaringen heeft met het bedrijf. Wanneer vrienden of kennissen een positieve beoordeling geven aan een klusbedrijf, dan kiest men toch voor een iets duurder klusbedrijf waar men zelf al ervaring mee heeft. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het geaccepteerde prijsverschil minder groot is dan voor een bedrijf waar men geen enkele ervaring mee heeft. Dit betekent overigens niet dat een klusbedrijf bij een bestaande klant een veel te hoge prijs kan vragen; wanneer het prijsverschil te ver oploopt zal de consument toch overstappen naar een ander bedrijf, dat wordt geselecteerd op basis van ervaringen van vrienden of bekenden, of op basis van het bezit van een keurmerk.

Keurmerk zzp’ers is belangrijke factor in vertrouwen van de consument

Voor zowel de zakelijke als de particuliere markt is er een grote verscheidenheid aan kwaliteitslabels, waaronder diverse keurmerken, certificeringen en erkenningsregelingen.

Waar in de professionele markt de opdrachtgever de eis stelt dat bepaalde keurmerken in het bezit van het klusbedrijf zijn, zijn kwaliteitslabels in de particuliere markt  meer een middel om je te onderscheiden van de concurrent. Door middel van een keurmerk kunnen klusbedrijven kwaliteit uitstralen richting de consument om zo vertrouwen te wekken.Uit het onderzoek komt naar voren dat het bezit van een keurmerk extra vertrouwen geeft. De consument vindt een keurmerk net zo belangrijk als de aanbeveling van vrienden of bekenden wanneer zij een klusbedrijf selecteren.

Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat klusbedrijven niet altijd een al te positief imago hebben onder consumenten. Er is de afgelopen jaren veel berichtgeving geweest omtrent klusbedrijven die hun afspraken niet nakomen, waardoor een consumenten gedupeerd raakten. Een keurmerk geeft de consument in deze een gevoel van zekerheid daar het een borging vormt van hun investering.

Overzicht keurmerken

Een keurmerk kan dus waardevol zijn om je als zzp’er te onderscheiden met je diensten. Keurmerken spelen een belangrijke rol bij het winnen van vertrouwen. Vertrouwen is erg belangrijk voor de klant. Welke keurmerken zijn er? Bekijk overzicht keurmerken voor zzp’ers

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Overzicht keurmerken

Waarom een keurmerk? Een keurmerk kan waardevol zijn om u te onderscheiden met uw dienst of product. Een kwaliteitskeurmerk voor zzp’ers in de bouw moet het vakmanschap waarborgen van de zelfstandige klusbedrijven zoals timmermannen, metselaars en stukadoors. Een...

Lees meer
Keurmerk Kwaliteitsvakman

Keurmerk Kwaliteitsvakman

De Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman is een keurmerk voor zzp'ers en klusbedrijven in de bouw, hout en techniek. De Stichting waarborgt het vakmanschap van de aangesloten zzp'ers en klusjesmannen en zorgt voor garanties aan de klant en legt geschillen voor aan een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads