Offerte maken

Als zzp’er een offerte maken? Een offerte is een omschrijving van de diensten die u aanbiedt. U vermeldt in de offerte precies welke handelingen u wilt gaan verrichten voor welke bedragen. Het is belangrijk dat u helder met de klant communiceert wat u gaat doen en voor welk bedrag.

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp

Een offerte wordt over het algemeen opgesteld op verzoek van een potentiële klant van een bedrijf of particulier. Een offerte kan gaan over een dienst (bijv. een opdracht, klus of reparatie bij een klant) of over een product (bijv. de aanschaf van een computer of verzekering).

Het kan voorkomen dat een opdrachtgever u om een offerte vraagt terwijl voor de opdrachtgever al vaststaat dat u de opdracht niet krijgt. Een andere keer zal een concurrent een betere offerte uitbrengen en de opdracht krijgen. Wees niet te snel ontmoedigd als anderen er met de opdrachten vandoor gaan. Het kan best zijn dat slechts een op de zes offertes tot een opdracht leidt.

Offerte opstellen

Transparantie in de offerte is erg belangrijk, ook vanwege continuïteit (als de totaalprijs immers veel hoger uitvalt en dit was niet goed gecommuniceerd in de offerte, dan kunt u een vervolgopdracht van deze klant wel op uw buik schrijven).

Een offerte dient minstens de volgende zaken te bevatten:

  • Een beschrijving van de werkzaamheden of het geleverde product of dienst.
  • Een prijs. Dit kan een vaste prijs zijn, maar ook één op nacalculatie. De prijs kan ook een aantal stelposten bevatten en dient te zijn aangegeven of deze incl. of excl. BTW is.
  • Een planning van de werkzaamheden, met daarin aangegeven onder welke voorwaarden de planning gehaald wordt, bijvoorbeeld tijdige opdrachtverlening.
  • De geldigheidsdatum, dat wil zeggen tot wanneer de offerte geldig is.
  • Voorwaarden. Er kan worden verwezen naar uw Algemene Voorwaarden, of voorwaarden van organisaties.
  • Een geldige ondertekening. In Nederland moeten offertes worden ondertekend door een procuratiehouder van het bedrijf, hetgeen te controleren is bij de Kamer van Koophandel.

Let op!
Bij een offerte maken zit uw klant zit niet te wachten op uw vaste riedel verkoop-argumenten. Hij wil in een offerte klip en klaar antwoord op de vraag of uw product of dienst een oplossing biedt voor zijn ‘probleem’, of hij vertrouwen heeft in uw bedrijf  als eenmanszaak (zzp) en of het kostenplaatje conform verwachtingspatroon is.

Verzorgde offerte

Het is belangrijk om te weten, dat potentiële klanten over het algemeen offertes zullen opvragen bij meerdere bedrijven, om deze te kunnen vergelijken. Probeer daarom onderscheidend te zijn, dit kan in een aantrekkelijke prijsstelling, maar zeer zeker ook door een verzorgde huisstijl of lay-out van de correspondentie. Met name in verzadigde markten (i.e. sectoren waar veel concurrentie is) worden dit soort aspecten steeds belangrijker.

Voorbeeld van een offerte

Voordat u begint aan een opdracht van de klant wordt vaak eerst een offerte gemaakt. Zie hier een voorbeeld offerte in Word, inclusief een voorbeeld offerte brief en een voorbeeld van een offerte aanvraag.

Zzp Boekentip Offerte

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?


Gerelateerd