Zzp Pensioen

U wilt als zzp’er op een bepaald moment ook van uw pensioen kunnen gaan genieten maar als zelfstandig ondernemer heeft u meestal geen pensioenregeling en bent u zelf verantwoordelijk voor de opbouw van uw pensioen. Hoe kunt u als zelfstandig ondernemer iets opzij zetten voor uw oude dag?

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp

Pensioen opbouwen als zzp’er? Wat zijn de mogelijkheden?

Bij een verband in loondienst regelde uw werkgever het pensioen en had u er geen omkijken naar. Als zzp’er draagt u zelf verantwoordelijkheid op het gebied van inkomen en moet u dus zelf voorzieningen treffen op terreinen van onder meer ziekte, arbeidsongeschiktheid en zorgen voor een ‘goed’ aanvullend pensioen.

Uit onderzoek blijkt dat slechts vijftig procent een arbeidsongeschiktheid voorziening (AOV) heeft en als het gaat om pensioenvoorzieningen, blijkt uit onderzoek dat ook de helft niks opbouwt of spaart voor de oude dag.

Er zijn diverse mogelijkheden voor het zorgen van een ‘goed’ aanvullend pensioen:

  • Voortzetten van een pensioenregeling van vorig dienstverband (met fiscaal voordeel)
  • Eigen pensioenfonds voor zzp’ers
  • Opbouwen via een pensioenverzekeraar
  • Zelf regelen via een lijfrentepolis
  • Zelf regelen via spaar- en/of beleggingsconstructies
  • Opbouwen via de FOR – Fiscale OudedagsReserve

Het opbouwen van pensioen is vaak lastig. Stippel daarom zorgvuldig een goede financiele planning uit.

Voortzetten pensioenregeling

Als iemand het dienstverband bij een werkgever beëindigd om een zelfstandig ondernemer te worden, is het in principe mogelijk om drie jaar lang vrijwillig en voor eigen rekening de pensioenregeling voort te zetten. Dat kan een goede keuze zijn, zeker als u door omstandigheden binnen drie jaar weer bij een werkgever terecht komt in loondienst en zo de opgebouwde pensioenregeling weer kan voortzetten. Let er echter wel op dat niet iedere pensioenregeling die mogelijkheid ook biedt. Als over die voortzetting niets vermeld staat in het pensioenreglement, is het verstandig dit na te vragen bij de pensioenverzekeraar.

Eigen pensioenfonds voor zzp’ers

Zelfstandigen zijn voor de oude dag niet langer aangewezen op pensioenverzekeraars. De eerste stappen naar een eigen pensioenfonds zijn gezet, een positieve ontwikkeling voor de pensioenopbouw van de zzp’er. Het biedt hen meer flexibiliteit en de kosten zijn lager dan bij verzekeraars.

Pensioen opbouwen via een pensioenverzekeraar

Wat uw werkgever vroeger voor u deed, doet u dan zelf; iedere maand een bedrag over maken naar een pensioenverzekeraar die een gegarandeerd bedrag uit gaat keren vanaf uw 67e.

Zelf pensioen regelen via een lijfrentepolis

U kan ook voor de oude dag sparen via het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Naast de gewone mogelijkheden van lijfrentepremieaftrek zijn er speciale mogelijkheden voor ondernemers. Zij mogen namelijk (een deel van) de oudedagsreserve omzetten in een lijfrente.

Pensioen opbouwen via sparen of beleggen

Met het oog op een toekomstige pensioen, kunt u deze ook opbouwen door te sparen of te beleggen. Dat is een flexibele manier naar de toekomst toe, maar u mist daarbij wel diverse fiscale voordelen.

Pensioen via de Fiscale OudedagsReserve FOR

De oudedagsreserve is een bepaald bedrag dat u opzij mag zetten van de Belastingdienst om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen: u krijgt daarvoor uitstel van betaling. Als het moment komt dat u het wil gaan gebruiken op uw 67e, dan wordt dit gezien als inkomen en word het bedrag wat u heeft gespaard, alsnog belast.

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?