Zzp belasting 2016

Goed nieuws! Er verandert niets aan de sociale en fiscale regelingen voor zzp’ers. Dat blijkt uit de reactie van het kabinet op een omvangrijk onderzoek naar de positie van zzp’ers in ons land.

De zelfstandigenaftrek blijft bestaan en er komen geen verplichte verzekeringen tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid (AOV) en ziekte.

Wijzigingen zzp belasting 2016

VAR-verklaring verdwijnt

De VAR-verklaring (Verklaring arbeidsrelatie) verdwijnt. Zzp’ers hoeven vanaf 2016 voor de Belastingdienst geen VAR-verklaring meer te overleggen om te bewijzen dat ze echt zelfstandig ondernemer zijn en voor verschillende opdrachtgevers werken. De Belastingdienst gaat straks wel op basis van een modelovereenkomst bepalen of er tussen de zzp’er en de opdrachtgever echt sprake is van werk uit onderneming.

Modelovereenkomst

Een opdrachtgever die dan met een zzp’er een modelovereenkomst gaat sluiten en die is goedgekeurd door de Belastingdienst, hoeft dan geen loonheffing in te houden of sociale premies af te dragen. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden van de zzp’er volgens de opgestelde modelovereenkomst worden uitgevoerd.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) streeft er naar de VAR per 1 april 2016 te vervangen door de modelovereenkomst.

0 Reacties

Geen Reacties!

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste met een reactie bij dit artikel.

Laat reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *