Starten als zzp’er in de agrarische sector

19 augustus 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wilt u voor uzelf beginnen als boer, tuinder of veehouder? Of hebt u al een eigen bedrijf, maar wilt u zich ook gaan ‘uitlenen’ als zzp’er aan anderen bedrijven? Dan heeft u de juiste business gekozen! Er is namelijk een schreeuwend tekort aan professionals in de agrarische sector.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5
Dat komt doordat veel agrarische ondernemers meer bezig zijn met het managen van hun bedrijf, met inkoop en verkoop en ontwikkeling, dan met het daadwerkelijk uitvoeren van het vak. Hierdoor verliezen ze vaak hun vakinhoudelijke kennis en hebben ze specialisten nodig om deeltaken goed uit te kunnen voeren. Bovendien wordt de arbeidsmarkt steeds krapper omdat steeds minder jongeren landbouw gaan studeren.

Waardering van land- en tuinbouwbedrijven

Ongeveer 30% van alle land- en tuinbouwbedrijven besteedt werk uit aan zzp’ers, zo blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van het LNV. Zij zetten de zzp’ers vooral in voor gewasverzorging (41%), oogstwerkzaamheden (38%) en dierverzorging (29%).

Agrarische bedrijven zetten zzp’ers vooral graag in in piektijden of tijdens een sterke groei van het bedrijf. Ze waarderen hun flexibele inzetbaarheid, expertise en betrokkenheid. Ook levert het inhuren van deze zelfstandige ondernemers ze minder administratieve rompslomp op dan het aannemen van personeel en lopen ze zelf geen risico bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ze vinden het echter een nadeel dat zzp’ers vaak beperkt beschikbaar zijn, doordat ze nog andere opdrachtgevers hebben of een eigen bedrijf runnen.

Mogelijkheden zzp’ers in de agrarische sector

Voor zzp’ers zijn er in de agrarische sector veel mogelijkheden. Zonder dat u aan een duur eigen bedrijf of eigen land vastzit kunt een goede boterham verdienen met de activiteiten die u het liefste doet. Of u wordt een van de ruim 12.000 boeren die het eigen bedrijf met een zzp-schap combineren.

U kunt als zzp-boer zelf bepalen wanneer en voor wie u werkt en kunt daar een heel redelijk tarief voor vragen. Zeker als u zich specialiseert en professionaliseert, groeit het geld u – soms letterlijk! – aan de bomen.

Maar het is niet alles goud wat er blinkt. U moet ook rekening houden met de slappe tijden. In de winter is er sowieso weinig te beleven in de agrarische sector, dus u moet zorgen dat u die maanden doorkomt met uw spaargeld. Ook bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen moet u zelf uitzoeken hoe u de eindjes aan elkaar knoopt. Het is daarom verstandig om al op jonge leeftijd het pensioen te regelen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Uw uurtarief bepalen

Veel beginnende zzp’ers  vinden het moeilijk hun uurtarief te bepalen. Als u uitgaat van 1,7 tot 2 keer het gebruikelijke bruto uurloon, zit u meestal goed. U kunt dat bedrag aanpassen aan uw mate van expertise en uw ervaring. Ook als u in het weekend of ’s nachts werkt, kunt u een hoger tarief vragen. Of informeer eens bij een collega zzp’er wat hij voor uurtarief rekent. Houd er rekening mee dat u over uw inkomsten nog belasting moet betalen!

Opdrachten krijgen

Nu de hamvraag: waar gaat u uw geld verdienen? Als u al agrariër bent, kent u waarschijnlijk veel boeren die uw diensten kunnen gebruiken. Laat hen weten dat u beschikbaar bent. Ook vakbladen en het internet bieden veel mogelijkheden om klussen te krijgen

Hoe word ik zzp’er in de agrarische sector?

Zzp boer worden in de agrarische sector? Bij de oprichting van uw zelfstandige onderneming zult u wel aan een aantal regels moeten voldoen voordat u gaat starten als zzp’er. Lees hier de stappenplan voor een goede start.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads