Als zzp’er geld lenen?

7 maart 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Geld nodig? Lenen? Financiering voor zzp’ers

Een gezonde financiële basis is een essentiële randvoorwaarde voor het succes van uw zelfstandige onderneming. Als zzp’er of freelancer een financiering nodig? Geld lenen? Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig en snel geregeld worden.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 

Er zijn veel manieren om uw onderneming te financieren. Zo kunt u als zzp’er bijvoorbeeld geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening, financiële lease of lenen op doorlopend krediet basis. U kunt geld lenen via een kredietbemiddelaar, bij een bank of financieringsmaatschappij.

Kijk vooraf goed rond en laat u goed en deskundig informeren, voordat u een lening sluit!

Voor de Belastingdienst is het wel van belang of u voor de financiering gebruikmaakt van een financieringsmaatschappij een durfkapitaal (lening), of een schenking, of dat u eigen geld inbrengt. Als u voor de financiering een lening sluit, moet u dit kunnen aantonen, aan de hand van een schriftelijke overeenkomst. Een giro- of bankafschrift is niet voldoende.

Financieringsmaatschappij

Wat voor u de beste manier is om aan geld te komen, is moeilijk aan te geven. Er bestaan tal van financieringsmaatschappijen waarbij u voor uw zelfstandige onderneming een lening kunt afsluiten.
De beste financiering is er een waarbij de rente zeer laag is, het maandbedrag voor u acceptabel, het snel geregeld is en de looptijd te overzien. Dit zou u heel snel kunnen aanvragen bij de TOP 3 van financieringsmaatschappijen.

Direct weten wat u kunt lenen?

Financiering voor zzp en freelancer

1. Geld lenen bij New10

Wilt u investeren of juist tekorten oplossen doordat klanten niet op tijd betalen? Regel je zakelijke lening volledig online, zonder gedoe en tegen gunstige voorwaarden bij New10. Zo leen je al vanaf 3% rente en los je kosteloos extra af wanneer het jou uitkomt. Dit geeft je een flexibele financieringsoplossing. Bereken direct jou lening

Geld lenen met BridgeFund voor zzp

2. BridgeFund NL

Je hebt plannen en je wilt als zzp’er zo snel mogelijk een lening? Ondernemers willen meer snelheid, gemak en duidelijkheid. Bij BridgeFund kan dat: binnen 5 minuten weet je of je geld kunt lenen. Direct je zakelijke lening berekenen

Durfkapitaal (lening)

U bent startende ondernemer en zoekt beginkapitaal, maar wilt niet bij de bank aankloppen? Geen microkrediet? Probeer het dan eens bij een particuliere geldschieter. Er is een regeling die het voor particulieren fiscaal aantrekkelijk maakt geld aan startende ondernemers te lenen. Zelf heeft u er misschien geen rechtstreeks voordeel van, maar de regeling kan het u wel een stuk gemakkelijker maken om het beginkapitaal voor uw onderneming bij elkaar te krijgen. Wellicht kunt u met behulp van deze regeling iemand bereid vinden een deel van zijn vermogen in uw onderneming te steken. Deze durfkapitaal regeling biedt zo’n particuliere geldgever namelijk interessante fiscale voordelen.

Voordelen voor uw geldgever

Als iemand u minimaal € 2.269 leent om uw onderneming te starten, kan hij profiteren van de volgende fiscale voordelen:

 • Het bedrag dat uw geldgever aan u heeft geleend, is de eerste 8 jaar vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing in box 3 tot maximaal € 53.421.
 • Als u de lening uiteindelijk niet terug kunt betalen, kan uw geldgever u een deel of zelfs de hele hoofdsom van de lening kwijtschelden. Het verlies dat uw geldgever daardoor lijdt, is voor hem als een persoonsgebonden aftrekpost aftrekbaar voor de inkomstenbelasting tot maximaal € 46.984 per startende ondernemer. Er moet dan wel aan de volgende 2 voorwaarden worden voldaan:
 • Het bedrag is binnen 8 jaar na het verstrekken van de lening kwijtgescholden.
 • De Belastingdienst heeft een beschikking afgegeven dat u het kwijt te schelden bedrag niet meer kunt terugbetalen.
 • Uw geldgever krijgt een heffingskorting op de inkomstenbelasting. Deze heffingskorting is 1,3% van de gemiddelde vrijstelling die in box 3 voor hem geldt. De gemiddelde vrijstelling is maximaal € 53.421.

Voorwaarde voor u en uw geldgever

Niet alle geldgevers komen in aanmerking voor deze regeling. Uitgesloten zijn uw partner iemand en met wie u samen de onderneming drijft. Om ervoor te zorgen dat uw geldgever kan profiteren van de fiscale voordelen van deze regeling, gaat u als volgt te werk:

 1. Vraag de Belastingdienst om een ‘beschikking startende ondernemer’. Uw geldgever kan alleen van de fiscale voordelen profiteren als vaststaat dat het gaat om een lening aan een startende ondernemer. Vraag de Belastingdienst daarom om een beschikking waarin staat dat:
  • u in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek in het jaar waarin u de lening krijgt, of in het volgende jaar;
  • u nog geen 7 jaar zelfstandigenaftrek heeft gehad.
 2. Stel samen met uw geldgever een leenovereenkomst op. Zorg dat de leenovereenkomst vermeldt:
  • dat het gaat om een lening aan een startende ondernemer: durfkapitaal;
  • dat het gaat om een achtergestelde lening: de eerste 8 jaar hebben andere (gewone) schuldeisers voorrang bij het innen van hun schulden;
  • dat u de lening gebruikt voor de financiering van bestanddelen die vallen onder het verplichte ondernemingsvermogen;
  • dat uw geldgever zelf geen geld heeft geleend om de lening te kunnen verstrekken;
  • om welk bedrag het gaat (minimaal € 2.269);
  • tegen welk rentepercentage de lening wordt gesloten (maximaal de wettelijke rente);
  • wat de looptijd van de lening is;
  • de naam en het sofinummer van uzelf en uw geldgever.
 3. Onderteken beiden de overeenkomst.
 4. Laat de lening registreren. Wanneer u en uw geldgever een leenovereenkomst hebben gesloten, moet u beiden binnen 4 weken deze leenovereenkomst laten registreren bij de Belastingdienst.

Schenking

Over een schenking betaalt u schenkingsrecht. Binnen een maand na ontvangst van een schenking moet u een ‘Aangifte recht van schenking’ aanvragen bij de Belastingdienst. Er gelden vrijstellingen voor de volgende gevallen:

 • de ‘normale’ vrijstelling voor schenkingen door ouders aan kinderen;
 • de eenmalige verhoogde vrijstelling van ouders aan kinderen tussen 18 en 35 jaar;
 • een vrijstelling voor kerkelijke, levensbeschouwelijke en andere of het algemeen nut beogende instellingen;
 • andere gevallen, mits de schenking groter is dan het vrijstellingsbedrag.

Er is ook sprake van een schenking als u een lening bent aangegaan waarbij de rente lager is dan de marktrente.

LET OP: Geld lenen kost ook de zzp geld!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Pensioen

Pensioen

Wie als zzp’er werkt, geniet veel vrijheid. Toch wil je als zzp'er op een bepaald moment ook van jouw pensioen kunnen gaan genieten. Wel is het zo dat je als zelfstandig ondernemer niet automatisch een pensioenregeling heeft lopen en ben je zelf verantwoordelijk voor...

Lees meer
Financieringsvorm kiezen

Financieringsvorm kiezen

Als zzp'er in 5 stappen naar de juiste financieringsvorm Als zzp'er ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en misschien wel doorgroeimogelijkheden. Het juiste idee kan van jouw start-up een succes maken of je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen. Naast een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads