Wat kan een boekhouder voor jou als zzp betekenen?
Voor veel (startende) zzp’ers is de boekhouding niet bepaald iets waar zij zich graag mee bezig houden. Maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is. In tegendeel zelfs. Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om voor je eenmanszaak een correcte administratie te voeren. Dat betekent dat je voor de Belastingdienst alle gegevens van jouw werkzaamheden en financiën op een juiste manier moet verwerken en bewaren in de boekhouding.
Zie jij tegen je boekhouding op en zoek je een boekhouder die jou op weg kan helpen en weten wat dit kost? Weten wat de beste prijs is voor de volledige administratie uitbesteden of gedeeltelijk?
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
Eenvoudig je administratie doen.
Maak als zzp'er slim gebruik van een gemakkelijk boekhoudprogramma zoals het best gewaardeerde e-Boekhouden.nl voor jouw verplichte administratie.
Een administratie goed bijhouden is niet alleen, zoals gezegd, verplicht door de fiscus om goed je belastingaangiften te kunnen doen, het is ook belangrijk voor je bedrijfsvoering. Zo geeft het inzicht in jouw prestaties over hoe je bedrijf er financieel voor staat. Je ziet of klanten wel op tijd de factuur betalen en wat je nog tegoed hebt aan openstaande facturen, je ziet ook welke betalingen je zelf nog moet doen. Belangrijk hierbij is de manier waarop de inkoopfacturen worden ingeboekt, als hoe je eigen verkoopfacturen zijn opgesteld. Ook hiervoor gelden wettelijke verplichtingen.
Leuk of niet… boekhouden hoort bij ondernemen en is zelfs verplicht!
Is jouw boekhouding niet volledig en zet je deze niet op tijd om in een belastingaangifte, dan ontvang je fikse boetes van de fiscus. Kan dus best ingewikkeld zijn maar het hoeft niet. Belangrijk dus om vanaf het begin meteen alles goed bij te houden en dat de cijfers in je boekhouding op orde zijn! Je zou dit kunnen uitbesteden maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen tegen tegenwoordig. Het is in ieder geval niet verplicht om een boekhouder of accountant in te schakelen voor jouw bedrijf.
Wat doet een boekhouder?
Je wilt als zzp’er je financiële zaken goed op orde hebben. Maar wat kan een boekhouder precies voor jou als zzp’er betekenen? Een boekhouder zou je in kunnen schakelen voor:
- de gehele boekhouding;
- de btw-aangifte en inkomstenbelasting;
- alleen de jaarlijkse inkomstenbelasting.
Boekhouder zijn is een vrij beroep en boekhouders mogen zelf bepalen wat en hoe hun tarieven zijn. Zo kunnen ze werken met uurtarief, vast bedrag per maand of een vast bedrag per jaar. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen, daarom loont het de moeite om verschillende boekhouders met elkaar te vergelijken, zo betaal je niet teveel voor het uitbesteden van jouw administratie.
1. De gehele boekhouding uitbesteden
Kies jij voor een boekhouder om de boekhouding van jouw eenmanszaak te verzorgen, dan kun je natuurlijk alles over de schutting gooien. De boekhouder gaat dan aan de slag met jouw verkoop- en inkoopfacturen, bonnetjes, urenregistratie én rittenadministratie en zorgt voor een correcte administratie. Ook zorgt de boekhouder voor de btw-aangifte en voor de aangifte inkomstenbelasting. Zelf heb jij in dit geval nergens meer omkijken naar.
2. De btw-aangifte en de inkomstenbelasting uitbesteden
Je kunt er ook voor kiezen om de boekhouding deels zelf te doen en deels uit te besteden. Door het deels zelf te doen, spaar je wat kosten uit. Veel boekhouders bieden zzp’ers aan om alleen de belastingaangiftes te doen, dus jouw btw-aangifte en jouw aangifte inkomstenbelasting. Voor jouw boekhouding kun je in dat geval het beste voor een online boekhoudprogramma kiezen, waar je jouw boekhouder ook toegang tot geeft. Zo kan de boekhouder zelfstandig meekijken, tips geven, helpen waar nodig en met jouw belastingaangiftes aan de slag. Maar het wordt je met online boekhoudprogramma zo gemakkelijk gemaakt dat boekhoudkennis niet nodig is en je het misschien wel leuk gaat vinden om zelf te doen!
3. Alleen de inkomstenbelasting uitbesteden
De meeste zzp’ers kiezen ervoor om hun administratie en ook hun btw-aangifte zelf te doen, maar om wel hulp in te roepen bij de aangifte van de jaarlijkse inkomstenbelasting. Een groot voordeel van het inschakelen van een boekhouder voor deze aangifte is namelijk dat jij je zelf niet hoeft te verdiepen in allerlei fiscale zaken, denk aan de aftrekposten zoals de zelfstandigen- en startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en allerlei veranderende fiscale regels. Een boekhouder kent al deze regels en zorgt ervoor dat jij maximaal van alle belastingvoordelen kunt profiteren. Voorts zal hij de aangifte op de juiste manier indienen. Een laatste voordeel is dat de kosten van een boekhouder zakelijk zijn, en dus aftrekbaar.
Tip: Geen idee hoe en welk boekhoudpakket je zou moeten kiezen en zou je er graag eens één of meerdere gratis willen proberen? Gebruik dan mijn boekhoudpakket-vergelijker.
Hoe kies ik een betrouwbare boekhouder?
Weten wat een betrouwbare boekhouder jouw gaat kosten? Ze hanteren vaak een ander en eigen tarief. Door het vergelijken van verschillende offertes betaal je nooit teveel voor het uitbesteden van jouw zzp boekhouding.
Ontvang en vergelijk eenvoudig in één keer gratis meerdere offertes van boekhoudkantoren bij jou in de buurt. Kies hierbij of het gaat om uitbesteding van de volledige administratie, of dat je alleen de jaarrekening of de btw-aangifte met ook de inkomstenbelasting wilt uitbesteden:
OFFERTE VOOR JOUW BOEKHOUDING AANVRAGEN
Voorbeeldtekst voor offerte aanvragen bij een boekhouder
Heb jij al een boekhoudkantoor op het oog en zou jij jouw boekhouding hieraan willen uitbesteden? Dan is jouw eerste stap om hiervoor een offerte aan te vragen. Hieronder heb ik dan twee voorbeeldteksten voor je die je zo kunt gebruiken in een e-mailbericht voor jouw offerteaanvraag.
Voorbeeld 1: offerteaanvraag voor het verzorgen van jouw hele boekhouding
Van: e-mail@jouwbedrijf.nl
Aan: e-mail@administratiekantoor.nl
Onderwerp: Offerteaanvraag voor verzorgen boekhouding van [jouw bedrijfsnaam]
Beste [naam boekhouder],
Voor mijn bedrijf [bedrijfsnaam] ben ik op zoek naar een expert die mij de gehele boekhouding uit handen kan nemen. Het gaat hierbij om:
- het verwerken van ongeveer [aantal] verkoopfacturen per maand;
- het inboeken van ongeveer [aantal] inkoopfacturen per maand;
- het inboeken van ongeveer [aantal] bonnetjes per maand;
- het verzorgen van de btw-administratie;
- het verzorgen van de jaarlijkse inkomstenbelasting.
Graag hoor ik van u wat hiervoor bij uw administratiekantoor de mogelijkheden en natuurlijk de bijbehorende kosten zijn.
Heeft u vragen over bovenstaande, dan ben ik bereikbaar op onderstaande gegevens.
Ik hoop van u te mogen horen!
Met vriendelijke groet,
[naam]
[bedrijfsnaam]
[contactgegevens]
Voorbeeld 2: offerteaanvraag voor het verzorgen van de jaarlijkse inkomstenbelasting
Van: e-mail@jouwbedrijf.nl
Aan: e-mail@administratiekantoor.nl
Onderwerp: Offerteaanvraag voor verzorgen inkomstenbelasting van [jouw bedrijfsnaam]
Beste [naam boekhouder],
Voor mijn bedrijf [bedrijfsnaam] ben ik op zoek naar een betrouwbare boekhouder die voor mij de jaarlijkse inkomstenbelasting kan verzorgen. De basisboekhouding en de btw-administratie verzorg ik zelf met een online boekhoudprogramma van [naam boekhoudprogramma], maar voor de inkomstenbelasting zou ik graag gebruik willen maken van uw expertise.
Graag hoor ik van u wat hiervoor bij uw boekhoudkantoor de mogelijkheden en natuurlijk de bijbehorende kosten zijn.
Heeft u vragen over mij of mijn bedrijf, dan hoor ik u ook graag.
Met vriendelijke groet,
[naam]
[bedrijfsnaam]
[contactgegevens]
Conclusie
Wat je uiteindelijk kiest is afhankelijk van jouw situatie, financiële kennis en bereidheid om je hierin te verdiepen.
Door het zelf te doen, spaar je de kosten van een boekhouder of accountant uit. Waar je wel heel secuur op moet zijn, is op het bewaren van de juiste gegevens. Jouw boekhouding moet voor de Belastingdienst aan een aantal eisen voldoen. Zo is er een bewaarplicht en moet je een aantal onderdelen verplicht bijvoegen, denk aan:
- jouw urenregistratie;
- verkoop- en inkoopfacturen;
- (kassa)bonnetjes;
- bankafschriften van jouw zakelijke rekening;
- gemaakte reiskosten;
- jouw rittenadministratie;
- offertes, contracten en overeenkomsten;
- belastingaanslagen (gesplitst in omzetbelasting, inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet);
- onroerende zaken (wanneer je een bedrijfspand huurt of hebt gekocht).
Je kunt die gegevens simpelweg bewaren of opslaan op de computer, maar je kunt ook voor een online boekhoudprogramma kiezen.
Succes met je boekhouding!