Openstaande factuur? Zo kun je het oplossen

2 september 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Niks is vervelender of kost meer energie als je achter je openstaande factuur aan moet zitten. Jouw opdrachtgever heeft de factuur nog niet overgemaakt en nu wil je dankzij schriftelijk of telefonisch contact achterhalen wanneer dit wel gaat plaatsvinden. Enerzijds wil je dit goed aanpakken door een goede relatie te behouden, maar anderzijds heb je het geld nodig omdat je plannen hebt gemaakt voor investeringen. Een openstaande factuur kan op deze manier voor verloren tijd en energie zorgen. Maar, je kunt zo’n situatie eenvoudig oplossen met factoring.

Als eerste kun je ervoor kiezen om je administratie uit te besteden aan een externe partij. Dit kun je bijvoorbeeld uit handen geven aan een factoringbedrijf. Het is efficiënt om deze werkzaamheden uit handen te geven en oogt ook professioneel naar de buitenwereld toe. Daarnaast hoef je zelf niet langer de ‘lastige’ gesprekken te voeren met debiteuren. Hier staat wel tegenover dat er kosten in rekening worden gebracht voor de dienstverlening. Zodoende zal je moeten afwegen of je het liever in eigen beheer houdt of uit handen geeft en daarbij gebruik maakt van de bijkomende voordelen.

Stel, je kiest ervoor om de debiteurenadministratie in eigen beheer te houden. Maar de debiteur betaalt niet? Dan kun je er als laatste redmiddel voor kiezen om een incassopartij in te schakelen. Dit zal je professionele relatie alleen niet ten goede komen. Zodoende is het dan ook alleen aan te raden als er echt geen schot meer in de zaak zit met jouw debiteur. En zie dit ook als een noodoplossing, want de kosten voor een incassotraject kunnen hoog uitvallen.

Hoe werkt factoring?

Als je de facturen uit handen geeft aan een factoringbedrijf heb je als voornaamste reden direct het geld op je rekening staan. En met direct bedoelen we binnen 24 uur. Het debiteurenbeheer wordt voor je uit handen genomen, maar ook het faillissementsrisico. Uiteraard kun je ervoor kiezen om dit zelf te verzekeren, maar het faillissementsrisico verzekeren van je debiteuren is geen goedkope optie. Daarnaast zit je niet vast aan een langlopend contract of abonnement. En kun je zelf kiezen welke facturen je wel of niet indient bij het factoringbedrijf.

Op deze manier hoef je zelf niet langer bezig te zijn met het achterhalen van je factuurbedrag(en). Dit wordt door het factoringbedrijf geregeld, waardoor jij enkel de factuur hoeft op te sturen en figuurlijk achterover kunt zitten. Natuurlijk wordt voor het uitvoeren van de dienstverlening wel kosten in rekening gebracht. Dit is de zogenoemde factorfee. Dit is een percentage dat wordt gebaseerd op de aangeleverde factuur. En mede afhankelijk van factoren als betalingstermijn, hoogte factuurbedrag en de kredietwaardigheid van je opdrachtgever.

Uiteindelijk heb je zelf de keuze: je kunt je facturen in eigen beheer houden? Of ervoor kiezen dit uit handen te geven en jezelf meer tijd en energie gunnen om te focussen op wat belangrijk is. Zorg er wel altijd voor dat je openstaande facturen betaald worden!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Facturatieprogramma zzp

Facturatieprogramma zzp

Online factuurprogramma’s voor zzp’ers vergelijken Als zzp'er eenvoudig uw factuur maken met het beste online facturatieprogramma? Om u te helpen bij het maken van uw keuze heb ik een aantal populaire programma’s voor u verzameld. De grootste uitdaging is voor jouw...

Lees meer
Betaalmethodes factuur

Betaalmethodes factuur

Vroeger was de enige manier waarop een klant jouw factuur kon betalen overboeking. Tegenwoordig zijn daar echt veel online betaalmethodes bijgekomen, die de betaling voor jouw klant gemakkelijker maken én ervoor zorgen dat jij jouw geld eerder krijgt. De vraag is dan...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads