Openstaande factuur? Zo kun je het oplossen

2 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Niks is vervelender of kost meer energie als je achter je openstaande factuur aan moet zitten. Jouw opdrachtgever heeft de factuur nog niet overgemaakt en nu wil je dankzij schriftelijk of telefonisch contact achterhalen wanneer dit wel gaat plaatsvinden. Enerzijds wil je dit goed aanpakken door een goede relatie te behouden, maar anderzijds heb je het geld nodig omdat je plannen hebt gemaakt voor investeringen.

Een openstaande factuur kan op deze manier voor verloren tijd en energie zorgen. Maar, je kunt zo’n situatie eenvoudig oplossen met factoring.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Als eerste kun je ervoor kiezen om je administratie uit te besteden aan een externe partij. Dit kun je bijvoorbeeld uit handen geven aan een factoringbedrijf. Het is efficiënt om deze werkzaamheden uit handen te geven en oogt ook professioneel naar de buitenwereld toe. Daarnaast hoef je zelf niet langer de ‘lastige’ gesprekken te voeren met debiteuren. Hier staat wel tegenover dat er kosten in rekening worden gebracht voor de dienstverlening. Zodoende zal je moeten afwegen of je het liever in eigen beheer houdt of uit handen geeft en daarbij gebruik maakt van de bijkomende voordelen.

Stel, je kiest ervoor om de debiteurenadministratie in eigen beheer te houden. Maar de debiteur betaalt niet? Dan kun je er als laatste redmiddel voor kiezen om een incassopartij in te schakelen. Dit zal je professionele relatie alleen niet ten goede komen. Zodoende is het dan ook alleen aan te raden als er echt geen schot meer in de zaak zit met jouw debiteur. En zie dit ook als een noodoplossing, want de kosten voor een incassotraject kunnen hoog uitvallen.

Hoe werkt factoring?

Als je de facturen uit handen geeft aan een factoringbedrijf heb je als voornaamste reden direct het geld op je rekening staan. En met direct bedoelen we binnen 24 uur. Het debiteurenbeheer wordt voor je uit handen genomen, maar ook het faillissementsrisico. Uiteraard kun je ervoor kiezen om dit zelf te verzekeren, maar het faillissementsrisico verzekeren van je debiteuren is geen goedkope optie. Daarnaast zit je niet vast aan een langlopend contract of abonnement. En kun je zelf kiezen welke facturen je wel of niet indient bij het factoringbedrijf.

Op deze manier hoef je zelf niet langer bezig te zijn met het achterhalen van je factuurbedrag(en). Dit wordt door het factoringbedrijf geregeld, waardoor jij enkel de factuur hoeft op te sturen en figuurlijk achterover kunt zitten. Natuurlijk wordt voor het uitvoeren van de dienstverlening wel kosten in rekening gebracht. Dit is de zogenoemde factorfee. Dit is een percentage dat wordt gebaseerd op de aangeleverde factuur. En mede afhankelijk van factoren als betalingstermijn, hoogte factuurbedrag en de kredietwaardigheid van je opdrachtgever.

Uiteindelijk heb je zelf de keuze: je kunt je facturen in eigen beheer houden? Of ervoor kiezen dit uit handen te geven en jezelf meer tijd en energie gunnen om te focussen op wat belangrijk is. Zorg er wel altijd voor dat je openstaande facturen betaald worden!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Uren factureren en registreren

Uren factureren en registreren

Je uren factureren, registreren en boekhouden in één pakket Heb jij als zzp'er inzicht in je facturabele uren van deze week? Weet jij hoe winstgevend je projecten zijn met jouw uurtarief? Nee? Dan kan een boekhoudpakket dé oplossing voor je zijn. Online uren...

Lees meer
Uurtarief op factuur

Uurtarief op factuur

Uurtje-factuurtje: Hoe zet je jouw uurtarief op factuur? Werk jij als zzp'er op basis van uurtarief? Wanneer je met uurtarieven werkt, dan wordt de werkelijk bestede tijd aan een opdracht doorberekend met jouw uurtarief op factuur aan de opdrachtgever. Het aantal...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads