Factoring

22 april 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat is factoring voor zzp’ers?

Factoring is een vorm van financiering dat steeds vaker wordt ingezet onder zzp’ers. Het zorgt er namelijk voor dat je niet langer de betalingstermijn hoeft af te wachten van jouw debiteuren. Factoring is daarom ook niet langer een onbekend fenomeen in de ondernemersbranche. Als je de wens hebt gelijk over je geld te beschikken dien je een aanvraag in bij een factoringbedrijf. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd beschik je binnen 24 uur over het uitstaande factuurbedrag. Het fijne hieraan is: factoring is geen schuld.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Er zijn uiteraard meerdere financieringsvormen waar je als ondernemer op terug kunt vallen. Denk hierbij aan een lening afsluiten bij de bank, of een MKB-krediet, of leasen. Het nadeel hierbij is alleen wel dat je gelijk ergens aan vastzit voor een langere tijd. Ook moet je hierbij terugkerende kosten betalen in de vorm van rente. Bij factoring is dat niet het geval. Het is geen schuld waar je voor langere tijd aan vastzit. Je betaalt alleen eenmalige kosten in de vorm van een factorfee.

Factorfee

De factorfee is kortgezegd een percentage dat is gebaseerd op jouw ingeleverde factuur. Hoe het percentage exact wordt berekend heeft te maken met meerdere factoren. Denk hierbij aan de hoogte van het factuurbedrag, de kredietwaardigheid van de opdrachtgever en de afgesproken betalingstermijn. In de praktijk is het zo dat een hoog factuurbedrag over het algemeen een lagere factorfee heeft dan een factuur met een relatief laag factuurbedrag. Stel je neemt een percentage van 3%, krijg je een andere uitkomst als je dit vergelijkt met een hoog en laag factuurbedrag. En als je dit naast elkaar legt valt een hoog factuurbedrag vaak goedkoper uit.

Bij het indienen van je aanvraag wordt er ook gekeken naar de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever. Als de opdrachtgever een slechte kredietwaardigheid heeft, zal er een hogere factorfee worden berekend. Het factoringbedrijf neemt immers een risico om jouw factuur te factoren. Het kan ook zo zijn dat het factoringbedrijf besluit om de factuur niet aan te nemen, o.b.v. de slechte kredietwaardigheid van de debiteur. En de laatste factor is de betalingstermijn. En de lengte hiervan. Als een betalingstermijn bijvoorbeeld 15 dagen is, zal vaak een lager percentage hiervoor worden gerekend. In tegenstelling tot een betalingstermijn van bijvoorbeeld 90 dagen, want dat is aanzienlijk langer.

American factoring & traditionele factoring

Binnen factoring zijn twee vormen te onderscheiden. American factoring en traditionele factoring. De meeste factoringbedrijven bieden American factoring aan. Dit is een flexibele vorm waarbij je de keuze hebt welke facturen je uit handen geeft. Je betaalt dan ook de factorfee, oftewel, kosten per factuur. Zo weet je als ondernemer dat je enkel betaald voor wat jij nodig hebt. Bij traditionele factoring wordt de gehele administratie voor je uit handen genomen. Je betaalt dan een percentage over de omzet die je aanlevert. Daarentegen ben je ook verplicht om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen.

Voor- & nadelen op een rij

Gebruik maken van factoring kent voor- en nadelen. Om het overzichtelijk te houden heb ik ze hieronder voor je op een rij gezet.

Voordelen:

 • Controle op kredietwaardigheid
 • Het geld binnen 24 uur op je rekening
 • Het debiteurenbeheer wordt overgenomen
 • Geen omkijken naar het faillissementsrisico
 • Flexibele financieringsvorm

Nadelen:

 • Het factoringbedrijf heeft inzicht in jouw onderneming
 • Kosten worden in rekening gebracht

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto

Wat zijn de valkuilen van het beleggen in crypto? Beleggen in crypto's is ook onder zzp'ers erg populair, maar beginners maken soms fouten waardoor ze veel geld verliezen. Eén veelvoorkomende fout is dat ze niet genoeg onderzoek doen voordat ze investeren. Ze kopen...

Lees meer
Beleggen voor je pensioen

Beleggen voor je pensioen

Hoe kan je als zzp'er eerder stoppen met werken door een goed pensioen? Het antwoord is: Beleggen. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, dan weet je hoe belangrijk of het is om tijdig na te denken over je pensioen. Waar de mensen die voor een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads