Beleggen in crypto

2 oktober 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat zijn de valkuilen van het beleggen in crypto?

Beleggen in crypto’s is ook onder zzp’ers erg populair, maar beginners maken soms fouten waardoor ze veel geld verliezen. Eén veelvoorkomende fout is dat ze niet genoeg onderzoek doen voordat ze investeren. Ze kopen cryptomunten zonder te begrijpen waar ze in investeren, wat tot teleurstelling en verlies kan leiden.

Een andere fout is dat ze de risico’s negeren en onrealistische verwachtingen hebben. Het is belangrijk om goed om te gaan met risico’s en te weten dat de cryptomarkt erg veranderlijk is. Door deze fouten te vermijden en verstandig te investeren, kunnen beginners hun kansen vergroten en verliezen beperken.

Ik zal je uitleggen hoe je als zzp’er verstandig kunt investeren in crypto’s zodat de kans aanzienlijk kleiner wordt dat je veel geld verliest. Crypto’s bieden namelijk mooie kansen, maar je moet weten hoe je hier van moet profiteren.

Zelf beleggen in crypto of aan de expert overlaten?

Er zijn twee belangrijke benaderingen als het gaat om beleggen: zelf beleggen of een vermogensbeheerder inschakelen. Zelf beleggen betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het nemen van beleggingsbeslissingen en het beheren van je portefeuille. Dit geeft je volledige controle en de mogelijkheid om direct betrokken te zijn bij je investeringen.

Zelf beleggen op crypto trading platform voorbeeld

Aan de andere kant kun je ervoor kiezen om een vermogensbeheerder in te schakelen, zoals Amdax, die dan namens jou belegt. Een vermogensbeheerder beschikt over de expertise en ervaring om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van je doelen en risicotolerantie. Ze volgen de markt nauwlettend en passen je portefeuille aan wanneer nodig. Dit kan handig zijn als je niet over de tijd, kennis of interesse beschikt om zelf actief te beleggen.

Het inschakelen van een vermogensbeheerder kan je helpen om je financiële doelen te bereiken en de stress van het zelf beheren van je beleggingen te verminderen.

Als je graag meer zou willen weten over de mogelijkheden die Amdax te bieden heeft, kijk dan een keer op hun site. Hier kun je zien hoe zij voor jou een gebalanceerde portefeuille kunnen samenstellen. Mocht je enthousiast zijn, dan kun je hier vandaag nog een account maken en gelijk beginnen met investeren. Hoe eerder je begint, hoe beter.

Beleg voor de lange termijn

Beleggen biedt de beste rendementen wanneer je voor een lange periode kiest, ook wel de beleggingshorizon genoemd. Een belangrijk concept dat hierbij van toepassing is, is ‘gestapelde rente’ of ‘samengestelde rente’. Gestapelde rente verwijst naar het fenomeen waarbij je niet alleen rendement behaalt op je initiële investering, maar ook op de gegenereerde winsten die in de loop van de tijd worden herbelegd. Met andere woorden, gestapelde rente stelt je in staat om rente te verdienen over je rente, waardoor je investering exponentieel kan groeien naarmate de tijd verstrijkt.

Deze aanpak is vooral krachtig bij beleggen op de lange termijn, waarbij je je investeringen consistent laat groeien en het rendement zichzelf versterkt. Het begrip gestapelde rente illustreert het belang van geduld en volharding bij het beleggen op de lange termijn om zo optimaal te profiteren van de kracht van samengestelde groei. Dit zou dan gebruikt kunnen worden voor de oude dag, je pensioen dus.

Het onderwerp beleggen voor zzp’ers als een middel om een goed pensioen op te bouwen is van toenemend belang. Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen pensioenvoorziening, aangezien je geen werkgever hebt die automatisch bijdraagt aan een pensioenfonds. Beleggen in cryptocurrency kan zo een aantrekkelijke optie zijn om op lange termijn financiële zekerheid te creëren.

Wat betaal je aan belasting over crypto?

Als zzp’er die actief is in de wereld van cryptovaluta, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels die van toepassing zijn. Het bezitten en handelen in cryptovaluta kan namelijk fiscale consequenties hebben.

In Nederland worden cryptovaluta gezien als vermogen en vallen ze onder Box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je belasting moet betalen over de waarde van je cryptovaluta op 1 januari van het desbetreffende jaar. Het tarief dat wordt gehanteerd is afhankelijk van de totale waarde van je vermogen, inclusief je cryptovaluta.

Daarnaast dien je ook belasting te betalen over eventuele winst die je hebt gemaakt bij het handelen in cryptovaluta. Dit valt onder Box 1 als resultaat uit overige werkzaamheden. De winst wordt berekend door het verschil tussen de verkoopprijs en aankoopprijs van de cryptomunten.

Het is belangrijk om alle transacties goed bij te houden, zodat je een duidelijk overzicht hebt van eventuele winsten en verliezen. Daarnaast kan het raadzaam zijn om je boekhouder of belastingadviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet en geen onnodige risico’s loopt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Beleggen voor je pensioen

Beleggen voor je pensioen

Hoe kan je als zzp'er eerder stoppen met werken door een goed pensioen? Het antwoord is: Beleggen. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, dan weet je hoe belangrijk of het is om tijdig na te denken over je pensioen. Waar de mensen die voor een...

Lees meer
Investeerders aantrekken via crowdfunding

Investeerders aantrekken via crowdfunding

Crowdfunding Wanneer je als zzp'er je onderneming start, doe je dat meestal niet volledig met eigen kapitaal. Voor aanvullend vermogen kun je traditioneel bij de bank terecht, of rechtstreeks investeerders benaderen, maar in deze moderne tijden staan er ook steeds...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads