Cryptovaluta en belastingen

7 mei 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Hoe werkt cryptovaluta en belastingen in een VOF of eenmanszaak?

Er wordt veel gesproken en geschreven over de relatie tussen belastingen en Bitcoin en overige cryptomunten. Voor veel ondernemers is het niet duidelijk op welke wijze zij hun activiteiten rondom cryptovaluta moeten aangeven bij de fiscus. Op de website van de Belastingdienst staat weergegeven dat cryptovaluta belast worden in Box 3 (categorie ”overige bezittingen”). Dhr. Snel, Oud Staatssecretaris van Financiën, heeft hierover zelfs Kamervragen uit de Eerste Kamer beantwoord. Ook hij concludeerde dat er over het algemeen sprake is van vermogen dat behoort tot box 3. Vaak is dan de vraag: Maar hoe zit dit nu wanneer je binnen jouw bedrijf als VOF of eenmanszaak overgaat tot het aankopen van Bitcoin of andere cryptovaluta?

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (IB), varieert het per situatie in welke categorie je vermogen voor de belasting cryptovaluta valt. Wanneer je cryptomunten aanschaft met duurzaam aanvullende liquide middelen, worden de cryptomunten voor de belasting ingedeeld in box 3. In deze situatie vallen de aangeschafte cryptovaluta onder de rendementsgrondslag.

Indien het aanschaffen van de cryptomunten niet behoort tot de reguliere uitoefeningen van de onderneming, maar wel wordt aangeschaft met het vermogen vanuit de onderneming, dan behoren de aangeschafte cryptomunten tot box 3. Hierbij dan in de categorie verplicht privévermogen. Tenzij er in de cryptovaluta belegd wordt met tijdelijke overtollige liquide middelen. Dit op een manier waarop deze liquide middelen weer op tijd beschikbaar kunnen zijn voor de onderneming.

Belastingheffing over cryptovaluta in box 3

Crypto bitcoin en belasting betalen

Als je in Nederland vermogen hebt of in dit land woont, moet je jouw vermogen opgeven bij de Nederlandse Belastingdienst. Het vermogen dat je op moet geven, is het vermogen geldende per 1 januari van het jaar. De Nederlandse Belastingdienst ziet cryptovaluta als ”overige bezittingen” en deelt deze in tot box 3. Wanneer je in box 3 in het jaar 2021 meer vermogen hebt dan 50.000, – euro, moet je belasting betalen over dit vermogen in box 3.

De heffing die geldt binnen box 3 is als volgt:

  • Van 50.001,- t/m 950.000, – euro geldt een tarief van 1,395% belasting
  • Vanaf 950.001, – geldt een tarief van 1,7639% belasting

De waarde van de cryptomunten in je bezit moeten worden berekend naar de waarde in euro’s. Hiervoor moet je kijken naar de geldende koers op de eerste dag van het belastingjaar. Voor de belastingaangifte van het boekjaar 2021 zou je dan dus kijken naar de geldende koers op 1 januari 2021. Dit is altijd op het platform wat je daadwerkelijk gebruikt hebt om je cryptomunten aan te schaffen. Zorg er dan ook voor dat je dat altijd inzichtelijk kan maken.

Fiscaal recht over Bitcoin en crypto

Er zijn momenteel nog geen lopende procedures bekend die gaan over het onderwerp Bitcoin (of andere cryptomunten) in combinatie met belastingen. Wel zijn er zaken gevoerd over het inkomen wat mensen verdienen door het doen van speculatieve transacties op cryptovaluta. Hierin is in de jurisprudentie al duidelijk geworden dat er bij het doen van speculatieve transacties op cryptovaluta geen sprake is van box 1 inkomen. Dit is omdat het een speculatieve transactie is waarvan het resultaat niet beter of slechter gemaakt kan worden door werk te verrichten. Wanneer er echter op een meer structurele wijze goede resultaten behaald worden die te verklaren zijn door het werk (of de arbeid) van iemand, dan kan het mogelijk wel gezien worden als een inkomstenbron en ingedeeld worden in box 1 voor de belastingen.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Pensioen

Pensioen

Wie als zzp’er werkt, geniet veel vrijheid. Toch wil je als zzp'er op een bepaald moment ook van jouw pensioen kunnen gaan genieten. Wel is het zo dat je als zelfstandig ondernemer niet automatisch een pensioenregeling heeft lopen en ben je zelf verantwoordelijk voor...

Lees meer
Financieringsvorm kiezen

Financieringsvorm kiezen

Als zzp'er in 5 stappen naar de juiste financieringsvorm Als zzp'er ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en misschien wel doorgroeimogelijkheden. Het juiste idee kan van jouw start-up een succes maken of je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen. Naast een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads