Een op vijf zzp’ers heeft financieringsbehoefte
Als zzp’er kan het soms noodzakelijk zijn om financiële steun te zoeken om je bedrijf te laten groeien of om onvoorziene uitgaven op te vangen. De financieringsbehoefte van een zzp’er verwijst naar de hoeveelheid geld die nodig is om aan deze behoeften te voldoen.
Een op de vijf zzp’ers heeft een financieringsbehoefte volgens onderzoek van Hogeschool Utrecht en de Kamer van Koophandel. Tweederde van hun financieringsaanvragen werd afgewezen door de bank. De belangrijkste redenen voor afwijzing zijn een gebrek aan onderpand, te lage solvabiliteit of omzet en te weinig opbrengsten voor de bank zelf.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Zelfstandig ondernemers vallen vaak tussen wal en schip als het op financiering aankomt. Een zzp’er is niet de aantrekkelijkste kandidaat omdat het vaak gaat om lage aanvragen die de bank weinig opleveren. Dit gaat samen met weinig onderpand en een hoog risico, omdat één persoon verantwoordelijk is voor de omzet. Tegelijkertijd kunnen zzp’ers het geld goed gebruiken. Ze kampen niet zelden met een onregelmatig inkomen en moeten een gat opvullen wanneer opdrachten onverwachts uitblijven.
Maar de opkomst van zzp’ers heeft weinig invloed op het financieringslandschap volgens Geert Gladdines, beleidsadviseur zakelijke dienstverlening bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Volgens hem gaat het veelal om dienstverleners die op basis van uren werken of weinig kosten maken. De financieringsbehoefte zou beperkt zijn, stelt hij.
Alternatief voor financieren
Het onderzoek naar de financieringsbehoefte van het mkb laat zien dat dit wel meevalt. Hoewel zzp’ers vaak weinig materieel behoeven om hun werk uit te voeren, kampen zij vaker met omzetschommelingen. Krediet van de bank zou hier een vangnet voor kunnen vormen. Ook alternatieve financieringsvormen kunnen een oplossing bieden, waaronder leenplatformen en crowdfunding.
Het is belangrijk voor zzp’ers om hun financieringsbehoefte zorgvuldig te evalueren en de verschillende opties grondig te onderzoeken voordat ze besluiten geld te lenen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij financiële professionals of branche-experts om de beste financieringsoptie voor jouw specifieke situatie te bepalen.
Direct weten hoeveel je kunt lenen?
1. Slimme financiering bij Floryn
Floryn is een financieringspartij die zich richt op het verstrekken van leningen aan zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Als zzp’er kun je bij Floryn terecht voor verschillende financieringsvormen, zoals een bedrijfskrediet of een overbruggingskrediet.
Het aanvraagproces bij Floryn is eenvoudig en snel. Je vult online een aanvraagformulier in met informatie over je bedrijf en je financiële situatie. Vervolgens beoordeelt Floryn je aanvraag en nemen ze contact met je op over de mogelijkheden.
Floryn kijkt vooral naar je toekomstperspectief van je financieringsbehoefte en je vermogen om de lening terug te betalen. Ze beoordelen je aanvraag op basis van je omzet, winst en cashflow, in plaats van alleen te kijken naar je krediethistorie.
2. Geld lenen bij New10
Wilt u investeren of juist tekorten oplossen doordat klanten niet op tijd betalen? Regel je zakelijke lening volledig online, zonder gedoe en tegen gunstige voorwaarden bij New10. Zo leen je al vanaf 3% rente en los je kosteloos extra af wanneer het jou uitkomt. Dit geeft je een flexibele financieringsoplossing. Bereken direct jou lening
3. BridgeFund NL
Je hebt plannen en je wilt als zzp’er zo snel mogelijk een lening? Ondernemers willen meer snelheid, gemak en duidelijkheid. Bij BridgeFund kan dat: binnen 5 minuten weet je of je geld kunt lenen. Direct je zakelijke lening berekenen
Goed om te weten: Zorg voor de aanvraag van een financiering dat je een positieve BKR-registratie hebt. Een positieve BKR-registratie is voor ondernemers namelijk van groot belang. Het toont aan dat je in staat bent om je financiële verplichtingen na te komen en geeft kredietverstrekkers vertrouwen in jouw betalingsgedrag.
Als zzp’er is het cruciaal om een gezonde financiële situatie te hebben, wat een positieve BKR-registratie onderstreept. Kredietverstrekkers zien een positieve registratie als een teken dat je verantwoordelijk omgaat met je financiën, wat de kans op het verkrijgen van leningen of krediet aanzienlijk verhoogt. Het is daarom aan te raden om als ondernemer actief te werken aan het opbouwen en behouden van een positieve BKR-registratie.