Financieringsbehoefte zzp’er

24 april 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Een op vijf zzp’ers behoefte aan financiering

Een op de vijf zzp’ers heeft een financieringsbehoefte volgens onderzoek van Hogeschool Utrecht en de Kamer van Koophandel. Tweederde van hun financieringsaanvragen werd afgewezen door de bank. De belangrijkste redenen voor afwijzing zijn een gebrek aan onderpand, te lage solvabiliteit of omzet en te weinig opbrengsten voor de bank zelf.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 

Onaantrekkelijke kandidaat

Zelfstandig ondernemers vallen vaak tussen wal en schip als het op financiering aankomt. Een zzp’er is niet de aantrekkelijkste kandidaat omdat het vaak gaat om lage aanvragen die de bank weinig opleveren. Dit gaat samen met weinig onderpand en een hoog risico, omdat één persoon verantwoordelijk is voor de omzet. Tegelijkertijd kunnen zzp’ers het geld goed gebruiken. Ze kampen niet zelden met een onregelmatig inkomen en moeten een gat opvullen wanneer opdrachten onverwachts uitblijven.

Zzp’er maakt weinig kosten

Maar de opkomst van zzp’ers heeft weinig invloed op het financieringslandschap volgens Geert Gladdines, beleidsadviseur zakelijke dienstverlening bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Volgens hem gaat het veelal om dienstverleners die op basis van uren werken of weinig kosten maken. De financieringsbehoefte zou beperkt zijn, stelt hij.

Alternatief financieren

Het onderzoek naar de financieringsbehoefte van het mkb laat zien dat dit wel meevalt. Hoewel zzp’ers vaak weinig materieel behoeven om hun werk uit te voeren, kampen zij vaker met omzetschommelingen. Krediet van de bank zou hier een vangnet voor kunnen vormen. Ook alternatieve financieringsvormen kunnen een oplossing bieden, waaronder leenplatformen en crowdfunding.

Direct weten wat u kunt lenen?

Financiering voor zzp en freelancer

Geld lenen bij New10

Wilt u investeren of juist tekorten oplossen doordat klanten niet op tijd betalen? Regel je zakelijke lening volledig online en tegen gunstige voorwaarden bij New10. Zo leen je al vanaf 3% rente en los je kosteloos extra af wanneer het jou uitkomt.

Bereken direct jou lening

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Pensioen

Pensioen

Wie als zzp’er werkt, geniet veel vrijheid. Toch wil je als zzp'er op een bepaald moment ook van jouw pensioen kunnen gaan genieten. Wel is het zo dat je als zelfstandig ondernemer niet automatisch een pensioenregeling heeft lopen en ben je zelf verantwoordelijk voor...

Lees meer
Financieringsvorm kiezen

Financieringsvorm kiezen

Als zzp'er in 5 stappen naar de juiste financieringsvorm Als zzp'er ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en misschien wel doorgroeimogelijkheden. Het juiste idee kan van jouw start-up een succes maken of je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen. Naast een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads