BKR registratie

25 juli 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Waarom houdt het BKR gegevens bij?

Benieuwd naar wat het BKR allemaal over jou heeft geregistreerd? Of je nu een nieuwe zakelijke lening wilt aanvragen, een nieuwe huurwoning zoekt, of gewoon wilt weten hoe je er momenteel voor staat: het is belangrijk om inzicht te hebben in je kredietgegevens. Ontdek hier hoe je eenvoudig jouw financiële gegevens kunt opvragen bij het BKR.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert in Nederland de leningen en kredieten van zowel particulieren als ondernemers. Dit doen zij omdat geld lenen risico’s met zich meebrengt. Door een positieve registratie kunnen kredietverstrekkers beter inschatten hoe betrouwbaar een aanvrager is. Als ondernemer worden ook jouw zakelijke leningen en kredieten geregistreerd. Dit kan invloed hebben op je kredietaanvragen in de toekomst.

Voor zzp’ers met een eenmanszaak is een positieve BKR-registratie extra belangrijk, omdat zij vaak minder financiële zekerheid hebben dan werknemers in loondienst. Door een goed krediethistorie op te bouwen, laat je zien dat je in staat bent om ook in onzekere tijden je betalingsverplichtingen na te komen. Dit kan het verschil maken bij het verkrijgen van een financiering voor je onderneming.

Wat registreert het BKR?

Het BKR registreert elke lening van meer dan € 250 die langer dan een maand loopt. Ze noteren de begin- en einddatum van je lening, hoeveel je aflost en of je achterloopt met betalingen. Betaal je altijd netjes op tijd? Dan krijg je een positieve registratie. Loop je achter met betalingen of heb je een aflossingsregeling? Dan krijg je een negatieve registratie.

Voor particulieren gaat het bijvoorbeeld om hypotheek, persoonlijke leningen, creditcards en rood staan, maar ook wanneer je een telefoon op afbetaling hebt gekocht.

Omdat je als ondernemer vaak een financiering nodig hebt om je bedrijf te laten groeien, heb je over het algemeen meer registraties bij het BKR. Denk aan zakelijke leningen, zakelijke kredieten en leasecontracten voor bedrijfsauto’s.

Bekijk hoe een BKR registratie werkt

Hoe krijg ik toegang tot mijn BKR-gegevens?

Een negatieve BKR-registratie kan invloed hebben op toekomstige kredietaanvragen. Om verrassingen te voorkomen, wil je natuurlijk weten wat het Bureau Krediet Registratie over jou heeft geregistreerd. Je kunt dit overzicht online opvragen en checken. Dit doe je als volgt:

  1. Log in bij het Bureau Krediet Registratie via iDin. Dit is een veilige identificatiemethode van banken waarmee je jezelf kunt identificeren.
  2. Controleer je gegevens en vul deze aan als dat nodig is.
  3. Bekijk direct je kredietgegevens en de status van jouw BKR-registratie.

Wat betekenen de codes in het BKR-overzicht?

Het Bureau Krediet Registratie gebruikt codes om snel te zien om wat voor soort registraties het gaat. Deze codes kunnen verwarrend zijn, dus hier is een overzicht van alle betekenissen.

A: De A betekent dat je een betaalachterstand hebt.

H: De H staat bij een registratie waarbij je betaalachterstand inmiddels hebt weten in te lopen.

1: Een betalingsachterstand, maar je hebt afspraken gemaakt met de kredietaanbieder om deze in delen terug te betalen.

2: De kredietverstrekker heeft het gehele bedrag opeisbaar gesteld.

3: Een deel van het bedrag is afgeboekt of kwijtgescholden.

4: De kredietverstrekker heeft je als onbereikbaar aangemerkt.

5: Er is een preventieve betaalregeling voor de hypotheek getroffen. Na beëindiging van de betaalregeling wordt deze verwijderd.

Kan iemand anders mijn kredietgegevens inzien?

Je BKR-gegevens zijn persoonlijk en kunnen niet zomaar door anderen worden bekeken. Alleen jij en de kredietverstrekkers waarmee je te maken hebt gehad, hebben toegang tot deze informatie. Het Bureau Krediet Registratie beschermt je privacy en gebruikt de gegevens uitsluitend voor het beoordelen van kredietwaardigheid.

Wil je weten welke partijen jouw gegevens hebben geraadpleegd in het verleden? Ook dat kun je bij het Bureau Krediet Registratie opvragen.

Voorkom teleurstellingen

Binnen een paar eenvoudige stappen ben je volledig op de hoogte van wat het Bureau Krediet Registratie over jou heeft geregistreerd. Zo ben je goed voorbereid wanneer je een nieuwe lening wilt aanvragen en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Zorg dat je altijd in controle bent over je financiële toekomst!

Hoe kan je een negatieve BKR-registratie verwijderen?

Heb jij een negatieve BKR-registratie staan? Dit kan een grote impact hebben op je financiële mogelijkheden. Gelukkig zijn er manieren om deze registratie te verwijderen of te verbeteren. Als zzp’er is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste stappen, zodat je je negatieve registratie kunt omzetten naar een positieve.

Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak van de negatieve registratie te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld een achterstand in betalingen of een onbetaalde lening zijn. Zodra je de oorzaak kent, kun je stappen ondernemen om dit op te lossen.

Daarnaast kun je contact opnemen met het Bureau Krediet Registratie om de registratie te laten verwijderen of verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het tonen van betalingsbewijzen of het afsluiten van een nieuwe lening om de oude af te lossen. Met de juiste documentatie is het vaak mogelijk om de registratie aan te passen.

Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen over de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Een financieel adviseur kan je helpen om de juiste stappen te nemen en je BKR-registratie te verbeteren.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Investeerders aantrekken via crowdfunding

Investeerders aantrekken via crowdfunding

Wat is crowdfunding en hoe werkt het? Wanneer je als zzp'er je onderneming start, doe je dat meestal niet volledig met eigen kapitaal. Voor aanvullend vermogen kun je traditioneel bij de bank terecht, of rechtstreeks investeerders benaderen, maar in deze moderne...

Lees meer
Factoring

Factoring

Wat is factoring voor zzp’ers? Factoring is een vorm van financiering dat steeds vaker wordt ingezet onder zzp'ers. Het zorgt er namelijk voor dat je niet langer de betalingstermijn hoeft af te wachten van jouw debiteuren. Factoring is daarom ook niet langer een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads