Financial lease

9 april 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe werkt financial lease en welk voordeel heb je er als zzp van?

Met financial lease kun je als zzp’er voordelig een auto leasen, doordat jouw zakelijke auto gefinancierd wordt door de leasemaatschappij. Doordat je zelf niet de investering hoeft te doen, hou je zakelijk vermogen over om verder te investeren in jouw onderneming. Dit betekent dat je de auto betaalt in termijnen van een maand, waarvan de kosten tegelijkertijd een investering in jouw eigen auto zijn.

Je wordt met financial lease namelijk direct economisch eigenaar van de auto. Hierdoor kun je de bedrijfsauto als investering activeren op jouw balans, waarmee je als ondernemer kan profiteren van zakelijke fiscale voordelen. Daarnaast hou je door de lage maandelijkse lasten financiële ruimte over voor investeringen.

Bekijk in het kort hoe het werkt

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Doordat je zakelijk dus geen groot vermogen hoeft in te leggen is financial lease een interessante optie voor beginnende ondernemers en zzp’ers met een eenmanszaak. Je hoeft namelijk geen jaarcijfers in te leveren, de auto zelf geldt als onderpand. Hierdoor heeft de lease maatschappij wel het recht om de auto op te eisen, mocht je de maandelijkse lasten niet meer kunnen voldoen.

De belangrijkste voordelen van financial lease op een rij zijn:

 • Recht op investeringsaftrek
 • Maandelijkse vaste, lage lasten
 • Btw terugvordering over de aanschafwaarde
 • Liquiditeit behoud
 • Geen kilometerbeperking

Wat is het verschil tussen verschillende leasecontracten?

In het algemeen wordt met ‘een auto leasen’ de vorm van operational lease aangeduid. Een groot verschil met financial lease is dat je bij operational leasen geen economisch eigenaar wordt van de auto, dat is de leasemaatschappij. Hierdoor heb je bij deze vorm van leasen een vaste aflossing, ben je niet zelf verantwoordelijk voor schade, maar is de auto ook niet van jou nadat je leasecontract is afgelopen.

Daarentegen ben je bij financial lease wel zelf verantwoordelijk voor het betalen van wegenbelasting, verzekering en onderhoud van de auto. Wel ben je door de maandelijkse aflossing aan het einde van het leasecontract zelf eigenaar van de auto. Enig risico hierbij is dat de restwaarde van de auto is verminderd. Dit moet je dan uit eigen portemonnee betalen. 

Lease voordelig een luxe auto

Private lease voor zzp

Door financial lease heb je een keuze uit een groot aanbod leaseauto’s. Zo zijn luxe en elektrische auto’s zoals Tesla, Polestar en Audi een aantrekkelijke optie voor ondernemers geworden. Doordat je zelf niet in één keer hoeft te investeren is de drempel voor de aanschaf zo een stuk lager.

Daarbij kun je met dit leasecontract niet alleen zakelijk maar ook privé voordelig elektrisch rijden. Over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde wordt wel bijtelling gerekend. Met de lage maandlasten kun je dus eenvoudig investeren in een goede kwaliteit auto.

Bereken jouw maandelijkse leasebedrag

De hoogte van maandelijkse lasten is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, maar de meest belangrijke zijn:

 • de hoogte van het financieringsbedrag;
 • looptijd van je leasecontract;
 • de actuele rente.

Vergelijk het met een huis kopen. Je sluit een hypotheek af voor een bepaalde tijd en bent vervolgens eigenaar van de woning. Wel blijft het huis onderpand van de bank. Daarbij bepaalt de looptijd van de hypotheek en het rentepercentage de hoogte van jouw maandelijkse aflossing. Heb je de hypotheek volledig afgelost over de looptijd, dan is het huis van jou! Vaak kan je een vrijblijvende leaseofferte aanvragen om jouw maandlasten precies te berekenen.

Sluit nu jouw financial lease contract af

Met financial lease heb je dus een ruime keuze tussen verschillende luxe modellen auto’s, welke toegankelijk zijn doordat je geen hoge investering hoeft te doen. Daarbij heb je de vrijheid om de auto te gebruiken en onderhouden zoals jij dat wilt, doordat je wel direct economisch eigenaar bent. Zo kun je de auto voorzien van bijvoorbeeld jouw bedrijfslogo. Ook ben je niet gebonden aan een maximaal aantal kilometers.

Je profiteert dus van een heleboel voordelen zonder dat het leasecontract grote gevolgen heeft voor de liquiditeit van jouw bedrijf. Ook wordt je voor een groot deel ontzorgt. Nadat je jouw wensen hebt doorgegeven regelt de leasemaatschappij de rest. Daarom is financial lease dé optie voor ondernemers en zzp’ers!

Alternatieve vormen van auto leasen

Private lease

Shortlease

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Shortlease

Shortlease

Hoe werkt shortlease en wat is het voordeel voor mij als zzp? Als zzp’er ben je erg flexibel en dit wilt je natuurlijk ook blijven. Wanneer je jouw bedrijf net gestart bent kan het zijn dat je veel vanuit huis werkt, maar je kunt gaan merken dat je het steeds drukker...

Lees meer
Flexibele private lease

Flexibele private lease

Hoe XLEasy.nl zzp'ers ondersteunt met flexibele private lease Zzp'ers verlangen vaak een flexibele, kosteneffectieve en zorgeloze oplossing voor hun private lease auto. Dit maakt het mogelijk om zorgeloos de auto zowel zakelijk als privé te kunnen gebruiken. XLEasy.nl...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads