Shortlease

8 april 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe werkt shortlease en wat is het voordeel voor mij als zzp?

Als zzp’er ben je erg flexibel en dit wilt je natuurlijk ook blijven. Wanneer je jouw bedrijf net gestart bent kan het zijn dat je veel vanuit huis werkt, maar je kunt gaan merken dat je het steeds drukker krijgt en een auto nodig heeft om naar afspraken of tijdelijke opdrachten te gaan.

Het risico van de dure aanschaf voor een nieuwe auto wil je ook liever niet lopen, dit geeft namelijk een behoorlijke hap in je spaarrekening. Ook een langlopend contract van 3, 4 of 5 jaar voor een leaseauto is vaak te risicovol, want je moet al die jaren toch maandelijks honderden euro’s betalen. Wat zijn dan de opties? De perfecte oplossing is dan zzp shortlease.

Zzp shortlease is een flexibele manier om een auto te leasen, waarbij je jouw abonnement per maand op kunt zeggen. Zo zit je niet vast aan een langlopend contract en kun je flexibel blijven.

Geen onverwachte kosten

Met shortlease betaal je een vast bedrag per maand waarbij alles is inbegrepen, behalve brandstof. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over kosten voor onderhoud, reparaties, verzekeringen en afschrijving. Het enige wat je nog hoeft te doen is tanken. Je moet wel rekening houden met het aantal kilometers dat je rijdt.

Het contract dat je afsluit is namelijk gebaseerd op een maximaal aantal kilometers dat per jaar gereden mag worden. Eventuele meer kilometers worden achteraf dan extra in rekening gebracht.

Goed om te weten: wist je dat een zakelijke tankpas zelfstandige professionals (zzp’ers) handige voordelen en gemak bij het beheren van je brandstofkosten geeft? Deze speciale pas maakt het mogelijk om op een efficiënte manier brandstof te tanken voor zakelijk gebruik, zonder gedoe met bonnetjes en declaraties.

Met een zakelijke tankpas kun je eenvoudig je brandstofkosten bijhouden en beheren.

Daarnaast biedt het vaak extra functies zoals inzicht in verbruik, rapportages en online beheer van transacties. Dit maakt het niet alleen handig, maar ook overzichtelijk voor zzp’ers om grip te houden op hun autokosten.

Het gebruik van een zakelijke tankpas kan dus een waardevolle toevoeging zijn voor als je regelmatig onderweg bent en behoefte heb aan gemak en efficiëntie bij het beheren van je brandstofuitgaven.

Onderhoud en pech onderweg

Het is voor jou als zelfstandig ondernemer belangrijk om op tijd op afspraken en andere verplichtingen te verschijnen. Met shortlease hoef je zich geen zorgen te maken over pech of gepland onderhoud aan jouw auto. Je krijgt namelijk altijd direct vervangend vervoer, het is dus niet nodig om eventuele afspraken te verzetten en je kunt jouw werkzaamheden gewoon uit blijven voeren.

Acceptatiebeleid voor zzp’ers

Bij een aantal leasemaatschappijen is het acceptatiebeleid voor zzp’ers zeer tolerant, terwijl andere maatschappijen juist weer heel streng zijn en jaarcijfers willen zien. Geef dus niet op als je nee hoort van een leasemaatschappij. Er is er altijd wel één die een passend voorstel voor je kan maken zodat je gebruik kunt maken van de flexibele voorwaarden en voordelen van een shortlease contract!

Alternatieve vormen van auto leasen

Private lease

Financial lease

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Financial lease

Financial lease

Hoe werkt financial lease en welk voordeel heb je er als zzp van? Met financial lease kun je als zzp’er voordelig een auto leasen, doordat jouw zakelijke auto gefinancierd wordt door de leasemaatschappij. Doordat je zelf niet de investering hoeft te doen, hou je...

Lees meer
Flexibele private lease

Flexibele private lease

Hoe XLEasy.nl zzp'ers ondersteunt met flexibele private lease Zzp'ers verlangen vaak een flexibele, kosteneffectieve en zorgeloze oplossing voor hun private lease auto. Dit maakt het mogelijk om zorgeloos de auto zowel zakelijk als privé te kunnen gebruiken. XLEasy.nl...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads