Bruto netto inkomen calculator

20 december 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Netto inkomen zzp berekenen: hoeveel houd jij over?

Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen uren te bepalen en je eigen tarieven te hanteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat alle inkomsten die je verdient als zzp’er bruto zijn. Hier moeten nog verschillende bedrijfskosten en belastingen van af, helaas…

Wil je snel weten wat jij netto over kan houden als zzp’er? Bereken dan jouw eigen besteedbaar inkomen via de inkomen calculator. Voorts zie je gelijk wat en hoeveel aan belastingen je over 2024 moet afdragen.

SALARISCALCULATOR 2024

Wat is bruto inkomen?

Als je net begint als zelfstandig ondernemer, kan het lastig zijn om te begrijpen wat het verschil is tussen bruto en netto inkomen en hoe je erachter kunt komen wat je netto overhoudt onderaan de streep. Dit is dan je besteedbaar loon, je salaris. Uiteraard wil je, zeker als startende zzp’er met een eenmanszaak, wel weten hoeveel dit is.

Als zzp’er verdien je je geld door te factureren voor de diensten of producten die je levert. Het bedrag dat je op de factuur zet, zijn bruto inkomsten. Dit is het bedrag dat je ontvangt voordat er belastingen en kosten worden afgetrokken.

Bruto inkomen is dus het totaal van al je inkomsten, zoals je facturen, royalty’s, commissies en nog veel meer. Het is belangrijk om te onthouden dat je als zzp’er geen loonheffing, zoals in loondienst, betaalt. In plaats daarvan ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van belastingen over je bruto inkomen. Dit doe je jaarlijks via de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe bereken je je netto inkomen als zzp’er?

Bruto netto inkomen met uurtarief voor salaris berekenen

Om je netto inkomen te berekenen, moet je je bruto inkomen verminderen met de verschuldigde belastingen en bedrijfskosten. Ten eerste zijn er de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen. Zzp’ers betalen inkomstenbelasting over hun belastbaar inkomen. Dit belastbaar inkomen wordt berekend door je bruto inkomen te verminderen met de bedrijfskosten die je aftrekt. Vervolgens wordt er een percentage toegepast op dit bedrag. De premie voor de volksverzekeringen is een vast percentage van je inkomen. Het bedrag dat je aan belastingen en premies verschuldigd bent, wordt van je bruto inkomen afgetrokken om je netto inkomen te berekenen.

Het berekenen van je netto inkomen als zzp’er is belangrijk om een goed financieel overzicht te behouden. Het stelt je in staat om realistische doelen te stellen, rekening te houden met belastingverplichtingen en de juiste prijsstelling voor jouw diensten te bepalen.

Waar moet je op letten bij het berekenen van je salaris?

Als zzp’er moet je rekening houden met verschillende factoren bij het berekenen van je bruto naar netto inkomen. Zo is het belangrijk om te zorgen dat je al je bedrijfskosten hebt opgenomen in je berekening. Verder moet je letten op de regels rondom aftrekposten en vrijstellingen. Als je hierin niet goed geïnformeerd bent, kun je meer belasting betalen dan nodig is. Een goede boekhouding is daarom van groot belang. Zorg dat je inzicht hebt in al je inkomsten en uitgaven, en bewaar alle facturen, bonnetjes en andere relevante documenten.

Als ondernemer is het dus belangrijk om te weten wat het verschil is tussen bruto en netto inkomen. Je bruto inkomen is het totaal van al je inkomsten, terwijl je netto inkomen het bedrag is dat je overhoudt nadat alle belastingen en bedrijfskosten zijn afgetrokken.

Wat je moet weten: Het is essentieel om rekening te houden met alle kosten die je maakt voor je bedrijf en om op de hoogte te zijn van de regels rondom belastingen en aftrekposten. Door een goede boekhouding bij te houden, kun je ervoor zorgen dat je netto inkomen zo hoog mogelijk blijft.

Wat zijn bedrijfskosten?

Bedrijfskosten zijn alle kosten die je maakt om je bedrijf draaiende te houden. Als zzp’er zijn dat bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf van gereedschappen, boekhoudsoftware, boekhouder, kantoorbenodigdheden, reis- en verblijfskosten, verzekeringen en abonnementen. Ook een auto van de zaak valt onder bedrijfskosten.

Deze bedrijfskosten zullen variëren en zijn afhankelijk van het type bedrijf en de branche waarin je als zzp’er actief bent. Zo zal bijvoorbeeld iemand die zichzelf in de zorgsector verhuurt, minder aan bedrijfskosten kwijt zijn als een zzp’er die actief is in de bouwsector. Deze heeft namelijk veel gereedschappen, machines, materialen nodig, plus een bedrijfsbus om zijn werkzaamheden op locatie uit te kunnen voeren.

Je mag als ondernemer deze kosten aftrekken van je bruto inkomen voordat je belasting betaalt. Deze kosten gaan dus van je bruto inkomen af voordat je je netto inkomen berekent.

Goed om te weten: Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt van je bedrijfskosten, zodat je effectief je financiën kunt beheren en ervoor kunt zorgen dat je voldoende winst maakt om je bedrijf succesvol te laten groeien. Het is raadzaam om regelmatig de bedrijfskosten te evalueren en waar mogelijk kostenbesparende maatregelen te nemen.

Hoe ga je belasting betalen over je inkomen?

Belastingen zzp met eenmanszaak

Je zult als ondernemer niet onder het betalen van belastingen uitkomen. Maar het betalen van belasting hoeft geen straf te zijn – het kan een teken zijn dat je succesvol bent! Het is wel belangrijk om dit goed te regelen en op tijd te betalen. Maar hoe doe je dat als zzp’er?

Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen te doen. Er zijn verschillende opties, zoals het inschakelen van een boekhouder of het handig gebruik maken van een online boekhoudprogramma. Je denkt misschien dat het een uitdaging zal zijn om hier mee te kunnen werken, maar het is zeker voor iedereen te doen. Zeg maar dag tegen de belastingstress en focus op het laten groeien van je onderneming!

Tip: Goed boekhouden en financieel overzicht houden doe je door gebruik te maken van het beste online boekhoudpakket, speciaal ingericht en ontworpen voor kleine bedrijven:

e-Boekhouden.nl – Het meest complete boekhoudpakket
Moneybird – Beste voor de facturatie
DigiBTW – Voor het beste gebruikersgemak

Conclusie: Het gebruik van de inkomen calculator biedt dus waardevolle inzichten in hoe jouw financiële situatie er kan komen uit te zien. Het stelt jou als zzp’er in staat om beter geïnformeerd beslissingen te nemen over jouw onderneming en persoonlijke financiën. Maak voorts gebruik van een boekhoudpakket en doe waar je goed in bent, veel succes!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads