Logo maken

6 december 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Een logo voor zzp’ers: is het belangrijk? Absoluut!

Waarom een logo? Een bedrijfslogo vormt de basis van de visuele identiteit van jouw bedrijf, hoe klein of hoe groot deze ook is. Het onderscheidt u ook van andere zzp’ers en bedrijven in uw branche. Meer nog, startende bedrijven zoals zzp’ers met een eenmanszaak hebben een goede branding nodig om een ​​sterke identiteit op te bouwen – een logo is dan een enorme stap in de goede richting.

Een krachtig logo biedt geloofwaardigheid, professionaliteit en legitimiteit. Dit zijn essentiële kenmerken die een klein bedrijf vanaf het begin moet hebben. Uw bedrijfslogo is een ontwerp dat fungeert als het gezicht van uw bedrijf. Het zal centraal staan ​​op al uw correspondentie, van uw website tot uw visitekaartjes, van uw facturen en offertes tot uw verpakking – en zo ongeveer alles daartussenin.

Omdat het zo’n zichtbaar onderdeel van uw bedrijfsidentiteit is, zal uw logo, naast uw bedrijfsnaam, het eerste zijn dat uw klanten zullen zien en het is het eerste dat wordt beoordeeld wanneer iemand een aankoopbeslissing neemt. Dus ook een passende bedrijfsnaam hebben is iets om goed over na te denken. Dit moet ook het gevoel van je bedrijf belichamen en makkelijk te onthouden zijn.

Logo maken: Hoe kunt u voordelig uw eigen bedrijfslogo creëren?

voorbeeld logo maken

Er zijn veel verschillende soorten bedrijfslogo’s mogelijk en ook veel manieren om afbeelding en tekst te combineren. Bij het ontwerpen van een logo voor uw bedrijf zijn hier enkele tips om te overwegen:

  1. Bestudeer de logo-ontwerpen van andere bedrijven in uw branche en denk na over hoe u zich wilt onderscheiden van uw concurrentie. Welk aspect van uw bedrijf wordt niet gecommuniceerd in de logo’s van uw concurrenten die u juist wel zou willen?
  2. Focus op de boodschap. Bepaal wat u precies wilt overbrengen van uw bedrijf en op welke doelgroep u zich probeert te richten.
  3. Hou het simpel. Logo-ontwerpen die strak en beknopt zijn, zijn gemakkelijker te verteren en daardoor beter te onthouden. Door te veel kleur of speciale effecten te vermijden, wordt het belangrijkste aspect van uw logo benadrukt.

Als het gaat om de praktische elementen voor het maken van een bedrijfslogo, heeft u een paar basisopties om mee te starten.

Zelf aan de slag

Bent u een zzp’er met ontwerpvaardigheden? Dan kunt u proberen uw logo zelf te ontwerpen. Als basis hiervoor zou u een kant en klaar ontwerp als stockfoto van hoge kwaliteit kunnen kiezen uit een bibliotheek vol met logo-sjablonen. Deze kan dan eventueel worden aangepast aan uw bedrijfsidentiteit.

Logo-generator gebruiken

Bent u niet zo’n ontwerper maar wilt u wel zelf proberen een eigen bedrijfslogo te creëren? Dat kan met een online logo-generator. Hiermee genereert u aan de hand van uw bedrijfsinvoer, duizenden dynamische logo-ontwerpen waaruit u kunt kiezen. Voltooi uw kleuren, lettertypen en lay-outs in de gebruiksvriendelijke logo-editor om ervoor te zorgen dat u precies krijgt wat u wilt.

Tip: Logo-ontwerper inschakelen

Ziet u het geheel niet zitten om zelf wat te ontwerpen? Wees onderscheidend en schakel dan een professionele logo-ontwerper in voor het ontwerpen van een logo voor uw bedrijf. Een professioneel ontworpen, doordacht logo-ontwerp zet niet alleen de toon voor uw branding, maar zorgt er ook voor dat het zich onderscheidt van de rest.

Conclusie: Streef naar eenvoud

Of je nu zelf één ontwerpt of laat maken door een professionele logo-ontwerper, hou het eenvoudig en overdrijf niet.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Businessevent organiseren

Businessevent organiseren

Als zzp’er een businessevent organiseren: 10 tips Het aantal mensen dat als zzp’er werkt is de afgelopen decennia flink gegroeid en zal ook blijven groeien. Veel van deze mensen werken veelal vanuit huis, of op locatie bij klanten. Hoewel zij niet - zoals veel grote...

Lees meer
Facebook Advertising

Facebook Advertising

Hoe werkt Facebook Advertising voor lokale zzp'ers? Facebook Advertising (afgekort FB ads), wat staat voor adverteren op facebook, biedt lokale bedrijven zoals zzp'ers een krachtig instrument om de lokale gemeenschap in de regio te bereiken en hun bedrijf te laten...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads