Kosten van een boekhouder

27 juli 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Hoeveel kost een boekhouder voor een zzp’er?

Sommige zzp’ers twijfelen tussen zelf hun boekhouding doen of het werk uitbesteden aan een boekhouder of accountant. De kosten zijn daarbij een belangrijk punt om wel of juist niet voor uitbesteden te kiezen. Maar wat kost een boekhouder eigenlijk per uur of per maand voor het verzorgen van een zzp administratie?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Prijs per uur voor een boekhouder

Een gemiddeld uurtarief van een boekhouder met een aantal jaren ervaring is € 60,-. Voor startende boekhouders betaal je iets minder, namelijk € 40,- tot 45,-. Voor zeer ervaren boekhouders betaal je meer en kost je rond de € 80,- per uur.

Gemiddeld uurtarief

De prijs wat een boekhouder kost per uur

Het verschil tussen een goedkope(re) en een duurdere boekhouder

Zoals gezegd kun je als zzp’er het beste voor een boekhouder in plaats van voor een accountant kiezen. Een boekhouder heeft zeker de juiste kennis in huis om jou als zzp goed van dienst te kunnen zijn. Toch kan er tussen de ene en de andere boekhouder ook nog een flink prijsverschil zitten. Waar kies je dan voor? Van een duurdere boekhouder krijg je doorgaans ook regelmatig adviezen, bijvoorbeeld over hoe je jouw facturen en andere onderdelen van jouw boekhouding nog beter en efficiënter kunt organiseren. Een goedkope(re) boekhouder moet natuurlijk ergens op besparen, en dat gebeurt meestal op het advies. Een goedkope boekhouder hoeft echter niet per definitie slechter te zijn. Welke boekhouder het beste bij jou past en wat de kosten zullen zijn, zal geheel afhankelijk zijn van jouw persoonlijke wensen en verwachtingen.

Boekhouder per maand betalen

Een trend van de laatste jaren is dat boekhouders steeds vaker hun diensten per maand aanbieden, als een soort abonnement. Als zzp’er betaal je jouw boekhouder dan niet meer per uur, maar een vast bedrag per maand. Dat bedrag is afhankelijk van de diensten die je afneemt – doe je bijvoorbeeld zelf de aangifte inkomstenbelasting of besteed je dit uit – maar ook van de hoeveelheid boekingen en mutaties die je per maand verwacht. Aan de hand hiervan betaal jij een vast bedrag per maand aan jouw boekhouder. Zo ben jij als zzp’er of ondernemer zeker van wat het je gaat kosten. Werk jij al met een boekhouder? Informeer dan eens of hij of zij een dergelijke service ook aanbiedt.

Gemiddelde prijs per maand

Kosten van een boekhouder per maand

Vergelijk gratis tot 5 offertes van boekhouders

Wil je precies weten wat een boekhouder jouw kost? Ontvang tot 5 offertes op maat van administratiekantoren in jouw regio en weet binnen 24 uur de prijsinformatie die je nodig hebt! De aanvraag is 100% gratis en vrijblijvend.

Uurtarief van een accountant

De meeste zzp’ers hebben als eenmanszaak een redelijk eenvoudige boekhouding en hebben dan ook genoeg aan een boekhouder. Kies jij liever voor een accountant? Bedenk dan dat het uurtarief van een accountant vaak vele malen hoger ligt dan dat van een boekhouder. Het accountantsberoep heeft namelijk een beschermde titel. Dit betekent dat alleen gecertificeerde accountants zichzelf ‘accountant’ mogen noemen. Het uurtarief van een accountant met een aantal jaar ervaring ligt tussen de € 70,- en € 100,- per uur. Voor een beginnende accountant ben je ongeveer € 60,- tot € 75,- per uur kwijt. Voor een zeer ervaren accountant moet je tussen de € 150,- en € 200,- per uur rekenen.

Aanvullende tips

Administratie opzetten

Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Boekhoudpakket uitzoeken

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Factuur voorbeelden

Factuur voorbeelden

Hoe ziet een standaard factuur eruit? Jouw eerste eigen perfecte factuur maken? Dan heb ik een factuur voorbeeld voor jou in Word, Excel, pdf en UBL om te bekijken hoe deze eruit ziet en wat er verplicht op moet staan. Ook heb ik gratis downloads van verschillende...

Lees meer
Boekhouder voor zzp

Boekhouder voor zzp

Voor veel (startende) zzp’ers is de boekhouding niet bepaald iets waar zij zich graag mee bezig houden. Maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is. In tegendeel zelfs. Als zzp'er ben je wettelijk verplicht om voor je eenmanszaak een correcte administratie te...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads