Factuur maken

14 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Factuur versturen? Rekening opmaken? Na het verrichten van uw werkzaamheden (diensten) of het leveren van uw producten als zzp’er moet u een factuur versturen om geld te ontvangen voor uw salaris en om te kunnen investeren. Een factuur maken is daarom voor veel zzp-ondernemers wellicht het leukste van de financiële administratie.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Wat moet er allemaal op een factuur staan?

Deze facturen of rekeningen die u verstuurt moeten wel voldoen aan een aantal verplichte voorwaarden. Als uw facturen niet aan de wettelijke verplichte eisen voldoen, is het mogelijk dat uw afnemer geen recht heeft op aftrek van BTW.

Op alle facturen die u dus uitreikt, moet u in elk geval de onderstaande, door de wet bepaalde, basisgegevens duidelijk vermelden.

Alle bescheiden die aan deze eisen voldoen, kunnen als factuur worden beschouwd, ongeacht onder welke benaming of met welke bestemming u deze uitreikt (zoals bijvoorbeeld rekeningen, nota’s, kwitanties, bonnen of declaraties).

De betalingstermijn van facturen bij overeenkomsten tussen zzp’ers, bedrijven en bij overeenkomsten tussen zzp’ers, bedrijven en overheden zijn wettelijk vastgelegd. Binnen 30 dagen na de factuurdatum moet de rekening worden betaald.

De factuurvereisten voor facturatie

Op je facturen en rekeningen moet je in ieder geval het volgende vermelden:

 1. Je volledige naam en die van je afnemer.
  Je vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat de naam van het onderdeel dat de prestatie levert op de factuur staat.
 2. Jou volledige adres en dat van je afnemer.
  Je vermeldt het adres waar jou eenmanszaak of onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende.
 3. Je btw-nummer.
 4. Je KvK-nummer.
 5. De datum waarop de factuur is uitgereikt.
 6. Een uniek volgnummer van factuurnummer.
 7. Een omschrijving van de goederen of diensten die je hebt geleverd.
 8. Het aantal geleverde goederen of diensten.
 9. De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling.
 10. Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw.
  Lever je prestaties met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is.
 11. Het btw-tarief dat je in rekening brengt.
 12. Het btw-bedrag.

Voorbeeld van een factuur

Gratis jouw zzp factuur maken

Hoe ziet een factuur eruit? Hoe moet alles er precies op staan? Bekijk hier een voorbeeld van een factuur, inclusief de wettelijk verplichte factuurvereisten. Dit voorbeeld kunt u gratis downloaden voor in Word en gebruiken als basis voor uw eigen factuur. Het is een voorbeeld, de opmaak en lay-out kunt u uiteraard zelf bepalen en aanpassen.

Direct starten met je eigen factuur maken

 

Tip: Alles over factureren

Meer factuur voorbeelden bekijken ter inspiratie? Zakendoen over de grens? Hoe ziet een factuur die u naar het buitenland moet sturen eruit? Hoe zit het dan met de btw? Last van wanbetalers? Op factuur.tips treft u meer uitgebreide informatie, tips en voorbeelden voor het opstellen en versturen van een professionele factuur die aan alle regels voldoet. Ook handige tips om uw factuur snel betaalt te zien worden!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Facturatieprogramma zzp

Facturatieprogramma zzp

Online factuurprogramma’s voor zzp’ers vergelijken Als zzp'er eenvoudig uw factuur maken met het beste online facturatieprogramma? Om u te helpen bij het maken van uw keuze heb ik een aantal populaire programma’s voor u verzameld. De grootste uitdaging is voor jouw...

Lees meer
Betaalmethodes factuur

Betaalmethodes factuur

Vroeger was de enige manier waarop een klant jouw factuur kon betalen overboeking. Tegenwoordig zijn daar echt veel online betaalmethodes bijgekomen, die de betaling voor jouw klant gemakkelijker maken én ervoor zorgen dat jij jouw geld eerder krijgt. De vraag is dan...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads