Jaarrekening zzp

22 juni 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

De jaarrekening: hoe, wat en wanneer?

Als zzp’er heeft u vast al eens gehoord van het woord jaarrekening. Misschien stelt uw boekhouder of accountant er één voor u op, misschien doet u dit zelf of wellicht twijfelt u erover om dit op te pakken. Maar wat is een jaarrekening nu precies? En bent u als zzp’er verplicht deze te hebben? U ontdekt het in dit artikel.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Wat is een jaarrekening?

Dit is een financieel eindverslag over een bepaald kalenderjaar (bijvoorbeeld van 1 januari tot en met 31 december). Met dit document maken ondernemers dus de financiële balans op van een specifiek boekjaar. Iedere jaarrekening moet gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel. Hierin staan:

  • de balans, een momentopname van de financiële status van het bedrijf;
  • een uitgebreide winst- en verliesrekening, die een overzicht geeft van alle inkomsten en uitgaven van het bedrijf gedurende het afgelopen jaar;
  • een toelichting op bovengenoemde onderdelen.

Is een jaarrekening voor zzp’ers verplicht of niet?

Als zzp’er bent u niet verplicht om een financieel jaaroverzicht in een eindverslag op te stellen of op te laten stellen. Natuurlijk moet je voor uw aangifte inkomstenbelasting wel uw balans en winst- en verliesrekening op orde hebben, maar een volledige jaarrekening is niet altijd relevant. U kunt het beste met uw boekhouder overleggen of een uitgebreide financiële balans in uw situatie wel of niet van belang is. Voor ondernemers met andere rechtsvormen dan een eenmanszaak, denk aan een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV), is een jaarrekening overigens wél verplicht.

Tip: wilt u een lening of hypotheek als zzp’er afsluiten? In dat geval kan een bank u ook verzoeken om een volledige financieel eindverslag te overleggen.

Wie stelt het financiële jaaroverzicht op?

Vind u het simpelweg prettig om een jaarrekening te hebben of wilt u een lening of hypotheek afsluiten en heeft u hem daarom nodig? In beide gevallen heeft u verschillende keuzes. Wanneer u een financiële achtergrond hebt is het niet ondenkbaar dat je er zelf één opstelt. Uw online boekhoudprogramma kunt u hier prima bij helpen. Toch komt het uitbesteden aan een boekhouder of een accountant het meest voor. Het is namelijk een tijdrovende klus. Je kunt dus de overweging maken dat het qua tijdsinvestering voordeliger is om dit hele proces uit te besteden. Bovendien hebben boekhouders en accountants alle kennis in huis om dit soepel en correct te laten verlopen.

Leuk feitje: grote(re) bedrijven zijn zelfs verplicht om de jaaroverzicht te laten goedkeuren door een accountant of belastingadviseur. Dit heet de accountantsverklaring, ook wel samenstellingsverklaring genoemd.

Kiest u wel of niet voor een jaarrekening? Of zijn voor u uw (online) zakelijke administratie, de balans en de winst- en verliesrekening voldoende?

financieel overzicht in een jaarrekening

Bereken je kosten voor een financieel eindverslag

Weten wat het opstellen van een financieel eindverslag door een boekhouder opgesteld, u gaat kosten? De aanvraag is 100% gratis en vrijblijvend.

Wat kost een jaarrekening opstellen?

Snel zelf je financieel eindverslag maken?

Weet u wat u totaal hebt gefactureerd en welke kosten u gemaakt hebt in een boekjaar? Dan is het is ook eenvoudig om de complete financieel eindverslag voor uw bedrijf te maken, inclusief de winst- & verliesrekening en balans, met de online tool van EenvoudigJaarrekening.nl. Hierbij vult u de totaalbedragen in in de juiste velden en alles wordt direct verwerkt in de jaarrekening. Dit scheelt u weer kosten van een boekhouder.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Boekhouder voor zzp

Boekhouder voor zzp

Voor veel (startende) zzp’ers is de boekhouding niet bepaald iets waar zij zich graag mee bezig houden. Maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is. In tegendeel zelfs. Als zzp'er ben je wettelijk verplicht om voor je eenmanszaak een correcte administratie te...

Lees meer
Kosten van een boekhouder

Kosten van een boekhouder

Hoeveel kost een boekhouder voor een zzp’er? Sommige zzp’ers twijfelen tussen zelf hun boekhouding doen of het werk uitbesteden aan een boekhouder of accountant. De kosten zijn daarbij een belangrijk punt om wel of juist niet voor uitbesteden te kiezen. Maar wat kost...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads