Samenstellingsverklaring

27 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat houdt een samenstellingsverklaring in?

Op veel websites wordt alleen maar gesproken over een accountantsverklaring maar niet over een samenstellingsverklaring. Vragen die dan vaak spelen zijn: Wat houdt een samenstellingsverklaring eigenlijk in? Wie mag deze verklaring afgeven? Is een verklaring verplicht voor mij als ondernemer?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Vaak doet een eenmanszaak, zzp’er, bedrijf of vereniging zelf de dagelijkse administratie. Een accountant, boekhouder of administratiekantoor wordt gevraagd om op basis van deze bestaande administratie een jaarrekening te maken. Vaak ook de belastingaangifte er achteraan. Maar de opdracht is niet om de aangeleverde gegevens (grondig) te controleren. Degene die hier voor gevraagd wordt gaat verder werken op basis van de gegevens die hij aangereikt heeft gekregen. In de samenstellingsverklaring verklaart hij op basis waarvan hij zijn werkzaamheden heeft gedaan. Hij verklaart dat hij op basis van de aangereikte gegevens is gaan werken, en niet verantwoordelijk is over de juistheid van die gegevens.

Wie mag er één afgeven?

Wie mag een samenstellingsverklaring afgeven, alleen een accountant of ook een boekhouder/administratiekantoor? De (register)accountant of de accountants (administratieconsulent) die toestaat dat zijn betrokkenheid bij een door hem samengesteld financieel overzicht aan een derde partij kenbaar wordt gemaakt, of indien hij toestaat dat zijn naam in professioneel opzicht ermee in verband wordt gebracht, dient bij dit financieel overzicht een samenstellingsverklaring uit te brengen (dit staat in de HRA Standaard 4410, lid 6). De jaarrekening is door die accountant niet gecontroleerd.

Uitgangspunt bij de samenstellingsopdracht is dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de juistheid en de volledigheid van de gegevens waaruit de jaarrekening is samengesteld. Een verklaring geeft dan ook geen zekerheid of wat er in de jaarrekening staat ook juist of volledig is.

Met andere woorden; alleen een gecertificeerde RA of AA accountant of boekhouder die bij de samenstelling van de jaarrekening is betrokken mag een verklaring afgeven.

Voorbeeld samenstellingsverklaring

Voorbeeld van een samenstellingsverklaring

Verklaring voor bij de jaarrekening opstellen? Bekijk en download gratis voorbeeld samenstellingsverklaring

Aanvullende informatie

Wat is een jaarrekening? Is het verplicht voor zzp’ers met een eenmanszaak als rechtsvorm? Lees hier alles wat je moet weten over de jaarrekening.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Boekhouder voor zzp

Boekhouder voor zzp

Voor veel (startende) zzp’ers is de boekhouding niet bepaald iets waar zij zich graag mee bezig houden. Maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is. In tegendeel zelfs. Als zzp'er ben je wettelijk verplicht om voor je eenmanszaak een correcte administratie te...

Lees meer
Kosten van een boekhouder

Kosten van een boekhouder

Hoeveel kost een boekhouder voor een zzp’er? Sommige zzp’ers twijfelen tussen zelf hun boekhouding doen of het werk uitbesteden aan een boekhouder of accountant. De kosten zijn daarbij een belangrijk punt om wel of juist niet voor uitbesteden te kiezen. Maar wat kost...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads