In de bijstand en graag starten als zzp? Ontvangt u een WWB-uitkering (bijstandsuitkering) en loopt u met het idee rond om voor uzelf te beginnen? Dat is mogelijk maar dan moet u eerst contact opnemen met de Gemeentelijke Sociale Dienst. U kunt daar informatie en advies inwinnen over de gevolgen van uw start en eventuele financieringsmogelijkheden van uw onderneming op grond van Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ).
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Starten als zzp’er vanuit een WWB-uitkering
De Sociale Dienst kan u helpen plannen te realiseren. Als zij positief tegenover uw plannen staan, komt u in aanmerking voor een zogeheten voorbereidingsjaar U krijgt dan een jaar lang gewoon uw bijstandsuitkering, maar u hoeft niet te solliciteren.
Enthousiast als zzp’er van start
In het voorbereidingsjaar kunt u de start van uw bedrijf goed voorbereiden. Bijvoorbeeld door een goed ondernemingsplan te schrijven, te berekenen hoeveel geld u nodig heeft of misschien al een opdracht te werven.
Mensen die vanuit een uitkering een eigen bedrijf beginnen, lopen minder risico terug te vallen op een uitkering dan mensen die vanuit dezelfde situatie een baan in loondienst aannemen.
Als zelfstandige bent u eigen baas, u doet uw werk op uw manier en u kunt uw werktijden zelf bepalen. U moet echter niet van de gedachte uit gaan dat u moet starten omdat u een uitkering heeft. U moet wel enthousiast zijn en een uniek idee hebben, waarmee u zich kunt onderscheiden.
Bijstandsverlening (Bbz) voor zzp’ers
Via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) kunnen zzp’ers een inkomensondersteuning krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u een ondernemingsplan maken. Uit dit plan moet blijken dat de onderneming “levensvatbaar” is.
Voor startende ondernemers bestaan de volgende vormen van bijstandsverlening:
- Periodieke uitkering
Liggen de inkomsten uit uw bedrijf onder bijstandsniveau? Als startende ondernemer kunt u gedurende maximaal 36 maanden aanspraak maken op een periodieke uitkering. Die vult uw inkomen aan tot bijstandsniveau. Is de periode van 36 maanden is verstreken en bent u vanwege medische of sociale redenen niet volledig beschikbaar voor uw bedrijf? Dan kunt u verlening krijgen. is verlenging mogelijk. De verstrekte uitkering is in principe een renteloze lening. In het jaar na de bijstandsverlening stelt de gemeente vast of u nog een deel van de lening moet terugbetalen. - Bedrijfskapitaal
Een rentedragende lening om te investeren. - Voorbereidingsperiode
Als u zich voorbereidt op de start van uw bedrijf kunt u met nog allerlei kosten te maken krijgen. Bijvoorbeeld voor het doen van marktonderzoek of het kopen van bedrijfsmaterialen. Daarvoor kunt u op grond van de BBZ een renteloze lening krijgen. Deze lening is bedoeld voor noodzakelijke investeringen bij de voorbereiding. - Vergoeding begeleidingskosten
Als uw bedrijf eenmaal is gestart, kunt u er baat bij hebben om u door een deskundige te laten begeleiden. In het eerste jaar na de start van de onderneming kan de gemeente een bedrag voor deze begeleidingskosten beschikbaar stellen.
Verzekeringen en ziektekosten
Als u een bijstandsuitkering ontvangt, bent u niet verzekerd voor bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer bent u helemaal zelf verantwoordelijk voor uw persoonlijke sociale zekerheid. U heeft wel een verplichte ziektekostenverzekering.