BV of eenmanszaak

31 oktober 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

BV of eenmanszaak: Wat is de beste keuze?

Als je overweegt om een eigen bedrijf te starten, sta je voor een belangrijke beslissing: kies je voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (BV)? Beide rechtsvormen hebben hun eigen voordelen en nadelen en de beste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie, de aard van je bedrijf, en je toekomstplannen.

In dit artikel zet ik de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een BV op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

1. Persoonlijke aansprakelijkheid: Beperkt of volledig?

Een van de grootste verschillen tussen een eenmanszaak en een BV is de mate van persoonlijke aansprakelijkheid.

  • Eenmanszaak: Bij een eenmanszaak ben je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Dit betekent dat als je bedrijf financiële problemen krijgt, jouw privévermogen – zoals je spaargeld of je huis – kan worden aangesproken om schuldeisers te betalen. Hoewel dit voor veel kleine ondernemers geen probleem is, kan het een risico vormen als je bedrijf groeit en je grotere financiële verplichtingen aangaat.
  • BV: Een besloten vennootschap is een aparte rechtspersoon, wat betekent dat de BV zelf aansprakelijk is voor de schulden, en niet jij als eigenaar. Jouw persoonlijke vermogen blijft beschermd, tenzij je als bestuurder nalatig bent of persoonlijke garanties hebt gegeven. Dit maakt het oprichten van een bv aantrekkelijker voor ondernemers die hun persoonlijke risico willen beperken, vooral bij grotere of risicovolle ondernemingen.

Als je persoonlijke aansprakelijkheid wilt beperken, is een besloten vennootschap een veiligere keuze. Voor kleine bedrijven met beperkte risico’s kan een eenmanszaak echter prima volstaan.

2. Fiscale voordelen: Wat is voordeliger?

De belastingdruk is een belangrijk aspect bij de keuze tussen een eenmanszaak en een BV.

  • Eenmanszaak: Bij een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst. Voor kleine ondernemingen kan dit gunstig uitpakken, omdat je gebruik kunt maken van verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Deze regelingen verlagen je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt. Naarmate je winst hoger wordt, kan het belastingtarief echter oplopen tot maximaal 49,5%, wat relatief hoog is.
  • BV: Bij een besloten vennootschap betaal je vennootschapsbelasting over de winst van de onderneming. In 2024 bedraagt dit 19% voor winsten tot €200.000 en 25,8% voor winsten daarboven. Hoewel dit tarief in eerste instantie lager lijkt dan de inkomstenbelasting, moet je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ook salaris uit de BV halen, waarover je inkomstenbelasting betaalt. Daarnaast betaal je belasting over dividenduitkeringen. Dit betekent dat een besloten vennootschap pas fiscaal voordelig wordt bij hogere winsten (meestal vanaf zo’n €100.000 of meer).

Voor kleine ondernemers met relatief lage winsten biedt een eenmanszaak meer fiscale voordelen. Bij hogere winsten kan een besloten vennootschap interessanter worden vanwege het lagere vennootschapsbelastingtarief.

3. Administratieve lasten: Meer of minder verplichtingen?

Ook de administratieve lasten en verplichtingen verschillen sterk tussen een eenmanszaak en een BV.

  • Eenmanszaak: Een eenmanszaak is eenvoudig op te richten en te beheren. De administratie is relatief eenvoudig, en je hoeft geen uitgebreide jaarrekening op te stellen of te deponeren. Je doet jaarlijks aangifte voor de inkomstenbelasting en mogelijk de btw-aangifte, maar verder zijn er weinig verplichtingen.
  • BV: Het oprichten en beheren van een besloten vennootschap brengt meer administratieve verplichtingen met zich mee. Zo moet je een notaris inschakelen voor de oprichting van de BV en is het verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ook is de boekhouding van een besloten vennootschap vaak complexer, wat betekent dat je mogelijk een accountant nodig hebt om aan alle regels te voldoen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een eenvoudige rechtsvorm met minimale administratie, is een eenmanszaak de betere keuze. Een BV brengt meer administratieve verplichtingen met zich mee, wat meer tijd en kosten kan betekenen.

Moeite met de keuze? Doe dan de firm24 rechtsvormkeuze test voor extra hulp!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Ondernemerspakket met verzekeringen

Ondernemerspakket met verzekeringen

Wat maakt een ondernemerspakket een slimme keuze? Als ondernemer weet je dat het succes van je bedrijf afhankelijk is van slimme keuzes. Een ondernemerspakket met verzekeringen is dan essentieel om goed voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden. Voorts kan het...

Lees meer
Optimale samenwerking

Optimale samenwerking

Tips voor een optimale samenwerking tussen uitzendbureaus en zzp'ers De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Flexibiliteit en zelfstandigheid zijn steeds belangrijker geworden, zowel voor bedrijven als voor werkenden. In dit landschap speelt...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads