Wat verstaan we onder aftrekbare kosten?
Als zelfstandig ondernemer (zzp’er) is het belangrijk om goed zicht te hebben op je aftrekbare kosten. Aftrekbare kosten zijn namelijk uitgaven die je mag aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Maar hoe werkt dat?
Starten als zzp’er is vandaag de dag een goed idee. De arbeidsmarkt staat te springen om goede krachten en als zzp’er kun je fantastisch hierop inspelen. Zelf je eigen uren bepalen, je tarief goed neerzetten en ook wat betreft de bedrijven waar je voor werkt kun je kieskeurig zijn. Maar je moet het starten als zzp’er ook zeker niet onderschatten.
Waar je je als werknemer in loondienst helemaal kunt focussen op de ‘core business’ moet je als zzp’er ook veel dingen zelf regelen. Van de boekhouding tot de acquisitie, allemaal zaken die je moet regelen en die vaak veel geld kosten als je het niet goed aanpakt.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
Eenvoudig je administratie doen.
Maak als zzp'er slim gebruik van een gemakkelijk boekhoudprogramma zoals het best gewaardeerde e-Boekhouden.nl voor jouw verplichte administratie.
Gelukkig zijn er ook mogelijkheden die ervoor zorgen dat de kosten enigszins beheersbaar blijven. Het indienen van je bonnetjes bij de jaarlijkse belastingaangifte is daar een voorbeeld van. Welke kosten je daarbij zeker niet moet vergeten? Lees snel verder.
De basis
Voor veel ondernemers is internet wel de basis. Of dit nu is voor een goed CRM systeem, de administratie, of je online marketing; Geen ondernemer kan vandaag de dag eigenlijk meer zonder. Het is dan ook belangrijk dat je goed internet hebt wat voorzien is van voldoende data en bandbreedte.
Zakelijk internet is er daarom ook niet voor niks en sterk een aanrader wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Naast dat de kwaliteit top is, is het ook nog eens aftrekbaar bij de belasting. Wanneer je namelijk een zakelijk abonnement hebt, is hier geen misverstand over en mag je het zonder discussie opbrengen bij de zakelijke belastingaangifte. Wanneer je deze kosten op jaarbasis berekent, zul je zien dat het op een leuk bedrag uitkomt.
Representatiekosten
Nog een kostenpost die vaak wordt vergeten zijn de representatiekosten. Denk aan kosten van kleding maar ook voor dienstreizen en etentjes. Deze mag je gewoon als zakelijke kosten opbrengen, net als de kilometers die je met je auto rijdt die zakelijk zijn. Het voelt misschien niet altijd als per se een zakelijke kostenpost, maar is dit in veel gevallen wel. Het is wel belangrijk dat je de bonnetjes hiervan bewaart. Hoe je dit handig doet?
Dit doe je door een app te installeren waarin je al deze bonnetjes kunt opslaan en documenteren. Dan kun je ze daarna weggooien, maar zo heb je wel alle aftrekbare kosten in beeld. Vaak kun je in eenzelfde app ook al grotendeels de boekhouding regelen. Iets wat je veel tijd en moeite gaat kosten. Dus van een nieuw maatpak tot de kosten van een hotel tijdens een dienstreis; vergeet ze niet mee te nemen bij de jaarlijkse aangifte. Ook dit zijn aftrekbare kosten.
Kortom, investeer wat tijd in het goed bijhouden van de zakelijke kosten die je maakt. Dit gaat je veel tijd schelen bij de jaarlijkse aangifte én het gaat je ook direct veel geld opleveren. Het is vaak gemakkelijker om het niet te doen, maar dit zal je uiteindelijk duur komen te staan. En het is nu eenmaal een feit; je kan als zzp’er leuk geld verdienen, maar er komt soms meer bij kijken dan dat je je in eerste instantie realiseert.
Neem bij twijfel over specifieke aftrekposten of het nu wel of geen aftrekbare kosten zijn altijd contact op met je boekhouder. Succes!