American factoring

17 oktober 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

American factoring & andere soorten factoring op een rij

Steeds vaker kiezen ondernemers voor factoring. Vooral bij zzp’ers en freelancers zie je dat er een flinke toename is. Factoring is dan ook vooral handig als je je cashflow wilt verbeteren. Door je openstaande facturen te verkopen aan een factoringbedrijf beschik je snel over je geld. Maar hoe werkt dat eigenlijk en welke vormen zijn er? Wat is American factoring en het verschil met andere vormen van factoring? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is factoring?

Voordat je aan de slag gaat met factoring is het wel handig om te weten wat het is. Een factoring bedrijf – koopt – je facturen en betaalt je direct uit. Vervolgens wachten ze rustig op de betaling van je klant. Factoring is geen traditionele lening, maar eerder een financiële oplossing die vooral aantrekkelijk is voor zzp’ers en kleine bedrijven.

Het proces van factoring kan bijzonder nuttig zijn voor zzp’ers die afhankelijk zijn van tijdige betalingen om hun cashflow op peil te houden.

Zo is factoring vooral fijn als jij bijvoorbeeld klanten hebt die soms pas na 30 dagen of zelfs 60 dagen betalen. Als je je factuur hebt verkocht krijg je dan meestal 80 of 90% van de factuur direct uitbetaald. Daarna als je klant de factuur heeft betaald aan de factoringmaatschappij ontvang je de rest minus een factoring percentage zodra de klant heeft betaald.

American factoring

Daarnaast is het ook goed om te weten dat er verschillende soorten factoring vormen zijn. Daarmee is de bekendste soort American factoring. Daarmee verkoop je je factuur direct aan het factoringbedrijf. Hierdoor heb je vrijwel meteen beschikking over je geld. Dit kan erg handig zijn als je direct financiële ruimte nodig hebt.

Maar naast American factoring kun je ook nog kijken naar een andere vorm van factoring. Namelijk de traditionele factoring. Door hiervoor te kiezen geef je de gehele debiteurenadministratie uit handen aan het factoringbedrijf.

Verschil in kosten

De kosten van factoring variëren afhankelijk van het type dat je kiest. Bij American style factoring betaal je meestal een vast bedrag of percentage per factuur. Dit lijkt misschien duur, maar het geeft je wel zekerheid en snel toegang tot geld. Bij traditionele factoring zijn de kosten vaak afhankelijk van hoe lang je klant erover doet om te betalen en hoeveel facturen je hebt. Maar ook het soort klanten kan verschil maken in de kosten die je moet betalen.

De kosten kunnen oplopen, maar de snelheid en zekerheid van betaling is voor veel ondernemers de moeite waard.

Factoring wel of niet?

Of factoring iets voor jou is, hangt af van je situatie. Heb je klanten die vaak te laat betalen of wil je je geld gewoon sneller hebben? Dan kan factoring een goede optie zijn. Vooral freelancers hebben vaak te maken met klanten die pas na lange tijd betalen, waardoor het lastig kan zijn om je rekeningen te betalen.

Daarnaast kan het ook handig zijn als je bijvoorbeeld snel wilt groeien en je direct financiële ruimte nodig hebt. Wel is het belangrijk om te kijken naar de kosten en of deze in verhouding staan met wat je ervoor terugkrijgt.

Factoring kan dus een uitkomst zijn voor wie direct geld nodig heeft en niet wil wachten op betalingen van klanten. Het zorgt voor meer zekerheid en ruimte om je bedrijf verder te laten groeien.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Bedrijfsplan voor lening

Bedrijfsplan voor lening

Een zakelijke lening aanvragen: Zo bouw je een sterk bedrijfsplan De stap naar het ondernemerschap is spannend! Maar voor je je droom kunt waarmaken, moet je vaak een zakelijke lening voor starters aanvragen. En dat begint met het opstellen van een sterk bedrijfsplan,...

Lees meer
Bedrijf starten in Duitsland

Bedrijf starten in Duitsland

Bedrijf beginnen in Duitsland? Leer eerst de cultuur kennen! Veel ondernemers hebben internationale ambities. Het is dan ook een mooi voornemen om je producten of diensten in het buitenland aan te bieden, om je bedrijf (flink) te laten groeien. Duitsland leent zich...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads