Btw-aangifte

16 februari 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

De btw-aangifte doen (aangifte omzetbelasting)

Moet jij als zzp’er btw betalen, dan moet je hier in de meeste gevallen ieder kwartaal aangifte van doen bij de Belastingdienst. Betaal jij per jaar minder dan € 1883,- aan btw, dan kun je een verzoek indienen om eens per jaar btw-aangifte te doen. Ook kun je een verzoek indienen om iedere maand je aangifte te doen – handig wanneer jij hoge bedragen moet afdragen.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Wanneer het tijd is om aangifte te doen ontvang je automatisch bericht van de Belastingdienst. Vervolgens kun je met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je van de fiscus hebt gekregen, inloggen. Dit inloggen kan in het ondernemersportaal op belastingdienst.nl. Hier zie je jouw aangifte staan en wijst het zich (redelijk) vanzelf. Op deze aangifte geef je onder meer jouw omzet van de afgelopen periode en de bijbehorende btw aan. Ook geef je de voorbelasting aan die je die periode hebt betaald.

De omzetbelasting betalen

Vervolgens krijg je in het scherm meteen te zien of je over de afgelopen periode omzetbelasting (btw) moet betalen, of dat je geld terug krijg. Moet je betalen, dan vind je in het ondernemersportaal ook het betalingskenmerk voor deze specifieke aangifte. Zorg dat je ruim voor de uiterste betaaldatum de verschuldigde btw aan de Belastingdienst hebt betaald, om zo boetes te voorkomen. Tip: deze betaaldatum vind je in het automatische bericht dat je van de Belastingdienst krijgt én in het ondernemersportaal. Krijg je geld terug, dan wordt dit bedrag automatisch door de Belastingdienst op jouw rekening gestort.

Voorbeeld btw-aangifte doen bij de Belastingdienst

Voorbeeld van de btw-aangifte doen

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Reiskosten

Reiskosten

Wat valt onder reiskosten? Reiskosten zijn kosten die worden gemaakt voor het reizen van en naar het werk. Dit kan gaan om kosten voor het gebruik van de eigen auto, auto van de zaak, openbaar vervoer of andere vervoersmiddelen. Voor veel zzp'ers zijn reiskosten een...

Lees meer
Zakelijk internet

Zakelijk internet

De zin en onzin van zakelijk internet Met een bedrijf kun je niet meer zonder een werkende internetverbinding om zaken te kunnen doen. Je hebt immers een website om up to date te houden, misschien ook social media waarop je aan marketing doet en je wilt altijd per...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads