Als zzp’er een kapsalon aan huis beginnen?
Zou u graag willen beginnen als zzp kapper met een kapsalon aan huis? Dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Als startende thuiskapper zijn er namelijk een aantal regels waar u aan moet voldoen en belangrijke dingen die u moet regelen. Om het wat eenvoudiger te maken, staat hieronder een overzicht met tips en aandachtspunten.
Stappenplan voor de start van een eigen kapsalon
1. Vraag toestemming aan de gemeente
Om een kapsalon aan huis te beginnen, heeft u toestemming van de gemeente nodig. Maak daarom een duidelijk uitgewerkt plan en maak zo snel mogelijk een afspraak.
2. Inschrijven bij de Kvk
Heeft u toestemming gekregen van de gemeente? Dan is het tijd om de kapperszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De KVK geeft de gegevens van uw nieuwe onderneming door aan de Belastingdienst. Daarnaast moet u als kapper verplicht betalen voor deelname in het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA).
3. Creëer een onderhoudsvriendelijke ruimte
Besteed natuurlijk ook voldoende aandacht aan de inrichting van de kapsalon zelf. Zorg ervoor dat het een onderhoudsvriendelijk en hygiënische ruimte wordt. Vooral de vloer is hierbij belangrijk. Kies voor een vloersoort die eenvoudig schoon te maken is. Breng daarnaast een beschermende vloercoating aan om krassen en slijtage te voorkomen. De professionele sigma coatings zijn hier dan perfect voor.
4. Maak de kapsalon aan huis sfeervol
Het is belangrijk dat mensen zich welkom voelen in uw nieuwe kapperszaak. Maak de kapsalon aan huis daarom zo sfeervol mogelijk. Omdat allerlei kleine woonaccessoires niet zo handig zijn voor het onderhoud, kunt u beter kleuraccenten aanbrengen door middel van de meubelstukken en de muren. Schilder bijvoorbeeld alle wanden en het plafond helder wit, maar breng op één wand een opvallende kleur aan. Of geef de houten trap in de ruimte een make-over voor een trendy resultaat. Gebruik hiervoor een kras- en slijtvaste lakverf met goede dekking, zoals de sigma s2u nova satin.
5. Regel de financiële zaken
Als ondernemer bent u verplicht om een administratie bij te houden. Verdiep u ruim van tevoren in een boekhoudprogramma of vraag een professionele boekhouder om hulp. Zorg er daarnaast voor dat andere financiële zaken (begroting, investeringen) op orde zijn en sluit tijdig de benodigde verzekeringen af.
6. Bepaal uw aanbod en tarieven
Denk goed na over het aanbod en de tarieven van uw kapsalon. Voer hiervoor een onderzoek op internet uit en bekijk wat andere thuiskappers rekenen. Kijk ook wat de concurrentie in de omgeving doet, bepaal wat uw doelgroep is, waarmee u zich als kapper gaat onderscheiden en welke kosten u als ondernemer gaat maken.
7. Werk met een administratiepakket
Gebruik maken van een online administratiepakket is een belangrijk hulpmiddel voor niet alleen grote bedrijven maar ook zeker voor kleine bedrijven zoals het runnen van een kapsalon. Deze administratiesoftware moet betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn en u in staat stellen om gemakkelijk uw inkomsten en uitgaven te volgen. De software moet ook gedetailleerde financiële overzichten bevatten om u inzicht te geven in de gezondheid van uw bedrijf. Maar welk administratiepakket moet u kiezen? Om u te helpen het juiste administratiepakket te vinden, heb ik tientallen opties onderzocht. De beste voor kleine bedrijven kunt u hier bekijken en met elkaar vergelijken.
Ga goed voorbereid van start
Handboek Kapsalon Starten
€ 24,50
Dit boek is bestemd voor iedereen die kapper/kapster wil worden, vaak ambulant, zonder eigen salon, als eigenaar van een eigen kapsalon. Dit handboek dat onmisbaar is voor iedere starter, bevat alle informatie die je nodig hebt om te starten in de cosmetische branche.
Ga met dit boek goed voorbereid van start met je eigen kapsalon.