Inkomen zzp’er vs werknemer

21 april 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Zzp’er verdient meer dan gemiddelde Nederlander in loondienst

Gemiddeld verdienen zelfstandigen jaarlijks meer dan andere werkende Nederlanders die in loondienst werken. Zo verdient een zzp’er zo’n 43.000 euro op jaarbasis, waar Nederlanders gemiddeld 37.000 euro per jaar verdienen.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Nederland is in totaal meer dan een miljoen parttime en fulltime zzp’ers rijk. Gezamenlijk zetten zij 42 miljard euro bruto om in 2017 – dat is 5,7 procent van het bruto binnenlands product in dat jaar.

Gemiddeld uurtarief van 62 euro

Per zelfstandig ondernemer komt dit neer op een gemiddelde jaaromzet van 60.000 euro. Van de omzet die een zzp’er op jaarbasis maakt, houdt hij of zij dus nagenoeg 72 procent aan bruto inkomsten over. Voor het geleverde werk vraagt een zzp’er in Nederland gemiddeld 62 euro per uur.

Zzp’ers bundelen kracht in netwerk

Zzp’ers bundelen kracht in netwerk

Het aantal zelfstandigen evenals hun aandeel in de economie neemt nog elk jaar toe. De verwachting is dat dit ook de komende jaren zal doorzetten. De groei kan deels verklaard worden doordat zzp’ers meer gaan samenwerken. Denk aan de gedeelde kantoorruimten en netwerkbedrijven voor zelfstandigen die als paddenstoelen uit de grond schieten in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Maar ook buiten de Randstad ontstaan meer deelkantoren of zogenaamde ‘co-workspaces’.

Meer legitimiteit draagt bij aan hoger inkomen

Samenwerken is niet alleen gezellig, maar ook nuttig. Dergelijke netwerken kunnen namelijk de continuïteit van inkomen en de positie van zzp’ers op de markt versterken. Via een netwerk straal je niet alleen meer professionaliteit uit, maar kun je ook nieuwe opdrachten binnenhalen of elkaars kennis en kunde delen. Dit zorgt er zodoende voor dat zzp’ers over de jaren een hoger inkomen genereren.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Verschil tussen zzp en freelancer

Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer met...

Lees meer
Groeien als zzp’er of niet?

Groeien als zzp’er of niet?

Veel zzp'ers zijn huiverig voor groei Meer omzet draaien of personeel aannemen is lang niet altijd het doel van zelfstandig ondernemers. Sterker nog, zo'n 60 procent van de zzp'ers wil liever de huidige omzet en klanten behouden en niet groeien. Groeien lijkt het...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads