Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer en niet in loondienst.

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp

Zzp’er (Zelfstandig zonder personeel)

De term zzp’er is vrij recent en minder oud dan de term freelancer. Van oudsher komt de term freelancer voort van mensen die naast hun vaste dienstbetrekking, zelfstandig¬†activiteiten¬†ernaast uitvoerden.

Een freelancer is eigenlijk een zzp’er en andersom. Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemerschap, maar in het spraakgebruik wordt de term zzp’er (steeds) meer gebruikt dan freelancer en met name in de bouw, metaal en zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal gebruikt wordt in de journalistiek, communicatie of vormgeving.

Zelfstandig Professional (ZP)

De laatste tijd hoor je ook steeds vaker de term ZP’er, wat staat voor Zelfstandig Professional. Misschien in de toekomst de nieuwe verzamelnaam voor de groep zelfstandig ondernemers.

Boekentip Starten als zzp

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?