Duurzamer ondernemen

24 december 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Duurzamer ondernemen: zo draag jij je steentje bij

Duurzamer ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoorder ondernemen (MVO) genoemd, is een bedrijfsstrategie waarbij economische, sociale en ecologische belangen met elkaar in balans worden gebracht. Het houdt in dat bedrijven niet alleen streven naar winst, maar ook rekening houden met de impact van hun activiteiten op mensen en onze kostbare planeet. Voor nu en in de toekomst!

Duurzamer ondernemen is niet alleen een verantwoorde keuze, maar ook een slimme zakelijke beslissing voor de toekomst.

Duurzaamheid is allang niet meer alleen iets voor grote bedrijven. Ook als zzp’er kun je met bewuste keuzes een positieve impact maken op het milieu én je onderneming. Of je nu thuiswerkt of een eigen werkruimte hebt, er zijn genoeg manieren om duurzamer te ondernemen.

We lichten zeven laagdrempelige manieren voor je uit waarmee jij als ‘kleine ondernemer’ ook je steentje kan bijdragen.

7 tips voor duurzamer ondernemen

1. Kies voor groene energie

Een eenvoudige manier om te verduurzamen is door te kiezen voor groene energie. Kies bijvoorbeeld voor een energieleverancier die energie opwekt uit wind- of zonnekracht. Door te kiezen voor groene energiebronnen, kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan een schonere toekomst.

Werk je vanuit huis? Dan kan je overwegen om niet alleen zonnepanelen en een thuisaccu te installeren, maar ook een warmtepomp aan te schaffen. Zo verlaag je niet alleen je ecologische voetafdruk, ook zul je het al snel terugzien in je portemonnee, want hier zijn vaak fiscale voordelen aan verbonden. Hierover later meer in dit artikel.

2. Werk papierloos

Werk zoveel mogelijk digitaal om zo je papierverbruik te verminderen. Het gebruik van papier leidt tot ontbossing, wat de biodiversiteit bedreigt en bijdraagt aan klimaatverandering. Gebruik daarom bijvoorbeeld cloudopslag (zoals Google Drive of Dropbox) voor het opslaan en archiveren van je zakelijke documenten en verstuur je facturen, offertes en contracten digitaal in PDF en UBL naar klanten. Print alleen iets uit als het écht noodzakelijk is.

3. Kies voor duurzame mobiliteit

Als zzp’er heb je waarschijnlijk veel afspraken buiten de deur. Overweeg om hier naartoe te gaan met de fiets, elektrische auto of het openbaar vervoer. Een andere optie: kies voor deelvervoer. Er zijn steeds meer deelauto’s beschikbaar, waardoor er waarschijnlijk ook wel eentje bij je in de buurt staat. Vooral als je in grote steden woont, is de kans hierop groot: een auto huren in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam is daarom heel toegankelijk geworden!

Mobiliteitstip: heb je zelf een auto en wil je deze duurzamer gebruiken? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hem als deelauto aan te bieden op momenten dat je hem niet gebruikt. Hiermee zorg je ervoor dat jouw auto optimaal wordt benut en anderen geen eigen auto hoeven aan te schaffen. Bovendien levert het je passief inkomen op!

4. Omarm circulaire oplossingen

Als je nieuwe spullen nodig hebt, denk dan bijvoorbeeld eerst eens aan tweedehands of gerecyclede opties. Koop bijvoorbeeld meubels via Marktplaats of refurbished elektronica. Heb je oude apparatuur of meubels? Verkoop of doneer ze in plaats van weg te gooien. Ook zo kan je duurzamer ondernemen en draag je bij aan een circulaire economie.

5. Minimaliseer je afval

Als zzp’er kun je een groot verschil maken door afval te beperken. Zorg dat je afval scheidt en probeer het gebruik van wegwerpproducten te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare koffiebekers, waterflessen en lunchverpakkingen.

Een effectieve aanpak is het implementeren van een afvalscheidingssysteem binnen je werkruimte. Door afval correct te scheiden, vergroot je de kans dat materialen gerecycled gaan worden en niet op de vuilnisbelt belanden wat verbrand moet gaan worden.

7. Energiebesparing in je werkruimte

Een energiezuinige werkruimte verlaagt niet alleen je energierekening, maar is ook beter voor het milieu. Dit zijn enkele manieren voor duurzamer ondernemen waarop je energie kan besparen in je werkruimte:

  • Schakel over op LED-verlichting.
  • Gebruik apparaten met een laag energielabel.
  • Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt.

Welke subsidies zijn er voor duurzamer ondernemen?

Investeren in duurzamer ondernemen kost wel geld. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die ondernemers kunnen ondersteunen bij hun groene initiatieven. Voor zzp’ers zijn er specifieke regelingen die hen helpen om duurzame maatregelen te implementeren.

Een van de meest prominente subsidies is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die gericht is op het stimuleren van investeringen in duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Daarnaast biedt de Energie-investeringsaftrek (EIA) belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie.

Ook hebben we nog de MIA, of Milieu-investeringsaftrek. Deze regeling is speciaal ontworpen om het duurzamer ondernemen te stimuleren en biedt financiële voordelen voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technologieën en apparatuur.

Voorts kunnen er nog regionale subsidies beschikbaar zijn, afhankelijk van waar je gevestigd bent. Deze kunnen variëren van financiële steun voor milieuvriendelijke innovaties tot adviesdiensten om je bedrijf duurzamer te maken. Het is raadzaam om bij jouw gemeente navraag te doen naar specifieke mogelijkheden.

Door gebruik te maken van deze subsidies kun je als zzp’er niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook kosten besparen en je concurrentiepositie versterken.

Welke duurzame stap zet jij als zzp’er?

Duurzamer ondernemen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met kleine, laagdrempelige stappen kun je als zzp’er al een verschil maken. Een duurzame onderneming is niet alleen goed voor het milieu, ook draagt het bij aan je reputatie. Duurzaamheid is namelijk voor steeds meer opdrachtgevers een belangrijk criterium waar rekening mee gehouden moet worden. Kijk dus welke stappen jij vandaag nog kunt ondernemen!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Voordelen zit-sta bureau

Voordelen zit-sta bureau

Voorkom lichamelijke klachten door thuiswerken met een zit-sta bureau Thuiswerken heeft zich ontwikkeld van een tijdelijke oplossing voor het coronavirus naar een blijvend fenomeen. Terwijl het de flexibiliteit verhoogt, brengt het ook risico's met zich mee voor je...

Lees meer
Wet DBA

Wet DBA

Wat is de Wet DBA? De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (kortweg Wet DBA) is in het leven geroepen om de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, zoals zzp’ers, helder te maken. Het doel van de wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan....

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads