Duurzaam ondernemen

10 juni 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Als zzp’er fiscaal aantrekkelijk investeren in duurzaamheid

Duurzaam ondernemen speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. Niet alleen bij hoe mensen privé handelen, maar ook in het zakenleven. Vooral van grote, internationale organisaties wordt tegenwoordig breed uitgemeten hoe zij zich inzetten op het gebied van MVO. Maar ook zzp’ers kunnen een steentje bijdragen aan een beter milieu en klimaat. Omdat dergelijke investeringen niet altijd even gemakkelijk financieel op te brengen zijn voor zzp’ers, heeft de overheid meerdere regelingen in het leven geroepen om deze te stimuleren. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om boekhoudkundig voordelig te investeren in duurzaamheid.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Ben je als zzp’er belastingplichtig voor de inkomstenbelasting? Dan kun je met de Energie-investeringsaftrek aanspraak maken op extra voordeel bij het overstappen naar energiebesparende bedrijfsmiddelen. Door middel van deze fiscale regeling ondersteunt de overheid ondernemers als zij overstappen op duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Wil je bijvoorbeeld overstappen op led verlichting (dat tegenwoordig beschikbaar is voor de meest gangbare fittingen en armaturen zoals e14, e27 en tl)? Dan mag je volgens de EIA-regeling 45 procent van de investeringskosten van de fiscale winst. Je betaalt minder inkomstenbelasting, je levert een positieve bijdrage aan een betere wereld, en je energiekosten gaan omlaag: een echte win-win-win dus!

MIA / VAMIL / SEBA

Komt de investering niet in aanmerking voor fiscaal voordeel van de EIA, dan is dat mogelijk wel het geval bij de MIA of VAMIL. Het gaat hier om twee verschillende regelingen, maar in de praktijk worden ze vaak gecombineerd. De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) bieden fiscale voordelen voor zzp’ers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De MIA geeft de mogelijkheid tot wel 45 procent van het investeringsbedrag op de winst in mindering te brengen. Met de VAMIL kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven, waarbij deze overigens wel beperkt is tot 75 procent.

als duurzaam ondernemer creëer je geloofwaardigheid en merkloyaliteit. Als je deze visie duidelijk naar voor brengt kan dit nieuwe klanten opleveren

Voorbeelden van fiscale voordelen zijn een verhoogde fiscale aftrekbaarheid van een speed-pedelec die je zakelijk gebruikt, een slim oplaadpunt voor elektrische voertuigen of een elektrische bestelbus. In dat laatste geval is er ook nog een andere interessante extra regeling: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Ga je tot slot investeren in iets dat in jouw optiek duurzaam ondernemen ondersteunt, maar niet door bovengenoemde regelingen gesubsidieerd wordt? Omdat je bijvoorbeeld een tweedehands elektrisch voertuig wil aanschaffen? Dan kun je mogelijk wel gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het gaat hier eigenlijk om een algemene aftrekpost van investeringen in bedrijfsmiddelen. Bij een investering van 2.401 tot 59.939 euro in een boekjaar, mag je bijvoorbeeld 28 procent van het investeringsbedrag aftrekken van de winst.

Duurzaam ondernemen is meer dan een trend

Wil je zonder al te veel administratief gedoe optimaal profiteren van subsidieregelingen om duurzaam ondernemen te stimuleren? Maak dan gebruik van een boekhoudprogramma, en laat je indien nodig adviseren voor een boekhouder, belastingadviseur of accountant.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

5 verzendtips om verzendkosten te besparen

5 verzendtips om verzendkosten te besparen

Een eigen webshop? Gebruik deze verzendtips om verzendkosten te besparen! De verzendkosten zijn een belangrijke kostenpost voor elke webshop, groot of klein. Het is ook een van die uitgaven die je als eigenaar onder controle wilt krijgen om zo je marges te...

Lees meer
Comfortabel thuiswerken

Comfortabel thuiswerken

Hoe ga je comfortabel thuiswerken als zzp'er? Maak thuiswerken comfortabel door te werken aan een zit sta bureau en comfortabele bureaustoelen. Nu veel mensen het grootste deel van hun week thuis werken is het slim om te investeren in een goede werkplek. Thuiswerken...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads