Werkvakantie

29 maart 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Op werkvakantie in een land naar keuze

Een werkvakantie kiezen in een land naar keuze opent deuren naar nieuwe ervaringen en avonturen. Het idee om te gaan werken in het buitenland trekt veel jongvolwassenen als studenten en zzp’ers aan die op zoek zijn naar een manier om te reizen en tegelijkertijd geld te verdienen. Het combineren van werk en plezier in een ander land is de kans om een nieuwe cultuur van dichtbij mee te maken en om waardevolle werkervaring op te doen.

Met een werkvakantie kan je werk en ontspanning combineren, inspiratie opdoen, creativiteit stimuleren en het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen.

Dit pad is ideaal voor diegenen die hun horizon willen verbreden en hun cv willen verrijken met internationale ervaring. Je leert zo nieuwe mensen kennen, je taalvaardigheden verbeteren en het verwerft een bredere kijk op de wereld.

Samenwerking tijdens je avontuur

Samenwerken met lokale bedrijven of internationale organisaties tijdens je werkvakantie kan je inzicht geven in verschillende werkmethodes en culturele omgangsnormen. Het opbouwen van een netwerk met professionals uit verschillende delen van de wereld kan van onschatbare waarde zijn voor je toekomstige carrière. Deze interacties verrijken je professionele vaardigheden en vergroten je culturele bewustzijn. Je leert aan te passen aan nieuwe werkstijlen, wat cruciaal is in de steeds meer geglobaliseerde arbeidsmarkt.

Het samenwerken met partijen uit verschillende culturen bereidt je voor werksituaties en leert je om te gaan met diverse uitdagingen. Het kan ook leiden tot langdurige vriendschappen en professionele relaties die je de rest van je carrière bijblijven. 

Hoe kun je als zzp’er of student op werkvakantie gaan?

Tijdelijk werken in het buitenland, zoals het aannemen van interim jobs, geeft je de flexibiliteit om de wereld te verkennen terwijl je geld verdient. Deze korte-termijn posities stellen je in staat om te ervaren hoe het is om in verschillende industrieën en landen te werken.

Je kunt verschillende banen uitproberen en ontdekken wat het beste bij je past. Interim jobs zijn dan een geweldige manier om een breed scala aan vaardigheden te ontwikkelen, die je aantrekkelijker maken voor toekomstige werkgevers. Bovendien geven ze je de vrijheid om na afloop van een project te beslissen of je in hetzelfde land wilt blijven, doorreizen naar een nieuwe locatie, of terugkeren naar huis.

Deze flexibiliteit is ideaal voor zzp’ers die zo in het buitenland kunnen werken, als jongvolwassenen die hun carrière-opties nog aan het verkennen zijn en niet vast willen zitten aan een lange-termijn contract.

Als student of zzp’er op werkvakantie gaan kan een geweldige ervaring zijn, maar het vereist ook enige voorbereiding en aandacht voor belangrijke aspecten. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten:

 1. Werkvergunningen en visa: Controleer of je een werkvisum of vergunning nodig hebt om legaal in het land te werken waar je naartoe gaat. Dit kan variëren afhankelijk van het land en het soort werk dat je doet.
 2. Belastingen: Informeer jezelf over de belastingverplichtingen in zowel je eigen land als het land waar je tijdelijk gaat werken. Sommige landen hebben belastingverdragen die voorkomen dat je dubbel belasting betaalt.
 3. Verzekeringen: Zorg ervoor dat je de juiste verzekeringen hebt voor jezelf en je werkzaamheden in het buitenland, zoals een reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een ziektekostenverzekering.
 4. Werkomstandigheden: Onderzoek de werkomstandigheden in het land van bestemming, inclusief eventuele arbeidswetten en -voorschriften die van toepassing zijn op jouw werkzaamheden.
 5. Financiën: Houd rekening met valutaomrekeningen, buitenlandse btw en zorg ervoor dat je toegang hebt tot financiële middelen tijdens je verblijf in het buitenland, bijvoorbeeld via lokale banken of online betaalmethoden.
 6. Communicatie: Zorg ervoor dat je in staat bent om te communiceren met klanten of opdrachtgevers, of het nu gaat om taalvaardigheid of technische aspecten zoals internettoegang en telecommunicatie.
 7. Werkomgeving: Kies een geschikte werkruimte waar je productief kunt zijn tijdens je verblijf. Dit kan een co-working space zijn, een hotel met betrouwbare wifi of een speciaal gehuurde kantoorruimte.
 8. Reisplanning: Plan je reis zorgvuldig, inclusief vluchten, accommodaties en eventuele benodigde transportmiddelen ter plaatse. Zorg ervoor dat je op tijd arriveert en flexibel bent met je planning.
 9. Netwerken: Maak gebruik van de gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en je professionele netwerk uit te breiden tijdens je werkvakantie. Dit kan waardevolle kansen bieden voor toekomstige samenwerkingen of projecten.
 10. Gezondheid en welzijn: Zorg goed voor jezelf tijdens je verblijf in het buitenland, inclusief voldoende rust, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Houd ook rekening met eventuele medische voorzieningen in de buurt.

Extra aandachtspunt voor een zzp’er op werkvakantie: zorg voor je administratie en financiële verplichtingen. Zorg ervoor dat je je boekhouding bijhoudt, inclusief het bijhouden van inkomsten, uitgaven, facturen en bonnetjes, zelfs terwijl je in het buitenland bent. Dit kan betekenen dat je een online boekhoudsysteem gebruikt dat toegankelijk is vanaf elke locatie ter wereld, of dat je regelmatig je administratie bijwerkt en kopieën van belangrijke documenten bewaart.

Factureren en boekhouden op werkvakantie

Zorg ervoor dat je een boekhoudsysteem hebt opgezet om facturen te sturen naar je klanten, ongeacht of ze zich in het binnen- of buitenland bevinden. Zorg ervoor dat je de betalingsmethoden en valuta begrijpt die worden gebruikt in het land waar je werkt, en houd rekening met eventuele internationale transactiekosten.

Door al deze aspecten zorgvuldig te overwegen en voor te bereiden, kun je een succesvolle en productieve werkvakantie plannen en ervan genieten.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
 • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.8 / 5

Reizen tijdens je werkvakantie

Naast het werken geeft een werkvakantie de perfecte gelegenheid om het gastland en de omliggende regio te verkennen. Reizen tijdens je vrije tijd verrijkt je ervaring, waardoor je niet alleen werkt maar ook leert over nieuwe culturen, landschappen en tradities.

Het verkennen van nieuwe plaatsen kan je inspireren en nieuwe perspectieven bieden. Het is een kans om avonturen te beleven die je voor de rest van je leven zult herinneren. Wat hou je nog tegen?

Let’s go!

Werken als zzp'er op vakantie

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

Waarom is het belangrijk om op te vallen als ondernemer? Er is nog nooit zoveel aanbod geweest op de arbeidsmarkt als nu. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven en zzp’ers namelijk enorm gegroeid. Dat heeft onder andere te maken met de economische...

Lees meer
Fitnessinstructeur in sportbranche

Fitnessinstructeur in sportbranche

Zzp'er in de sportbranche: houd hier rekening mee in 2024 Als zelfstandige zzp'er in de sportbranche sta je aan het begin van 2024 voor diverse uitdagingen en kansen. De vraag die velen bezighoudt is: Hoe navigeer je als zzp'er succesvol in de sportbranche? Deze vraag...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads