Waar moet je op letten tijdens een scheiding?
Wil je als zzp’er met een eenmanszaak scheiden van je partner? Beslissen dat je jouw huwelijk gaat beëindigen, kan moeilijk zijn. Dan komt er ook behoorlijk wat op je af. Dit is zeker het geval als jullie kinderen hebben en samen eigenaar zijn van een koophuis en misschien wel een thuiskantoor. Het is dan belangrijk om alle zaken goed te regelen. Helaas weten veel mensen niet hoe ze dit aanpakken. Hierdoor worden er regelmatig zaken over het hoofd gezien bij een scheiding en kan je levensonderhoud in gevaar komen. Ik probeer je graag te helpen om dit te voorkomen. Daarom vertel ik je in dit artikel waar je op moet letten tijdens een scheiding.
1. Zoek bij scheiding uit wat er is vastgelegd
Als jullie het erover eens zijn dat het beter is om jullie levens gescheiden voort te zetten, levert een scheiding mogelijk geen problemen op. Helaas gaat het lang niet altijd even soepel. Steggelen jullie met elkaar over een aantal dingen? Zoek dan uit wat er allemaal is vastgelegd. De meeste mensen maken namelijk met huwelijkse voorwaarden afspraken over bezittingen voordat zij in het huwelijksbootje stappen. Als dit bij jou ook het geval is, kan het een stuk makkelijker worden om bezittingen te verdelen. Ook is er dan geen verdeling van de waarde van jouw bedrijf aan de orde.
De kans is groot dat er niet over alle zaken en spullen afspraken zijn gemaakt. Zet deze spullen op een lijst en probeer ze in goed overleg te verdelen. Dit is ook in het geval je bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Dan zal er een verdeling gemaakt moeten worden van alle bezittingen en schulden. Binnen het gemeenschappelijk bezit kan ook de waarde van je bedrijf vallen.
Wat is een zzp bedrijf waard bij scheiding?
Een belangrijke zorg van zzp’ers die een scheiding gaan meemaken in gemeenschap van goederen, is “wat gebeurt er met mijn bedrijf” en “wat is mijn zzp bedrijf waard”. Het eerste dat je moet onthouden als je gaat nadenken over de gevolgen voor jouw bedrijf bij een financiële afwikkeling, is niet in paniek te raken. Een simpel uitgangspunt is de waarde van jouw onderneming die op de balans in de boekhouding staat vermeld. Maar bij de waardering van een bedrijf kunnen meer zaken een rol spelen dan alleen een balanswaarde.
2. Zorg dat alles goed geregeld wordt
Eén van de belangrijkste dingen om bij een scheiding op te letten is de manier waarop alles geregeld wordt. Ondanks dat jullie straks niet meer als partners aan elkaar verbonden zijn, is de kans groot dat jullie met elkaar in aanraking blijven komen. Als er kinderen in het spel zijn is dit zeker het geval. Zorg er daarom voor dat alles goed geregeld is. Het opstellen van een scheidingsplan kan hierbij helpen. Dit plan kunnen jullie samen invullen op het internet.
Hebben jullie tijdens jullie huwelijk één of meerdere kinderen gekregen? Stel dan ook samen een ouderschapsplan op. Hier kun je zelfs niet omheen, want dit is een verplichte regeling. Hierin worden bijvoorbeeld afspraken over de omgangsregeling en zorg voor minderjarige kinderen vastgelegd. In aanvulling hierop is het verstandig om ook een financieel plan te maken. Hierin leggen jullie vast of er alimentatie betaald moet worden en wat er gebeurt met vermogen en schulden die jullie samen hebben opgebouwd.
Rechtsbijstandverzekering biedt helaas geen uitkomst
Zoals je hierboven kon lezen komt er behoorlijk wat kijken bij een scheiding. Kunnen jullie elkaar niet meer luchten of zien? Dan kan het een uitdaging zijn om de genoemde zaken te regelen. Misschien is er zelfs wel sprake van een conflict. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je mogelijk dat je hier in deze situatie gebruik van kunt maken. Helaas is dit niet het geval, want geschillen die te maken hebben met scheiden of uit elkaar gaan, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract vallen namelijk buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering.
Juridische hulp inschakelen als zzp’er
Ondanks dat een rechtsbijstandverzekering bij scheiding geen uitkomst biedt, betekent dit niet dat je geen juridische hulp in kunt schakelen. De kosten hiervoor worden alleen niet vergoed, waardoor je ze uit eigen zak moet betalen. Je hoeft overigens niet direct een jurist in te schakelen, want mogelijk kan een mediator bemiddelen. Dit kost je vaak aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld een scheidingsadvocaat.