Hoe ga je jouw factuur snel betaald krijgen?
Als zzp’er, en helemaal als je net gestart bent met je eigen bedrijf, komt er heel wat op je af. Het schrijven van facturen, waarbij je uiteraard een snelle betaling factuur wilt hebben, maar ook het bijhouden van de administratie en geld opzij zetten voor het afdragen van belastingen.
In dit artikel geef ik een aantal tips die het facturatie-gedeelte van het leven als zelfstandig ondernemer een stukje makkelijker maken.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Kies voor “factoring”
De kans is groot dat je niet bekend bent met het begrip “factoring” en dat is helemaal niet zo gek. Het is namelijk nog relatief onbekend, maar wel een interessante optie voor zzp’ers waarmee facturen razendsnel worden betaald. Je verkoopt als het ware jouw facturen aan een factoringmaatschappij, zoals bijvoorbeeld Factris. Zij betalen facturen binnen 24 uur, waarbij je rekening moet houden met een klein percentage in ruil voor het risico dat de facturen met zich meebrengen. Het is een uitstekende manier om je geld snel te ontvangen en verzekerd te zijn tegen wanbetalers.
Kies voor een online betaalverzoek
Een online betaalverzoek meesturen met de factuur is tevens een methode om sneller betaald te krijgen. Het overtypen van bankrekeningnummers en factuurnummers wordt hierdoor overbodig. Omdat het veel eenvoudiger is om te betalen, betalen klanten ook sneller en dit is natuurlijk positief nieuws voor jou als zzp’er.
Als je er zeker van wil zijn dat een factuur binnen 24 uur betaald wordt door iedere klant, dan kom ik weer eventjes terug op factoring voor zzp. Aangezien je hierdoor de garantie hebt dat iedere factuur betaald wordt. Iets dat natuurlijk zelfs met een online betaalverzoek per e-mail nog afwachten is.
Gebruik een boekhoudprogramma voor snelle betaling factuur
Ja, je leest het goed, het gebruik van een boekhoudprogramma zorgt voor een snelle betaling factuur en maakt ook nog eens de facturatie een stuk makkelijker. Veel boekhoudsoftware biedt namelijk een alles-in-één oplossing aan, dus beschik je naast een boekhoudprogramma ook over een facturatiemodule. Met als groot voordeel dat je alles kunt regelen vanuit een enkel programma. Verstuurde facturen worden dus meteen verwerkt in de administratie zelf. Zo weet je precies wat je hebt omgezet en wat je eventueel dient af te dragen aan btw.
Daarnaast biedt een boekhoudprogramma ook inzicht in je financiële situatie. Je kunt eenvoudig rapporten genereren en je cashflow monitoren. Dit helpt je om de betaling van facturen goed in de gaten te houden.
Wacht niet te lang met factureren
Hoewel het verleidelijk is om het schrijven van facturen uit te stellen, is het beter om voor een snelle betaling factuur, dit zo snel mogelijk te doen. Dit is zowel prettiger voor jezelf als voor de klant. Zo zit alles nog vers in je geheugen en kunnen eventuele problemen meteen worden opgelost. Stel dat de klant het niet helemaal eens is of er onduidelijkheden bestaan over de gemaakte afspraken.
Zorg er wel voor dat je betalingsvoorwaarden helder en eenduidig zijn. Vermeld de uiterste betaaldatum, eventuele boetes bij te late betaling en je contactgegevens voor vragen. Deel deze factuurvoorwaarden tijdig met je klanten.
Blijft betaling uit? Dat kan natuurlijk ook voorkomen. Stuur dan een paar dagen voor de vervaldatum van de factuur een vriendelijke herinnering. Zo voorkom je dat je klanten je factuur over het hoofd zien. Blijf daarna regelmatig contact onderhouden tot de betaling is ontvangen.
Schakel de hulp van een expert in
Het gebruik van diensten zoals facturen en online boekhoudsoftware, gaan prima samen met de hulp van een boekhouder of accountant. Vooral als er dingen onduidelijk zijn kan het geen kwaad om de hulp in te schakelen van een expert. Toch scheelt het behoorlijk wat kosten als je een groot deel van de administratie en facturatie zelf regelt, zodat je enkel bij vragen en bijvoorbeeld het indienen van de ib-aangifte de hulp nodig hebt van een professional.