Zakelijk krediet

21 december 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat is een zakelijk krediet en hoe werkt het?

Zakelijk krediet is één van de financieringsvormen die je als ondernemer aan kunt vragen. Als je hier nog niet eerder gebruik van hebt gemaakt, twijfel je misschien of dit de beste optie voor jouw eenmanszaak is. Daarom kun je misschien nog wel wat advies over zakelijk krediet gebruiken. In dat geval raad ik je aan vooral verder te lezen. Ik heb namelijk vier tips voor je op een rijtje gezet. Wanneer je deze tips volgt, is de kans klein dat je verkeerde keuzes maakt op het gebied van geld lenen. Want geld lenen kost geld en het loont dus om alle opties goed te bekijken en met elkaar te vergelijken.

1. Zorg dat je weet hoe zakelijk krediet werkt

Wanneer je voor zakelijk krediet kiest, sluit je een lening voor je bedrijf af. Toch moet je deze financieringsvorm niet verwarren met een zakelijke lening. Een zakelijke lening zit namelijk anders in elkaar dan zakelijke krediet. Kies je voor zakelijk krediet? Dan stort een geldverstrekker het bedrag niet op jouw zakelijke rekening. Ze zetten het dan namelijk klaar op een rekening die ze speciaal voor jou openen. Doordat jij toegang tot deze rekening krijgt, bepaal je zelf wanneer je geld opneemt. Je bepaalt ook hoeveel geld je opneemt. Uiteraard kun je niet meer geld opnemen dan je leent.

2. Vergeet niet dat je rente betaalt

Gebruik je krediet om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven voor jouw bedrijf te betalen? Dan financier je dit met geld van een ander. Vandaar dat je iedere maand een gedeelte van het geleende geld aflost. Sommige ondernemers denken dat zij alleen aflossing betalen, maar dat is niet het geval. Je krijgt namelijk ook te maken met rente als je zakelijk krediet afsluit. Bij deze financieringsvorm betaal je overigens alleen rente over het geld dat je opneemt. Een geldverstrekker berekent geen rente over het deel van de lening dat je niet gebruikt.

3. Kijk of een zakelijke lening beter aansluit bij jouw bedrijf

Veel ondernemers vragen een zakelijk krediet aan voor werkkapitaal, debiteuren, personeel, voorraden en/of marketing. Dit komt doordat deze financieringsvorm vooral geschikt is voor kortlopende investeringen. Wil je een langlopende investering in jouw bedrijf financieren? Dan sluit een zakelijke lening waarschijnlijk beter aan op jouw bedrijf. Deze financieringsvorm gebruik je onder meer voor de aankoop van een nieuwe machine of uitbreiding van jouw bedrijf. Qua opzet verschilt een zakelijke lening overigens behoorlijk veel van zakelijk krediet. Verdiep je hier dan ook goed in voordat je bepaalt wat de beste zakelijke financiering voor jouw bedrijf is.

4. Zakelijk krediet aanvragen

Ben je van mening dat zakelijk krediet de beste financiering is? Dan wil je mogelijk een aanvraag indienen. Als je minder dan 250.000 euro wilt lenen, hoef je hier de deur niet meer voor uit. Bij veel geldverstrekkers kun je namelijk online zakelijk krediet aanvragen als je minder dan 250.000 euro nodig hebt. Maak allereerst een account aan, upload bij- en afschrijvingen en de jaarrekening van jouw bedrijf en wacht tot je een aanbod op maat ontvangt. Als je akkoord gaat, dien je aanvullende gegevens aan te leveren. Wanneer een geldverstrekker geen beren op de weg ziet, kun je deze financiële overeenkomst voor krediet online ondertekenen.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Smartphone tips

Smartphone tips

Handige smartphone apps en accessoires voor elke zzp’er Als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) ben je vaak verantwoordelijk voor meerdere taken binnen je bedrijf. Iedereen heeft er één en gebruikt hem heel de dag door: je smartphone. Om efficiënt te werken en...

Lees meer
HVK opleiding

HVK opleiding

Wat is een HVK opleiding? De HVK opleiding is een opleiding op hbo-niveau. De afkorting HKV staat voor Hogere Veiligheidskunde. Voor dit niveau zijn zowel kennis als vaardigheden wel vereist. De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) is een beroepsopleiding op het...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads