Zzp’ers zijn de toekomst!

14 augustus 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Voor bedrijven

Voor bedrijven brengt de opkomst en het inhuren van een zzp’er ook wel freelancer genoemd, meer flexibiliteit en minder kosten met zich mee. De laatste jaren zijn taken die niet langer rendabel zijn voor de bedrijfsvoering afgestoten door de werkgevers, de zzp’ers voeren deze taken vervolgens uit.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5
Ze worden ook ingehuurd voor het ‘vullen van gaten’ wanneer een ondernemer met het zittende personeel het werkaanbod niet meer aan kan. Daarnaast geldt bij het inhuren van zzp’ers geen loondoorbetaling bij ziekte, geen ontslagbescherming en geen (werkgevers) premies betalen!

Voor Overheid

Ook de Overheid ziet duidelijke voordelen van het steeds populairder wordende zelfstandig ondernemerschap. Het verschijnsel draagt bij aan vergroting van de economische dynamiek en flexibiliteit. Voornamelijk op fiscaal gebied met aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, starterskredieten en leningen voert de overheid een stimuleringsbeleid.

Zelfstandig ondernemerschap wordt gezien als een manier om te voorzien in het eigen inkomen, ook voor groepen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Starterskrediet geldt dan ook niet alleen voor starters maar ook voor mensen in de bijstand die vanuit een uitkering willen starten.

Voor particulieren

Ook particulieren doen voor een klus in en om het huis steeds vaker een beroep op een zelfstandige vakman, klusjesman, of klusser. Omdat dit veelal voordeliger is dan een ‘duur’ bouwbedrijf inschakelen.

Voor zzp’ers

Voor de zzp’ers zelf? De voordelen zijn evident: een hoge mate van vrijheid, het zelfstandig zijn en doorgaans een goed inkomen. Het ‘eigen baas zijn’ is wel de meest genoemde motivatie om een eigen éénmanszaak te starten. Op grond van deze voordelen worden de zzp’ers dan ook de ‘werknemers van de toekomst’ genoemd.

Zzp’ers in de toekomst

In periode van hoogconjunctuur

De recente opkomst van eenmanszaken vond plaats in een periode van hoogconjunctuur. Wat gebeurt er nu duidelijk is dat het wat minder gaat met de economie? Evident is dat zelfstandige ondernemers inkomensrisico’s lopen als gevolg van een inzakkende economie. Maar zijn zij kwetsbaarder dan andere ondernemers?

Een kerende economische tij kan ertoe leiden dat zzp’ers juist weer voor zekerheid van loondienst kiezen.

In periode van laagconjunctuur

Een periode van laagconjunctuur zorgt echter niet alleen voor risico’s, maar biedt ook kansen. Grotere bedrijven zijn tijdens een periode van recessie doorgaans huiverig nieuw personeel aan te nemen, ook wanneer ze met capaciteitstekorten kampen. Voor deze bedrijven vormt inschakeling van een zzp of freelancer een aantrekkelijk alternatief voor het aannemen van vast personeel.

Er zijn meer redenen om aan te nemen dat de zzp’ers een niet meer weg te denken groep ondernemers in de toekomst vormen. Zij spelen in op de vraag naar flexibilisering door sterkere internationale concurrentie, veranderingen in de wensen van afnemers, de technologische veranderingen en het kritischer en mondiger worden van consumenten.

Een tweede structurele trend is de individualisering van de samenleving: mensen willen meer vrijheid om arbeid naar eigen inzicht in te delen en aan te passen aan persoonlijke omstandigheden.

Conclusie

Concluderend lijken conjuncturele schommelingen naast risico’s ook kansen voor zzp’ers en freelancers met zich mee te brengen. De overlevingskansen voor deze groep zelfstandigen hangen onder andere af van een adequate afdekking van risico’s. Dat betekent voor zzp’ers deels in loondienst blijven of goede verzekeringen afsluiten.

De overheid dient enerzijds beleid te ontwikkelen ter bescherming van de eenmanszaken en andere groepen ondernemers en anderzijds het draagvlak van het stelsel van sociale zekerheid te beschermen. Dit geldt juist in tijden waarin het economisch minder gaat, zodat het perspectief voor zelfstandig ondernemen in een onzekere toekomst gunstig (!) blijft.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

Waarom is het belangrijk om op te vallen als ondernemer? Er is nog nooit zoveel aanbod geweest op de arbeidsmarkt als nu. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven en zzp’ers namelijk enorm gegroeid. Dat heeft onder andere te maken met de economische...

Lees meer
Werkvakantie

Werkvakantie

Op werkvakantie in een land naar keuze Een werkvakantie kiezen in een land naar keuze opent deuren naar nieuwe ervaringen en avonturen. Het idee om te gaan werken in het buitenland trekt veel jongvolwassenen als studenten en zzp'ers aan die op zoek zijn naar een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads