Belangrijkste verzekeringen

30 juli 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Deze verzekeringen mag je als zzp’er niet missen

Als zzp’er weet je als geen ander dat je verantwoordelijk bent voor vrijwel alles wat er binnen je bedrijf gebeurt. Daarom is het wel zo prettig om goed verzekerd te zijn. Er zijn een aantal verzekeringen die dan handig zijn om af te sluiten om zo financiële risico’s uit te sluiten. In sommige gevallen zijn enkele verzekeringen zelfs verplicht.

Wanneer je start als zelfstandige ondernemer komt er zoveel op je af dat je misschien niet goed weet waar je moet beginnen wanneer het om verzekeringen gaat. Om deze start iets gemakkelijker te maken, hebben ik in dit artikel een aantal onmisbare verzekeringen voor jou als zzp’er op een rij gezet. Denk in eerste instantie bijvoorbeeld aan de overlijdensrisicoverzekering (orv) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov).

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

Beste zzp administratie

Eenvoudig je administratie doen.

Maak als zzp'er slim gebruik van een gemakkelijk boekhoudprogramma zoals het best gewaardeerde e-Boekhouden.nl voor jouw verplichte administratie.

Sluit als zzp’er een aansprakelijkheidsverzekering (avb) af

Niet verplicht, maar wel handig is de aansprakelijkheidsverzekering voor jou als zzp’er. Binnen deze verzekering kun je twee dekkingen kiezen: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij die eerste dekking ben je financieel beschermd tegen schade die jij of je bedrijf veroorzaakt hebt bij derden. Dit kan materiële schade zijn, maar ook letselschade. Denk aan het knoeien van koffie over een laptop van een klant.

Ben je een zzp’er die diensten verleent, zoals een architect, een freelance accountant of een consultant? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering in de vorm van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heel handig om te hebben. Deze dekking dekt de schade die ontstaat bij beroepsfouten of nalatigheden. Stel je hebt als accountant advies gegeven aan een klant en dat advies zorgt voor financiële schade, dan beschermt deze verzekering je tegen hoge kosten van eventuele claims. Wel zo handig om te hebben dus.

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering voor zzp’ers

Een andere verzekering waar veel zzp’ers niet meteen aan denken binnen hun ondernemerschap is een uitvaartverzekering, zoals bijvoorbeeld een kapitaalverzekering uitvaart of een naturaverzekering. Dat terwijl dat een van de enige verzekeringen is die altijd uitbetaalt, omdat je de dekking op een dag nodig gaat hebben. Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten van je uitvaart, zodat je nabestaanden niet met hoge kosten te maken krijgen. Als zzp’er is het een must om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken voor een goede deal.

Ook een overlijdensrisicoverzekering kan van pas komen bij zzp’ers. Deze verzekering is met name interessant voor zzp’ers die eveneens hun nabestaanden willen ontlasten op het moment dat ze onverwachts komen te overlijden. Deze verzekering betaalt in zo’n geval namelijk een bepaald bedrag uit wat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de hypotheek af te betalen of om andere financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Heb je bijvoorbeeld een eigen gezin waar je voor zorgt, dan is dit een fijne verzekering om te hebben.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov): over enkele jaren verplicht

Wat we ook steeds vaker zien, is dat zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering, kortweg aov, afnemen. Dat is niet zomaar het geval, aangezien deze verzekering over enkele jaren verplicht zal zijn voor zzp’ers. Daarmee wil de Nederlandse overheid zelfstandigen beter beschermen tegen financieel risico in het geval dat ze (tijdelijk) niet kunnen werken door bijvoorbeeld ziekte. De aov betaalt op zo’n moment uit, waardoor je niet meteen een uitkering aan hoeft te vragen of problemen met geld krijgt.

Een groot deel van de zzp’ers heeft namelijk niet voldoende spaargeld om maanden lang de maandelijkse kosten op te hoesten. Met een aov hoef je je hier geen zorgen om te maken. Het enige nadeel van deze verzekering is dat de premies per maand over het algemeen redelijk hoog zijn. Dat is een van de grootste redenen waarom veel zelfstandigen de verzekering nu nog niet hebben afgenomen. Hopelijk worden de verzekeringen voordeliger op het moment dat het verplicht wordt.

Ook handig: rechtsbijstandverzekering voor zelfstandigen

Tot slot is er nog een verzekering waar je zeker naar moet kijken als je voor jezelf werkt: de rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering biedt juridische ondersteuning op het moment dat je dat nodig hebt als zelfstandige. Denk bijvoorbeeld aan hulp in het geval van conflicten met opdrachtgevers, klanten of leveranciers. Heb je bijvoorbeeld een klant die weigert te betalen of een leverancier die niet het afgesproken aantal producten levert en kom je er samen niet uit? Dan kan juridische hulp van pas komen.

Het nadeel van juridische hulp is dat de kosten hiervan al gauw kunnen oplopen. Maar: beschik je over een rechtsbijstandverzekering dan ben je gedekt tegen deze kosten. Dat is voordelig, want daarmee voorkom je uiteindelijk nog hogere kosten voor bijvoorbeeld het in moeten huren van een advocaat. Andere verzekeringen die nog van pas kunnen komen voor zzp’ers zijn onder andere de inventaris- en goederenverzekering, een goede autoverzekering voor je bedrijfsauto en een cyberrisicoverzekering voor online bedrijven. Over welke van deze verzekeringen beschik jij?

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Beter bereikbaar

Beter bereikbaar

Hoe zorg je ervoor dat je beter bereikbaar bent als zzp'er? Het zelfstandig ondernemerschap biedt veel voordelen. Je bepaalt alles zelf. Je hebt niemand om rekening mee te houden. Niemand, behalve de klant dan. Helaas heeft dit dan ook direct een nadeel. Een groter...

Lees meer
American factoring

American factoring

American factoring & andere soorten factoring op een rij Steeds vaker kiezen ondernemers voor factoring. Vooral bij zzp'ers en freelancers zie je dat er een flinke toename is. Factoring is dan ook vooral handig als je je cashflow wilt verbeteren. Door je...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads