Overlijdensrisicoverzekering

9 april 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Overlijdensrisicoverzekering voor zzp’er: een goed idee?

Als zzp’er bent u eigen baas en heeft u veel vrijheid. Toch zijn er belangrijke risico’s waar u bij stil moet staan als u zelfstandige bent. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u onverhoopt komt te overlijden door ziekte of een ongeluk? Welke consequenties zijn er dan voor uw nabestaanden? Het is altijd goed om hier ook eens goed over na te denken.

Verlies van inkomen

Als u als zzp’er komt te overlijden verliest uw gezin een volledig inkomen. Het gevolg kan zijn dat uw partner met zijn/haar inkomen niet meer alle vaste lasten kan betalen, zoals:

 • De huur of hypotheek
 • De maandelijkse rekeningen (energie en verzekeringen)
 • Levensonderhoud voor de kinderen

En bij gezinnen waarbij een zzp’er komt te overlijden, kan de klap nog harder aankomen, omdat er vaak geen sociale voorziening of financiële steun is, zoals een nabestaandenpensioen. Omdat de eenmanszaak is gestopt maar best nog wel eens wat waarde zou kunnen vertegenwoordigen, zou er op termijn nog geld binnen kunnen komen door het bedrijf te verkopen. In het ergste geval moet uw partner de woning verkopen of op zoek naar een andere huurwoning.

Laat nabestaanden verzorgd achter

U wilt ongetwijfeld dat uw nabestaanden verzorgd achterblijven als u komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering (kortweg: ORV) kan in dit geval uitkomst bieden. Met deze levensverzekering dekt u de financiële gevolgen van uw overlijden.

De kosten van een ORV zijn de laatste jaren gelukkig fors gedaald, dus de premie valt binnen de perken. Bovendien krijgt u korting als u niet rookt.

Hoe werkt een ORV?

Bij een levensverzekeraar kunt u eenvoudig een overlijdensrisicoverzekering samenstellen. U kiest zelf het verzekerde bedrag, de looptijd van de polis en het soort verzekering.

Als u komt te overlijden, wordt er door de verzekeraar een bedrag uitgekeerd aan uw nabestaanden. Dat bedrag kan worden gebruikt door uw nabestaanden, bijvoorbeeld voor:

 • Het aflossen van de hypotheek
 • Het blijven doorbetalen van de vaste lasten
 • Bekostigen van de studie van uw kinderen

Goed om te weten: een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht voor zzp’ers met een eenmanszaak, maar kan als extra verzekering wel erg handig zijn voor uw dierbaren.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Begrafenis verzekering

Begrafenis verzekering

Waarom is een begrafenis verzekering ook voor zzp'ers belangrijk? Thuis op de bank met een bak koffie hoor ik in de verte de kerkklokken luiden. Als ik op de klok kijk concludeer ik dat de kerkklok luidt omdat er een begrafenis moet zijn en niet omdat er een half of...

Lees meer
Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Vergelijk zorgverzekering voor zzp Om te ontdekken welke verzekering voor jou de juiste is hebben wij hier een tool waarmee jij als zzp’er zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering. Natuurlijk kun je...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads