Bedrijf verkopen

1 juli 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Je hebt er wellicht als zzp’er nog niet bij stilgestaan, maar ook in deze rechtsvorm kun je je bedrijf verkopen. Het feit dat je een eenmanszaak hebt, betekent niet dat je in de loop der jaren – als bijvoorbeeld timmerman in de bouw, webdesigner, marketeer of tekstschrijver – geen waarde hebt opgebouwd. Ook een klein bedrijf verkopen levert geld op!

Wanneer zzp’ers besluiten het over een andere boeg te gaan gooien en hun bedrijf verkopen, concluderen ze vaak onterecht dat dit het dan was; hun bedrijf. Maar dat is zeker niet altijd het geval, vaak is onder andere het opgebouwde netwerk en de klantenkring serieus geld waard. De conclusie dat een bedrijf verkopen te persoonsgebonden is, is vaak onterecht. Ik leg je uit wat de waarde van bijvoorbeeld een online marketingbureau en soortgelijke ondernemingen is.

Welke stappen volgen als zzp’er?

Zoals je wellicht weet bestaat de rechtsvorm zzp’er eigenlijk helemaal niet, het gaat in dit geval dus om het verkopen van je eenmanszaak. Ondanks dat dit wel een rechtsvorm is, is het geen rechtspersoon. Het is goed om dit verschil voor ogen te houden.

Een persoon of een ander bedrijf kan daarom niet zomaar een eenmanszaak overnemen, want op papier komt het er dan op neer dat de eigenaar van een eenmanszaak zichzelf verkoopt. Maar dit houdt niet in dat je je bedrijf niet kunt verkopen, je moet het alleen wel op de juiste manier doen.

  1. De eerste stap is het inventariseren van de zaken waaruit de eenmanszaak allemaal bestaat; de voorraad, de inventaris, handelsnamen etc. Dit zijn de (min of meer) tastbare goederen.
  2. Hiernaast heb je die niet tastbare zaken zoals contracten, klantgegevens en natuurlijk goodwill. Ook dit moet je in kaart brengen.
  3. Als je deze zaken kunt overleggen met een goede waardbepaling kun je dit aanbieden op een platform, en kunnen hier kopers op afkomen. Dit kan uiteindelijk resulteren in een deal en kun je je bedrijf verkopen.

Goed om te weten: In praktijk wordt er bij de overname van eenmanszaak alleen de activa overgenomen, maar niet de passiva (schulden). Dit komt omdat dit persoonsgebonden schulden zijn.

Overdracht klanten bij bedrijf verkopen

De klanten die je als zzp’er hebt, gaan niet automatisch over naar de nieuwe partij. Omdat de klant met jóu een akkoord heeft gesloten en niet met bedrijf of persoon X, moet de klant hier eerst toestemming voor geven. Alleen dán mag de nieuwe partij echt de overeenkomst overnemen en krijgt deze de privacygevoelige klantgegevens.

Deze regelgeving is de afgelopen jaren aangescherpt door middel van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). De kans dat je een boete krijgt als je de klantgegevens niet goed overdraagt is klein, maar dit mag geen reden zijn om het niet correct te doen.

In het geval van de overname van contracten, krijgt de koper wél de eventuele schulden erbij.  

Maar wat is de waarde van mijn eenmanszaak dan?

Graag wil je als je je bedrijf wilt gaan verkopen weten wat de waarde is. Uiteraard wordt hiervoor gekeken naar winst, omzet en de bekende kengetallen. Maar naast deze logische zaken kun je hiervoor ook de volgende vuistregel gebruiken; hoe minder afhankelijk de eenmanszaak van jou als persoon is, hoe meer waarde.

Je kunt je voorstellen dat een bedrijf verkopen wat uit zichzelf draait zonder dat er veel (hand)werk bij komt kijken, aantrekkelijk is om over te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webshop dat werkt op basis van dropshopping. Het artikel krijg je op deze manier niet zelf in de hand en hoef je niet zelf op te sturen. Het enige wat je dan hoeft te doen is bijvoorbeeld de site up-to-date houden eventuele klantvragen te beantwoorden. En zelfs deze laatste twee zaken zou je kunnen uitbesteden.

Heb je een tekstbureau wat erg afhankelijk is van jouw schrijfskills -en je hebt geen andere tekstschrijvers achter de hand- dan kost dit veel tijd en is dit een hoop werk. Dit is zeer afhankelijk van jou als persoon en het draait niet vanzelf. Mocht iemand die niet goed kan schrijven dit bureau overnemen, dan zijn alle klanten zo weg. In dat geval is het erg afhankelijk van jou als persoon waardoor het niet erg aantrekkelijk is voor een overname. Tenzij iemand het overneemt die wel goed kan schrijven natuurlijk, maar ook in dat geval kost het nog steeds veel tijd en zijn er weinig passieve inkomsten.

Concullega’s?

Ongetwijfeld zul je binnen je netwerk ook concurrenten hebben waar je soms contact mee hebt. Beschouw deze niet als directe concurrenten maar zie ze ook als potentiële geïnteresseerden. Het voordeel hiervan is dat ze jou en je werk al kennen en daardoor wellicht bereid zijn hier ook in te investeren.

Ook kun je hen vragen om raad en daad bij een overname, een fijne concullega zal jou hier verder mee helpen.

Of je nu wilt stoppen om een nieuw bedrijf te starten of lekker van je pensioen te genieten; doe je bedrijf niet te snel van de hand. Het is vaak meer waard dan je denkt, een fijne gedachte na jarenlang keihard werken!

Tip: Neem een Exit Coach in de arm voor de verkoop

Het is logisch dat de meeste ondernemers worstelen bij een aanstaande bedrijfsbeëindiging met waar ze moeten beginnen, wat ze moeten doen en hoe ze zich moeten voorbereiden. Een Exit Coach is dan de aangewezen persoon om jou hiermee op weg te helpen. Zo zal een Exit Coach jou door het hele proces van het verkoopklaar maken van jouw bedrijf helpen en het daadwerkelijk sluiten van de deal. De hoogst mogelijke deal!

De belangrijkste taak van een Exit Coach is het helpen maximaliseren van de waarde van het bedrijf om zo het beste financiële resultaat te behalen.

Succes met jouw bedrijf verkopen!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Verschil tussen zzp en freelancer

Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer met...

Lees meer
Groeien als zzp’er of niet?

Groeien als zzp’er of niet?

Veel zzp'ers zijn huiverig voor groei Meer omzet draaien of personeel aannemen is lang niet altijd het doel van zelfstandig ondernemers. Sterker nog, zo'n 60 procent van de zzp'ers wil liever de huidige omzet en klanten behouden en niet groeien. Groeien lijkt het...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads