Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

15 maart 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

AOV voor zzp

Als zzp’er moet je veel meer zaken zelf regelen en loop je meer risico’s dan een werknemer in loondienst. Voor veel mensen is het een droom om eigen baas te zijn. Helaas wordt vaak wel vergeten dat er veel zakelijke dingen bij komen kijken. Eén van die belangrijke dingen om risico’s weg te nemen is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Op deze pagina lees je meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Wanneer een werknemer in loondienst langere tijd ziek is, komt hij terecht in de ziektewet. Dit betekent dat het loon (deels) wordt doorbetaald. Zzp’ers komen niet in de ziektewet terecht en dat kan grote financiële problemen opleveren. Of je wel of niet ziek wordt is niet te voorkomen, maar je kunt wel als zelfstandig ondernemer voorkomen dat ziekte grote problemen gaat opleveren voor het voortbestaan van jouw bedrijf. Een veel gemaakte fout die gemaakt wordt is dat men denkt dat een verzekering heel duur is. Maar de laatste jaren is het aantal zzp’ers flink gegroeid, waardoor verzekeren meer betaalbaar is geworden.

Tegenwoordig is er veel maatwerk wat betreft arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, bijvoorbeeld een beperkte uitkeringsduur van twee of vijf jaar in plaats van tot de pensioenleeftijd. Ga je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten dan is het verstandig om naar diverse factoren te kijken, zoals het inkomen van een eventuele partner en financiële reserves.

Een tijdje niet kunnen werken door wat voor omstandigheden dan ook, kan je veel geld kosten. Maar wat als het nog erger is en je komt plotseling te overlijden? Heb je daar als zzp’er wel eens bij stilgestaan wat dit inhoud en wat voor financiële gevolgen dit heeft voor je naasten? Hoewel we niet graag over de dood praten, is het belangrijk om hier toch vroegtijdig over te praten, vooral als het om de financiën van de begrafenis gaat. De dood is duur en mensen worden maar wat vaak geconfronteerd met een hoge rekening nadat een dierbare is overleden en hiervoor niets blijkt te zijn geregeld.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Zeker bij bepaalde werkzaamheden is er een kans dat er schade wordt toegebracht aan zaken van een ander. Om grote onnodige kosten te voorkomen die onbetaalbaar kunnen zijn, is het verstandig om als zzp’er ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als zzp’er kun je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten. Deze verzekering dekt de schade die is aangebracht aan zaken en/of personen door de door jou geleverde goederen en/of diensten.

Veel zzp’ers blijven maar denken dat het afsluiten van een verzekering al snel duur kostenplaatje is. Maar als je nadenkt over de gevolgen die het voor jou en jouw werk op kan leveren als je niet meer in staat bent om te werken, of wanneer je schade aanricht, zul je al snel tot de rekensom komen dat dat nog veel meer gaat kosten. Een leuke gedachte over de toekomst is het niet, maar dat betekent niet dat het niet zal gebeuren. Risico’s zijn in te bakenen met verzekeringen. Voordeel is dat het direct minder stress levert door de druk van zorgen over geld weg te nemen, wat ook een fijne bijkomstigheid kan zijn.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Is een aansprakelijkheidsverzekering (AVB) afsluiten verstandig voor zzp'ers? Als zzp’er is het belangrijk om je goed te verzekeren. Helaas zijn genoeg zzp’ers niet goed verzekerd. Dit komt doordat veel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn. Zzp’ers denken geld...

Lees meer
Begrafenis verzekering

Begrafenis verzekering

Waarom is een begrafenis verzekering ook voor zzp'ers belangrijk? Thuis op de bank met een bak koffie hoor ik in de verte de kerkklokken luiden. Als ik op de klok kijk concludeer ik dat de kerkklok luidt omdat er een begrafenis moet zijn en niet omdat er een half of...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads