Begrafenis verzekering

2 februari 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Waarom is een begrafenis verzekering ook voor zzp’ers belangrijk?

Thuis op de bank met een bak koffie hoor ik in de verte de kerkklokken luiden. Als ik op de klok kijk concludeer ik dat de kerkklok luidt omdat er een begrafenis moet zijn en niet omdat er een half of heel uur voorbij is. In gedachten sta ik even stil bij de mensen die hun dierbare op dat moment naar het graf moeten brengen. Meestal gaan we uit van een persoon op leeftijd, maar dit zou ook zo maar eens een jonge ondernemer kunnen zijn. Dit kan dus ook jouw als zzp’er overkomen. Heb jij daar wel eens bewust bij stilgestaan? En heb jij daar als zzp’er ook alles goed voor geregeld? Hoe gaat het met je eenmanszaak aflopen?

Ik denk terug aan een overlijdensverhaal dat mijn vrouw onlangs heeft meegemaakt op haar werk. Zij werkt al 25 jaar in de zorg en heeft al veel meegemaakt op het gebied van overlijden. Een van de voorvallen die zij heeft meegemaakt, zelfs meerdere keren, blijven in haar hoofd zitten. Te vaak heeft ze meegemaakt dat er na een overlijden de emoties overstemd worden door het feit dat er bij de nabestaanden niet bekend was hoe nu verder. Er was niets voor de begrafenis geregeld. De wens van de overledene was niet bekent en de nabestaanden moeten in het moment dat hun verdriet het groots is alles zelf nog gaan regelen.

Dit roept vaak de volgende vragen op:

  • Welke begrafenisondernemer moet ik nu bellen?
  • Wat voor steen wilde de overledene op het graf?
  • Begraven of wilde hij of zij liever gecremeerd worden?
  • Wat voor urn moeten we uitzoeken?
  • Wat zijn de kosten van een begrafenis of crematie?

Dit zijn veel vragen waar geen antwoordt op was. Door de vaak hevige emoties kunnen de nabestaanden zich vaak ook niet meer herinneren wat en of er ooit iets over de begrafenis afgesproken was. Zelfs de kleding uitkiezen en de keuze of iemand in de kist de handen gevouwen of over elkaar gelegd wil hebben is al een vraag die nog meer emotie teweeg kan brengen omdat dit niet bekend was. Dit lijkt een makkelijke vraag, maar ook deze belangrijke vraag wordt veel gesteld en antwoordt is er vaak niet.

Nabestaanden vinden de keuzes daarin maken dan ook erg moeilijk omdat ze bang zijn de verkeerde keuze door te geven. Tijd om echt te rouwen is er op dat moment niet omdat er nog zoveel zaken geregeld moeten worden. Deze zaken hadden vaak helaas al geregeld kunnen zijn. Als we vol in het leven staan denken we daar vaak niet aan of we stellen juist deze keuzes uit. De dood is niet iets waar we zo bewust mee bezig willen zijn omdat het gewoon vaak een beladen onderwerp is.

Toch is het juist goed om de begrafenis bespreekbaar te maken met onze geliefden. We willen toch ook onze nabestaanden niet voor lastige keuzes laten staan die we zelf juist van te voren en op tijd op papier hadden kunnen laten zetten. We krijgen niet allemaal de tijd om deze dingen goed te regelen omdat we een ziekbed krijgen of oud mogen worden. Als je een ongeluk krijgt en overlijd is die tijd er niet.

Belangrijk: Regel in leven alle zaken omtrent de begrafenis!

Ga eens op een avond bij elkaar zitten om over de begrafenis bij overlijden te praten. Wat wil iemand na zijn overlijden, bloemen? Muziek? Catering na de begrafenis of crematie? Wat voor kist of urn zou iemand willen. De kaart, hoe deze eruit komt te zien en wat de tekst moet zijn die erop komt. Wil iemand rouwauto’s of eigen vervoer? De grafsteen kan al van te voren uitgezocht en gekozen worden. Dit alles gaat wel geld kosten. Er zijn mensen (vooral ouderen) die speciaal voor de begrafenis geld reserveren en opzij leggen, weer anderen regelen niets en er zijn mensen die een begrafenisverzekering nemen. Door het hebben van een begrafenis verzekering is de hele begrafenis financieel gedekt.

Een begrafenis verzekering, ook wel uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering genoemd, voorkomt dat je als nabestaanden naast het verdriet ook nog eens voor onverwachte beslissingen en vooral kosten komt te staan.

Wat kost een begrafenis verzekering?

Begrafenisondernemer factuur voorbeeld

Een compleet verzorgde uitvaart kost gemiddeld al snel 10.000 euro. Dit is een hoop geld, dit realiseren mensen zich vaak niet. Als ondernemer moet je in dit leven veel financiële zaken zelf regelen voor je bedrijf en dan zijn deze begrafenis kosten waar vaak niet aan gedacht wordt.

Een begrafenis verzekering neem jouw nabestaanden juist deze kosten en zorgen uit handen. Een begrafenis verzekering dekt alle kosten. Er zijn verschillende soorten begrafenisverzekeringen en je kunt in gesprek met de uitvaartverzekeraar welke het beste bij jou of bij jouw geliefde past. Hoe eerder (jonger) je een begrafenis verzekering afsluit hoe goedkoper hij zal zijn omdat je dan minder premie hoeft te betalen. Ben je bijvoorbeeld een ondernemer van rond de 30 jaar en wil je een verzekerd bedrag van € 10.000, voor jouw begrafenis afsluiten? Dan zal je hiervoor gemiddeld een maandelijkse premie van € 10 voor betalen. Ben je ouder, dan zal de premie van de uitvaartverzekering dus hoger zijn.

Bij het afsluiten van de begrafenisverzekering zal er wel naar je gezondheid worden gevraagd. Als uit de antwoorden blijkt dat er een verhoogd risico is op een vervroegd overlijden, dan zal de premie hoger zijn. Niet leuk maar wel logisch. Vaak kun je kinderen tot 18 gratis meeverzekeren op de polis van jou of je partner. Zodra de polis is afgesloten ben je direct verzekerd.

Voorbeeld van maandelijkse premie begrafenisverzekering

LeeftijdVerzekerd bedrag € 9000Verzekerd bedrag € 10.000
30 jaar€ 9 p/mnd€ 10 p/mnd
40 jaar€ 13 p/mnd€ 15 p/mnd
50 jaar€ 18 p/mnd€ 20 p/mnd
60 jaar€ 27 p/mnd€ 30 p/mnd

Als jouw uitvaart van te voren niet goed geregeld is, dan zullen de kosten van de uitvaart voor de nabestaanden zijn. Dit is iets waar lang niet iedereen rekening mee houdt en dit kan na het overlijden voor onvoorziene geschillen zorgen, want wie neemt dan deze kosten op zich. De rekening zal betaald moeten worden dus hoe fijn is het als deze geldzorgen niet mee hoeven te spelen tijdens het verdriet van het overlijden van jouw geliefde.

Als ondernemer zal je in gezonde tijden voor je onderneming wellicht alles goed op orde hebben, maar vergeet juist dit belangrijke punt niet in je drukke werkleven, zodat als dit voor jouw onverwachts stopt door overlijden ook deze zaken goed op papier staan en geregeld zijn. Ook de afhandeling van jouw bedrijf die ook per direct stopt…

Nog veel gezonde werk- en levensjaren toegewenst!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Vergelijk zorgverzekering voor zzp Om te ontdekken welke verzekering voor jou de juiste is hebben wij hier een tool waarmee jij als zzp’er zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering. Natuurlijk kun je...

Lees meer
Zakelijke autoverzekering of privé?

Zakelijke autoverzekering of privé?

Auto zakelijk of privé verzekeren? Ben je recent of langere tijd geleden gestart als zzp'er met een eenmanszaak en wil je een autoverzekering afsluiten voor je nieuw gekochte auto? Dan is het raadzaam de mogelijkheden voor zowel privé als zakelijk gebruik op een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads