Auto zakelijk of privé verzekeren?
Ben je recent of langere tijd geleden gestart als zzp’er met een eenmanszaak en wil je een autoverzekering afsluiten voor je nieuw gekochte auto? Dan is het raadzaam de mogelijkheden voor zowel privé als zakelijk gebruik op een rijtje te zetten. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe verzekering voor de auto wilt afsluiten. Wat zijn de zakelijke opties voor jou als zzp’er?
Mijn beste tip?
Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:Je rijdt minder dan 500 kilometers privé per jaar
Als je per jaar minder dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden, dan komt je auto automatisch op naam van de zaak te staan. Dit is wettelijk zo vastgesteld. De Belastingdienst ziet je auto dan als zakelijk voor de inkomstenbelasting. In bijna alle andere gevallen is het gunstiger om je auto gewoon privé te gebruiken en niet op naam van je bedrijf te zetten.
Wat zijn de fiscale voordelen als je de auto op naam v/d zaak zet?
Heb je als zzp’er een auto gekocht en wil je deze zakelijk gaan gebruiken? Dan profiteer je direct van een aantal interessante fiscale voordelen. Alle kosten die je maakt, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, kun je zakelijk aftrekken bij het doen van je belastingaangifte. Voor de inkomstenbelasting betaal je wel een stukje bijtelling. De hoogte van deze bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2 uitstoot.
Wanneer is het voordeliger om de auto privé te rijden?
Toch is het soms gunstiger om je auto privé te rijden en niet op naam van de zaak te zetten. Dit is het geval als je werkelijke autokosten lager uitvallen dan de bijtelling. Je kunt dan beter 0,19 eurocent per gereden kilometer in rekening brengen. Dit is ook het geval bij auto’s die ouder zijn dan 2 jaar en jonger dan 15 jaar.
De btw voordelen bij zakelijk en privé gebruik van de auto
Zowel zakelijk als privé in je auto rijden, levert je btw-voordelen op. Als de auto op naam van de zaak staat, kun je het btw-bedrag terugkrijgen die bij de aankoop in rekening is gebracht. Dit kan bij privé gebruik niet, maar wel kun je het btw-bedrag voor onderhoudsbeurten in mindering brengen op je belastingaangifte.
Kortom, zet op een rijtje wat voor jou de meest gunstige keuze is en maak aan de hand daarvan je uiteindelijke beslissing.