Zakelijke autoverzekering of privé?

12 oktober 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Auto zakelijk of privé verzekeren?

Ben je recent of langere tijd geleden gestart als zzp’er met een eenmanszaak en wil je een autoverzekering afsluiten voor je nieuw gekochte auto? Dan is het raadzaam de mogelijkheden voor zowel privé als zakelijk gebruik op een rijtje te zetten. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe verzekering voor de auto wilt afsluiten. Wat zijn de zakelijke opties voor jou als zzp’er?

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

Beste zzp administratie

Eenvoudig je administratie doen.

Maak als zzp'er slim gebruik van een gemakkelijk boekhoudprogramma zoals het best gewaardeerde e-Boekhouden.nl voor jouw verplichte administratie.

Je rijdt minder dan 500 kilometers privé per jaar

Als je per jaar minder dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden, dan komt je auto automatisch op naam van de zaak te staan. Dit is wettelijk zo vastgesteld. De Belastingdienst ziet je auto dan als zakelijk voor de inkomstenbelasting. In bijna alle andere gevallen is het gunstiger om je auto gewoon privé te gebruiken en niet op naam van je bedrijf te zetten.

Wat zijn de fiscale voordelen als je de auto op naam v/d zaak zet?

Heb je als zzp’er een auto gekocht en wil je deze zakelijk gaan gebruiken? Dan profiteer je direct van een aantal interessante fiscale voordelen. Alle kosten die je maakt, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, kun je zakelijk aftrekken bij het doen van je belastingaangifte. Voor de inkomstenbelasting betaal je wel een stukje bijtelling. De hoogte van deze bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2 uitstoot.

Wanneer is het voordeliger om de auto privé te rijden?

Toch is het soms gunstiger om je auto privé te rijden en niet op naam van de zaak te zetten. Dit is het geval als je werkelijke autokosten lager uitvallen dan de bijtelling. Je kunt dan beter 0,19 eurocent per gereden kilometer in rekening brengen. Dit is ook het geval bij auto’s die ouder zijn dan 2 jaar en jonger dan 15 jaar.

De btw voordelen bij zakelijk en privé gebruik van de auto

Zowel zakelijk als privé in je auto rijden, levert je btw-voordelen op. Als de auto op naam van de zaak staat, kun je het btw-bedrag terugkrijgen die bij de aankoop in rekening is gebracht. Dit kan bij privé gebruik niet, maar wel kun je het btw-bedrag voor onderhoudsbeurten in mindering brengen op je belastingaangifte.

Kortom, zet op een rijtje wat voor jou de meest gunstige keuze is en maak aan de hand daarvan je uiteindelijke beslissing.

Welke autoverzekering kies je? Vergelijk verzekeringen

Zzp autoverzekering vergelijken

Het is het belangrijk om een autoverzekering te kiezen die past bij jouw zakelijke en privégebruik. Het vergelijken van een zzp autoverzekering werkt net iets anders dan een reguliere autoverzekering, omdat je te maken kunt krijgen met zowel zakelijke als privéritten.

Het vergelijken van autoverzekeringen heeft diverse voordelen, vooral als je op zoek bent naar de beste dekking tegen de meest gunstige voorwaarden. Hier zijn de belangrijkste voordelen van het vergelijken van autoverzekeringen:

1. Bepaal het type verzekering dat je nodig hebt

Bij het vergelijken van autoverzekeringen moet je eerst bepalen welk type verzekering je nodig hebt, op basis van het gebruik van de auto.

  • Zakelijke verzekering: Dit is nodig als je de auto voor zakelijke ritten gebruikt, zoals bezoeken aan klanten, leveringen, of transport van materialen.
  • Particuliere verzekering: Als je de auto alleen privé gebruikt en slechts beperkt voor je werk (bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer), kan een particuliere verzekering voldoende zijn.
  • Combinatieverzekering (Zakelijk én Privé): Sommige verzekeraars bieden een combinatieverzekering voor zzp’ers. Hiermee ben je zowel zakelijk als privé verzekerd.

2. Welke dekking heb je nodig?

Autoverzekeringen komen in drie hoofdvormen van dekking:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de minimale verzekering die verplicht is in Nederland. Het dekt alleen schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Voor oudere auto’s is dit vaak voldoende.
  • WA + Beperkt Casco: Dit biedt naast WA ook dekking voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand, storm of ruitschade. Dit kan een goede optie zijn voor auto’s die enkele jaren oud zijn.
  • Allrisk (Volledig Casco): Dit is de meest uitgebreide dekking. Naast alles wat onder WA + Beperkt Casco valt, dekt dit ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een ongeval, zelfs als het je eigen schuld is. Voor nieuwe of duurdere auto’s is dit vaak de beste keuze.

3. Let op specifieke voorwaarden voor zzp’ers

Bij het vergelijken van autoverzekeringen voor zzp’ers zijn er specifieke zaken waar je op moet letten:

  • Zakelijk gebruik: Controleer of de verzekering zakelijk gebruik dekt en of er beperkingen zijn, zoals alleen voor ritten naar klanten of ook voor het vervoer van goederen.
  • Aantal kilometers: Sommige verzekeraars stellen limieten aan het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Als je veel zakelijke kilometers maakt, kies dan een verzekering zonder limiet of met een ruime grens.
  • Bestuurders: Als anderen (bijvoorbeeld tijdelijke medewerkers of partners) de auto ook besturen, moet je dit controleren in de polisvoorwaarden.
  • Aftrekbaarheid van premies: Premies voor een zakelijke autoverzekering zijn fiscaal aftrekbaar. Zorg dat de verzekering wordt afgesloten op de bedrijfsnaam om dit voordeel te benutten.

4. Vergelijk premies en voorwaarden

Er zijn verschillende websites en tools waarmee je eenvoudig autoverzekeringen voor zzp’ers kunt vergelijken. Let hierbij niet alleen op de maandelijkse premie, maar ook op:

  • Eigen risico: Hoeveel eigen risico betaal je bij schade?
  • Uitgesloten situaties: Controleer de kleine lettertjes voor uitzonderingen in de dekking (zoals bepaalde types zakelijke activiteiten die niet worden gedekt).
  • Schadeafhandeling: Hoe snel en soepel handelt de verzekeraar schadeclaims af? Zoek naar ervaringen en reviews van andere ondernemers.
  • Aanvullende verzekeringen: Denk aan opties zoals rechtsbijstand, inzittendenverzekering of vervangend vervoer.

5. Belastingvoordeel

Vergeet niet dat als zzp’er de kosten voor een zakelijke autoverzekering fiscaal aftrekbaar zijn. De premies die je betaalt, kun je opnemen als bedrijfskosten. Dit kan helpen om de kosten van de verzekering te verlagen. Belangrijk is wel dat je een kilometerregistratie voert.

6. Kijk naar duurzaamheid en service

Naast de prijs en dekking kan het voor sommige ZZP’ers belangrijk zijn om te kijken naar de duurzaamheid van de verzekeraar (milieubewust beleid) en de service. Ook kun je letten op de mogelijkheid van snelle online schadeclaims en toegang tot een klantenservice.

Conclusie

Het vergelijken van een zzp autoverzekering vraagt aandacht voor zowel zakelijke als privéaspecten. Kijk goed naar je eigen gebruik van de auto, welke dekking je nodig hebt, een voordelige premie en let op specifieke polisvoorwaarden voor zzp’ers. Gebruik vergelijkingswebsites en zorg dat je profiteert van belastingvoordelen.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en waarom zou je er een nemen? Als we denken aan verzekeringen voor zzp’ers, is het eerste wat de meeste mensen te binnen schiet de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zonder AOV heb je als zelfstandig ondernemer...

Lees meer
Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Vergelijk zorgverzekering voor zzp Om te ontdekken welke verzekering voor jou de juiste is hebben wij hier een tool waarmee jij als zzp’er zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering. Natuurlijk kun je...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads