Zakelijke autoverzekering of privé?

1 december 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Auto zakelijk of privé verzekeren?

Ben je recent of langere tijd geleden gestart als zzp’er met een eenmanszaak en wil je een autoverzekering afsluiten voor je nieuw gekochte auto? Dan is het raadzaam de mogelijkheden voor zowel privé als zakelijk gebruik op een rijtje te zetten. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe verzekering voor de auto wilt afsluiten. Wat zijn de zakelijke opties voor jou als zzp’er?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Je rijdt minder dan 500 kilometers privé per jaar

Als je per jaar minder dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden, dan komt je auto automatisch op naam van de zaak te staan. Dit is wettelijk zo vastgesteld. De Belastingdienst ziet je auto dan als zakelijk voor de inkomstenbelasting. In bijna alle andere gevallen is het gunstiger om je auto gewoon privé te gebruiken en niet op naam van je bedrijf te zetten.

Wat zijn de fiscale voordelen als je de auto op naam v/d zaak zet?

Heb je als zzp’er een auto gekocht en wil je deze zakelijk gaan gebruiken? Dan profiteer je direct van een aantal interessante fiscale voordelen. Alle kosten die je maakt, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, kun je zakelijk aftrekken bij het doen van je belastingaangifte. Voor de inkomstenbelasting betaal je wel een stukje bijtelling. De hoogte van deze bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2 uitstoot.

Wanneer is het voordeliger om de auto privé te rijden?

Toch is het soms gunstiger om je auto privé te rijden en niet op naam van de zaak te zetten. Dit is het geval als je werkelijke autokosten lager uitvallen dan de bijtelling. Je kunt dan beter 0,19 eurocent per gereden kilometer in rekening brengen. Dit is ook het geval bij auto’s die ouder zijn dan 2 jaar en jonger dan 15 jaar.

De btw voordelen bij zakelijk en privé gebruik van de auto

Zowel zakelijk als privé in je auto rijden, levert je btw-voordelen op. Als de auto op naam van de zaak staat, kun je het btw-bedrag terugkrijgen die bij de aankoop in rekening is gebracht. Dit kan bij privé gebruik niet, maar wel kun je het btw-bedrag voor onderhoudsbeurten in mindering brengen op je belastingaangifte.

Kortom, zet op een rijtje wat voor jou de meest gunstige keuze is en maak aan de hand daarvan je uiteindelijke beslissing.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Is een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten verstandig voor zzp'ers? Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je tijdens je werkzaamheden veroorzaakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is snel gemaakt. Een...

Lees meer
Begrafenis verzekering

Begrafenis verzekering

Waarom is een begrafenis verzekering ook voor zzp'ers belangrijk? Thuis op de bank met een bak koffie hoor ik in de verte de kerkklokken luiden. Als ik op de klok kijk concludeer ik dat de kerkklok luidt omdat er een begrafenis moet zijn en niet omdat er een half of...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads