Slim gebruikmaken van een bedrijfsauto
Als zzp’er kan een bedrijfsauto een waardevolle aanvulling zijn op je onderneming. Het gebruik van een zakelijke auto biedt tal van voordelen, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee.
Een bedrijfsauto is een voertuig dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Het kan worden gebruikt door zzp’ers, kleine ondernemingen of grote bedrijven. Bedrijfsauto’s bieden verschillende voordelen, zoals belastingvoordelen, vervoer van materiaal en een professionele uitstraling.
Mijn beste tip voor alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Aanschaf van een bedrijfsauto
Een van de eerste stappen is de aanschaf van een zzp bedrijfsauto. Als je nog geen auto hebt, kun je ervoor kiezen om deze nieuwe direct op naam van je onderneming te zetten. Dit biedt verschillende fiscale voordelen. Zo mag je de aanschafkosten van de auto aftrekken van je winst, verspreid over de gebruiksjaren. Daarnaast kun je de btw op de aankoop terugvorderen, wat een aanzienlijke besparing kan opleveren. Alle kosten die gerelateerd zijn aan de auto, zoals brandstof, verzekering, onderhoud, APK, motorrijtuigenbelasting en parkeerkosten, kunnen ook als zakelijke kosten worden geboekt.
Bij het kiezen van een bestelauto als bedrijfsauto is het belangrijk om rekening te houden met factoren als brandstofverbruik, laadruimte en onderhoudskosten, zodat deze past bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf.
Bij het kopen van een bestelauto is het ook belangrijk om na te denken over de verzekering. Een bestelbus verzekeren ZZP is namelijk essentieel om je bedrijf en je investering te beschermen. Zorg ervoor dat je een verzekering kiest die past bij jouw gebruik en de waarde van de bestelbus.
Kun je als zzp’er een auto op de zaak zetten?
Als je al een auto bezit, kun je deze op je zaak zetten. In dat geval wordt de actuele marktwaarde van de auto opgenomen in de beginbalans van je bedrijf. Het is belangrijk om deze waarde goed te laten bepalen, zodat je geen fiscale voordelen misloopt.
Voordeel
- Het grote voordeel van het op de zaak zetten van de auto is dat je alle autokosten zakelijk kunt aftrekken, wat belastingvoordeel kan opleveren.
Nadeel
- Het nadeel is de bijtelling, die het belastingvoordeel kan verminderen of zelfs teniet kan doen, afhankelijk van de mate van privégebruik.
Een andere optie is het leasen van een auto. Dit kan een goede keuze zijn als je niet in één keer een grote investering wilt doen, omdat leasen zorgt voor gespreide kosten en meer flexibiliteit. Zorg in ieder geval altijd voor het verzekeren bedrijfsauto.
Hoe zit het met de bijtelling en privégebruik?
Een belangrijk aspect van het gebruik van een bedrijfsauto is de bijtelling voor privégebruik. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakelijke auto, moet je rekening houden met bijtelling. Voor 2024 geldt dat je bij een benzine- of dieselauto 22% van de cataloguswaarde als bijtelling moet rekenen. Voor elektrische auto’s geldt een lager percentage van 16% tot een drempelbedrag van €30.000, daarboven geldt weer het percentage van 22%.
Als je bijtelling wilt vermijden, moet je kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakelijke auto. Dit kan door middel van een sluitende rittenregistratie bijhouden. Hoewel het bijhouden van een rittenregistratie niet verplicht is, is het wel aan te raden als je onder de 500 privékilometers wilt blijven. Je kunt dit handmatig bijhouden in een schrift of met behulp van een geautomatiseerd systeem, zoals een GPS-kastje.
Hoe zit het met de BTW bij zakelijk gebruik?
Als je btw-plichtig bent, heb je de mogelijkheid om de btw op bepaalde autokosten af te trekken. Houd er rekening mee dat je voor het privégebruik van de zakelijke auto bij moet betalen. Dit kan een impact hebben op je totale belastingaangifte.
Als laatste: Je kunt als zzp’er ook kiezen of je je auto zakelijk of privé houdt. Deze keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na de aanschaf van de auto. Als je ervoor kiest om de auto privé te houden, kun je geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag je voor iedere zakelijke kilometer een bedrag van 24 cent (voor 2024) van de winst aftrekken. Dit kan voordelig zijn als je veel zakelijke kilometers rijdt.
Het is vaak verstandig om samen met een boekhouder of accountant te kijken wat in jouw specifieke situatie de beste optie is.